Quantcast
Украйна: Няма спор с България за правата на българската общност | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Украйна: Няма спор с България за правата на българската общност

Обновена
3 722

Между Украйна и България няма разногласия по правата на българската общност, заявяват от украинското външно министерство, цитирано от News.bg. Вчера посланикът на България в Киев Костадин Коджабашев разговаря със заместник-министъра на външните работи на Украйна Василий Боднар, предаде агенция Укринформ. "Дипломатите винаги намират общ език. Между Украйна и България няма разногласия по гарантирането на правата на българската общност в Украйна. Споразумяхме се да решаваме всички актуални въпроси в конструктивен дух", коментира Боднар. По думите му административно-териториалната реформа в страната по никакъв начин не влияе на степента, в която са гарантирани правата та националните малцинства и конкретно българската общност в Одеска област.

Двамата събеседници са оценили високо ролята на българската общност за развитието на отношенията между двете страни.

"Българската страна отбеляза важността на запазването на националната, културната и езиковата идентичност на българското национално малцинство в Украйна и изрази готовност за по-нататъшно конструктивно сътрудничество за решаване на всички актуални въпроси", посочват от украинското външно министерство.

През седмицата по предложение на Валери Симеонов Народното събрание на България прие декларация срещу плана на Украй за разделение на Болград на 5 административни части. Това ще обезличи административния и духовен център на българите в Украйна, обясни Симеонов. Районът може да бъде разделен на няколко териториални общности, в които българите вече няма да са мнозинството. Българските депутати призоваха правителството в София да предприеме "всички възможни мерки пред украинското правителство, за да осигури целостта на българската общност".

След това Министерството на външните работи на Украйна обвини българския парламент в манипулация, заради това, че София прие декларация за въздействието на административно-териториалната реформа в района на Одеса върху правата на местната българска общност, съобщава Gordonua.com.

„За нас опитите за намеса на чужда държава във вътрешните работи на Украйна са напълно неприемливи. Манипулативните лъжливи изявления за въздействието на реформата върху националната идентичност на етническите българи в Украйна са изненадващи и неразбираеми“, се казва в съобщение на външното министерство на Украйна.

Спорът е за образуването на нови териториални общности в района на Болград в Одеска област. Киев подчертава, че въпросът за образуването на териториални общности ще бъде решен в съответствие със закона и като се вземе предвид положението на местните жители, включително и на българската общност. Украинското външно министерство призова българските депутати да "действат в съответствие с принципите на приятелство и добросъседство", които традиционно съществуват между двете страни.

 

38

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Украйна започва да строи две големи военноморски бази

20.10.2020

3880 30
Украйна влиза в битка за Адам и Ева на Лукас Кранах Стари

20.10.2020

486
US посолството в Киев: Украйна няма да купува руска ваксина

18.10.2020

5479 88

Коментари

Страници

indiec

Спомена са също, че преди 3 год. българите там били преименувани от украинските власти - например, от Тодор на Феодор. Ама ние не сме и чули за това, камо ли за реакция от Бантустана.

Обаче, вземахме на санаториум украинските герои. Така че какво се вайкате СЕГА?

cymen

Имам познат, дето от Александър стана Олександър.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

А когато Украйна ни окупира 44-та и ни изяде кокошките не се сърди, нали? Но ако НАТО нареди, всеки народен представител ще я изяде тази декларация с чаша вода.

vvatkov

   Тя и северната Македония се сърди за разни работи, та да се чудиш на кой по-напред да откликнеш.

Testament
снимка на Testament

хахах 2роти  украинци  и у булгаристан  мор..

Обаче има бази та нема се случи.

geo_19

Не харесвам случващото се в 404, но в този случай мисля, че те са прави. Та ние направо се месим във вътрешните работи на една държава. Това което е позволено на Юпитер (САЩ), не е позволено на вола (България)

Ivo Georgiev 2
снимка на Ivo Georgiev 2

Какво е 404?

 

 

vvatkov

 The HTTP 404, 404 Not Found, 404, Page Not Found, or Server Not Found error message is a Hypertext Transfer Protocol (HTTP) standard response code, ...

