Quantcast
Турция изненадващо поиска да купи десетки F-16 от САЩ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Турция изненадващо поиска да купи десетки F-16 от САЩ

Анкара е предложила на Вашингтон и да си плати за модернизирането на други 80 притежавани изтребители
6 247
 EПА/БГНЕС архив

Турция е поискала да закупи 40 изтребителя F-16 от САЩ, както и да модернизират около 80 изтребители от същия вид, с които Анкара вече разполага, предава Агенция Фокус. Ситуацията е изненадваща като се имат предвид обтегнатите отношения между Вашингтон и Анкара заради покупката на руски комплекси С-400. Заради това бяха наложени санкции на шефовете на военно-промишления комплекс на Турция и беше замразен проекта за производство и закупуване на F-35.

Сега обаче се появяват информациите за сделката с F-16, която се оценява на милиарди. Тя обаче все още се проучвала от Държавния департамент на САЩ и съответната правителствена агенция, която е част от Пентагона, добавят агенциите. Те са отговорни за доставката на военна техника и оръжия в чужбина по междуправителствени договори, насърчаването на връзките между въоръжените сили на САЩ и други държави, както и за предоставянето на финансова и техническа помощ на чуждестранните партньори на Вашингтон в областта на отбраната. 

Дори и агенцията да одобри сделката, то тя може да бъде  блокирана от Конгреса на САЩ. Републиканците и демократите призовават администрацията на Вашингтон да окаже натиск върху Анкара във връзка със закупуването на руските зенитно-ракетни комплекси С-400.

„Като част от своята политика Държавният департамент не потвърждава и не коментира предполагаемите продажби или трансфери на оръжия и оборудване, докато те не бъдат официално представени на вниманието на Конгреса“, коментирали от външнополитическото ведомство във Вашингтон.

В края на септември турският президент Реджеп Тайип Ердоган не изключи възможността Анкара да започне да си сътрудничи с Москва в редица области, включително корабостроене и създаване на реактивни двигатели за изтребители.

 

"СЕГА" ПРИПОМНЯ:

Само преди няколко месеца бе разкрито, че индикациите как Турция е активирала радарите на закупените от Русия зенитно- ракетни системи С-400, за да засече произведените в САЩ гръцки изтребители F-16 при завръщането им от учение през миналото лято край Кипър, буквално са вбесили Вашингтон и са предизвикали много сериозно безпокойство за ситуацията в Източното Средиземноморие. Тогава гръцко издание обяви, че именно това е предизвикало посещенията на тогавашния държавен секретар на САЩ Майк Помпео в Кипър на 12 септември и Гърция на 27-29 септември.

Визитите ясно говорели, че активацията на С-400 наистина е подразнила Вашингтон, който по-рано заплаши да наложи санкции на Турция, ако руските системи бъдат задействани. Тогава се появиха съобщения на част от турските опозиционни медии, че Анкара планира да проведе общи изпитания на системите С-400 край град Синоп на черноморското крайбрежие. Поместваха се дори видеокадри, от които според вестника се вижда, че част от системите за ПВО С-400 "Триумф" се транспортират от град Самсун към окръг Синоп в северната част на страната. Смята се, че пробите са преминали успешно.

Турция е започнала да изпробва придобитите руски зенитно-ракетни системи С-400 срещу произведените в САЩ изтребители F-16, написа още през ноември м.г британското издание The Times Тогава бе разказано, че турската телевизия е показала неясни кадри от първото изпитание на радарите на С-400, което започнало край столицата Анкара. Американските бойни самолети, които са на служба в турските военновъздушни сили (ВВС) вече 32 години, са били използвани като учебни цели. Властите в Анкара са предупредили жителите, че в близките дни F-16 и други самолети ще летят ниско над земята.
С-400 бяха доставени в страната през юли м.г. след почти три години преговори между Реджеп Таийп Ердоган и Владимир Путин. В резултат на това Турция беше изключена от програмата на НАТО за производство и закупуване на стелт изтребители от ново поколение F-35. Според турските медии С-400 ще бъдат разположен в Анкара и ще бъдат напълно действащи през април 2020 г. През лятото разгръщането на комплексите спря вследствие на факта, че Вашингтон се опитваше да „върне Ердоган във военната система на САЩ“. Вашингтон се опасява, че С-400 ще помогнат на Москва да събира информация за западните военни технологии, включително F-35, „много по-бързо от обикновено“. Следователно решението на Турция да закупи система за противовъздушна отбрана от Русия предизвика криза в рамките на Северноатлантическия алианс, особено на фона на конфронтацията между двете страни „в стила на Студената война“, обяснява The Times.

 

Ключови думи:

Турция, САЩ, F-16, покупка, ремонт

Още

Скандалите около новите F-16 тепърва предстоят
Предаден от Борисов на Турция опозиционер получи убежище в Полша

10.08.2022

7947
Русия е загубила 70-80 000 души във войната в Украйна

09.08.2022

Обновена

8257