Quantcast
Турският външен министър поправи журналист заради "Търки" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Турският външен министър поправи журналист заради "Търки"

3 902
 EPA/BGNES

Турският външен министър деликатно обърна внимание на чуждестранен журналист, че страната му вече не е "Търки", а "Тюркийе" по време на пресконференция в турската столица, съобщава информационният сайт "Хаберлер". Запитан на английски докога ще продължи съпротивата на Турция ("Търки") срещу присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, Чавушоглу обърна внимание на журналиста, че вероятно е имал предвид "Тюркийе".

След забележката кореспондентът се поправи и зададе отново въпроса си по време на пресконференция в Анкара снощи на турския първи дипломат с колегите му от Норвегия и Ирландия. Външният министър на Турция отговори, че вдигането на блокадата е свързано с отговора, който страната му ще получи от двете скандинавски страни.

"Предадохме както на НАТО, така и на двете страни и безпокойствата, и очакванията си", каза Чавушоглу и добави: "Изпратените ни документи далеч не покриват очакванията ни".

Името на Турция наскоро бе променено на "Тюркийе" след отправено от страната искане за това пред ООН. За пръв път този вариант на името вече беше използван и в Съвета за сигурност на ООН вместо досегашното "Търки", напомня "Хаберлер".

 

Ключови думи:

Търки, Тюркийе, Турция

Още

САЩ остро предупредиха Турция да не си сътрудничи с Москва

17.08.2022

6993
Турската армия влезе в Сирия

17.08.2022

20682
Предаден от Борисов на Турция опозиционер получи убежище в Полша

10.08.2022

12236