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwi-282g_cTpAhWkSRUIHUb6CwwQFjAAegQIAxAB&url=https%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2Fwiki%2FHTTP_404&usg=AOvVaw0LSLcHK9297eHkA0aB0Jyt

Ivo Georgiev 2
снимка на Ivo Georgiev 2

???

Under_My_Thumb

Една подмандатна територия с разрешението на чичо САМ се сърди на друга подмандатна територия с разрешението на чичо САМ...

Nickolas

Феодор на украински не беше ли Федір/Хведір?

Апропо, те сами си се преименуват. Как иначе ще му викат на бебето Федя баш от Тодор!

Ей туй пишат руснаците: Значение имени Тодор - мужское венгерское имя

Nickolas

Другите типично български градове са Измаил и Рени, но са по-малко познати като такива.

vvatkov

   Що, бе брайкя украинци сменяте божественото ТЕОдор с кристиянското (селското), при това руско Фьодор?

вила

Пред Киев и Скопие барба ганьос,барабар с органите му,без президента, е наведен с потурки долу,по заповед на козяк...Така че късно е либе за китка...

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Ей туй пишат руснаците: Значение имени Тодор - мужское венгерское имя

 

Верно ли така пише? Не пише ли греческое? Щото Фьодор е Тодор.

Nickolas

https://imena-znachenie.ru/imena/todor11641.html

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Николас, айде малко по-сериозно, а! Някой, някъде, написал. И веднага генерализации.

Nickolas

Заметили ошибку, возникли вопросы или предложения?

АК-47МС

Вай, драго Никалоас. А за Вашето именце, що пише в овой окултен сайт, дето ни го подбросвате? Да бяхте заглянули барем у Википедията. Или у Вiкiпедията, та да видите произхождението на красното име Тодор, Теодор, Феодор, Фьодор... Което имам честта да нося.

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Брей, тия хохли били много тънкообидни.Зер, нали сме ойроатлантически друзя вече.Сръдливци.Ама т'ва ще да е разработка на руснаците.Накрая ще разкрием, че лично КБЖ има пръст в тая работа.

Ivo Georgiev 2
снимка на Ivo Georgiev 2

Какво е "хохъл"?

 

3biri

Предстваител на коренното население на 404.

Ivo Georgiev 2
снимка на Ivo Georgiev 2

Отново нищо не разбирам? Моля Ви, обяснете ми какво имате предвид? Стана още по- объркващо. Благодаря.

vrana2

  Най-древното население на земята. Опитомили коня, измислили колелото, изкопали Черно море.

https://www.politnavigator.net/wp-content/uploads/2019/11/photo_2019-11-09_23-14-32.jpg

БатВаню

Недей...от свинче гълъбче не става. 

Nickolas

Дал съм ви сайта, в него най-отдолу има препоръки и предложения - пишете им. Успех.👍

Вова

Не вярвам че нашите мутромилиционкри могат да заемат твърда позиция за защита на нашите сънародници. Полуграмотният банкянски селянин и калинките му са позора на България.

Ференги

indiec

Спомена са също, че преди 3 год. българите там били преименувани от украинските власти - например, от Тодор на Феодор

Това са глупости от русвесна.

 

Enevv

 

 Ето цитат от Чехов, който сам е от  Таганрог,  за особеностите на хохлите в драматургията:

 

Пьеса Потапенко прошла со средним успехом. В пьесе этой есть кое-что, но это кое-что загромождено всякими нелепостями чисто внешнего свойства (например, консилиум врачей неправдоподобен до смешного) и изречениями в шекспировском вкусе. Хохлы упрямый народ; им кажется великолепным всё то, что они изрекают, и свои хохлацкие великие истины они ставят так высоко, что жертвуют им не только художественной правдой, но даже здравым смыслом. 

1365. А. С. СУВОРИНУ

18 декабря 1893 г. Москва.
 

Источник: http://chehov-lit.ru/chehov/letters/1892-1894/letter-1365.htm

gayo

ще излезе, че не са един и същ народ с руснаците май

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш