Quantcast
Турция иска да смени международното си име | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Турция иска да смени международното си име

7 582
Турция иска международно признатото й име вече да е това, което се използва вътре в страната, а не асоциираното с "пуйка" английско наименование.

Турция е предприела кампания за налагане на турския вариант на наименованието й - Тюркийе - за международна употреба, съобщиха турски медии. Директорът по комуникациите на турското президентство Фахреттин Алтун обясни, че кампанията "Hello Türkiye" има за цел да наложи този вариант на името. Той припомни, че в циркулярно писмо, издадено на 21 декември 2021 г. от президента Реджеп Тайип Ердоган, се изисква използването на името Türkiye вместо английското Turkey в надписите на стоките за износ и в комуникацията с други държави и международни организации и институции.

Турското външно министерство и други държавни институции и медии вече въведоха промяната. Английската версия на държавната Анадолска агенция и държавната телевизия TRT World вече използват новата форма. Според двама турски официални източници, цитирани от информационния портал Middle East Eye, турското правителство планира да регистрира промяната на името от международно признатото Turkey на Turkiye през следващите седмици.

TRT World се опитва да обясни мотивите за решението, като се позовава на Кеймбриджкия речник на английския език. Там turkey се определя като "нещо/някой, което се проваля лошо" или "глупав човек". Най-широкоразпространеното значение на думата от английски обаче е "пуйка".

Проблем с новото име би могло да представлява присъствието на диакритичния знак ü, който не е част от общоприетата латиница, отбелязва Middle East Eye. Според наблюдатели е възможно той да бъде сменен с обикновено U.

Говорител на ООН е посочил пред сайта, че постоянната мисия на Турция е влязла в контакт с Протокола на ООН, за да провери каква е процедурата за обсъждане на смяна на името на страната. Той обаче е уточнил, че досега не е имало официална комуникация по въпроса.

Ключови думи:

Турция, ново име, Türkiye

Още

Ердоган е против членство на Финландия и Швеция в НАТО

13.05.2022

Обновена

3918
Турция отряза достъпа на руски самолети до Сирия

23.04.2022

8064
Десислава Радева се срещна със съпругата на Ердоган в Истанбул

16.04.2022

1237