Quantcast
Украйна забрани да се говори и пише на руски в сектора на услугите | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Украйна забрани да се говори и пише на руски в сектора на услугите

5 932
 Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нормата на закона "За осигуряване на функционирането на украинския език като държавен език", предвиждаща окончателния преход в Украйна на целия сектор на услугите към украински, влиза в сила от 16 януари, предаде РИА Новости.

Всички доставчици на услуги, независимо от тяхната форма на собственост, ще бъдат задължени да обслужват потребителите и да предоставят информация за стоки и услуги изключително на украински. Това изискване важи не само за търговията. Сега гражданите ще могат официално да се оплакват заради обслужване на руски език, а за нарушаване на новата норма са предвидени глоби, уточнява агенция "Фокус".

„Украинският потребител най-накрая ще получи правото да бъде обслужван на държавния език по подразбиране - в супермаркет или онлайн магазин, в кафене или ресторант, в банка или аптека, на бензиностанция или на гарата, във фитнес зала или библиотека“, каза омбудсманът Тарас Кремин в защита на държавния език. 

Цялата информация за ценовите етикети, инструкции, спецификации, маркировки, билети и менюта вече трябва да бъде на украински, въпреки че може да бъде дублирана на други езици. Сайтовете също ще трябва да бъдат преведени на държавния език и потребителят трябва да премине към украинската версия по подразбиране и след това, ако желае, може да превключи на друг език.

Според някои експерти обаче специално ресторантьорството едва ли е готово за такава промяна „отведнъж“. Поради което там вероятно „тихо“ ще се ползва руско-украински жаргон.

Държавният език в Украйна е украинският. В същото време конституцията гарантира свободното развитие, използване и защита на руския и други езици на националните малцинства. Парламентът в Киев прие закона "За осигуряване на функционирането на украинския език като държавен език" на 25 април 2019 г. Нормите му се прилагат поетапно. Документът предвижда използването на изключително украински език в почти всички сфери на живота.

Създадена е специална „лингвистична комисия“ и е въведена длъжността комисар по неговата защита. Същият закон предвижда да се въведат изпити за длъжностни лица, които определят нивото на познаване на украинския език, и да се налагат глоби за нарушаване на закона. Глобата варира от 5100 гривни (184 долара) до 6800 гривни (245 долара).

През юни 2019 г. 51 депутати от Върховната Рада изпратиха жалба до Конституционния съд с искане законът за държавния език да бъде обявен за противоконституционен, но КС все още не е взел решение. Освен рускоговорящи в Украйна има и голямо унгарско малцинство, което също е потърпевшо от промените в законодателството, припомня "Дойче веле".

Ключови думи:

Украйна, руски, закон, забрана
147

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Байдън: САЩ никога няма да признаят Крим за руски

27.02.2021

Обновена

7802 141
САЩ: 15 компании доброволно се отказаха от Северен поток-2

22.02.2021

Обновена

21266 188
Съдът отказа да свали забраната на Бобоков да пътува в чужбина

23.02.2021

535 3

Коментари

Страници

Banshee
снимка на Banshee

На чужд гръб, а? 

Това е все едно тебе да те накарат със закон да проговориш на украински. :)

hahobg

Усещам как някои 80%-ници ще изпаднат в нескочаеми оргазми 😁

Дан Колов

Един въпрос - кои съседи на Русия имат добри чувства към нея?

Светозар

"Украйна забрани да се говори и пише на руски в сектора на услугите"

..........

Е, ама крайно време е вече и България да забрани да се говори и пише на турски в сектора на услугите!

atlantis

 Ми много, ще да са. След СЩА, втори по емиграционен поток в света е РФ. Предимно от бившите републики.

Boris65

Сега 0краината ще процъфтява ... 

Въпрос

Ми много, ще да са. След СЩА, втори 

Не съвсем

По числу мигрантов Россия занимает 3 место в мире после США и Германии. По состоянию на 2019 год, по оценкам ООН

 

 

Nikolay Nachev

Един въпрос - кои съседи на Русия имат добри чувства към нея?

Статистиката отговаря и на въпроса "в кои държави по света има положителни чувства към САЩ" и този отговор, в процентно количество хора като цяло, би предизвикал газове в Данчо Кола.  

Agent_Provocateur

и на турски, и на английски! 

muscleagents bayern

😂😂😂....атлантис ....( виждам , че името ти е чисто руско , написано на руски) ... вече имаш руска зелена карта , за което предизвикваш завист по широкия свят. Особено у американци и германци. Ние българите като бивша република и настояща задунайская губерния по думите на руския депутат Тольстой, сме привилегировани - получаваме зелени карти с "връзки". 😂

риболовец 5

  Не зная за другаде, но в Одеса ще видят зор.

  

Johnny2965

Да. Одеса е град, създаден за да служи на Русия.

hamel

Тя Украйна забрани и ваксината "Sputnik V", штото в наименованието било закодирано името на жужо. Спецялно "V"-то означавало "Владимир". Мозък на талази.

Basilisk

Щом се налага да го забраняват, значи често се ползва. Щом се ползва, значи е полезен и харесван.

Имам чувството, че нищо добро няма да излезе от тая работа.

hamel

Добро излиза от там, от където се намесва Жужо - Крим, Сирия, Карабах. От другите места извират лайна.

Въпрос

Щом се ползва, значи е полезен и харесван.

И водката е много харесвана,  ама едва ли е полезна😂

Бай Димо
снимка на Бай Димо

Поредната нацистка изцепка. Прякозасяга 300000 българи, живеещи в украйнината.

Някой знае ли името на украинския народ?

Светозар

„Проклятието „българофил в Русия“

Българските заселници в Украйна са били смятани за врагове на СССР, а обвинението в българофилство е означавало разстрел или концлагер. Ново изследване разкрива факти за геноцида срещу българите по съветско време.“ - dw.com/bg/проклятието-българофил-в-русия/a-19143843

Въпрос

Лъжеш. Въпросът въобще не засяга блългарите. Поне тия, дето не са забравили, че са българи и са си запазили езика. Въпросът е решен на  павителствено ниво и те са признати за малцинство. За другите порусначените българи защо да ни е грижа?

Бай Димо
снимка на Бай Димо

Я па тоа.

Ти какво си?

танас

Не се ли умори да плещиш глупости?

Hasta la vista

Я да земеш и да ни обясниш с думи прости кой е този руски анклав, драги, че нещо не се сещам за такъв у украинско. И още нещо, може би над половината жители на Украйна ползват руски език, да не говорим, че процентът етнически руснаци е много голям...Та как се нарича подобно действие от страна на украинската върхушка? Има си специална думичка, започваща с буквичката "д"...Думичка, която отвъдокеанските ни партньори мразят особено...А като споменах онези отвъд океана, що ли не вземат да забранят да се говори на испански например, а?

hamel

Как технически ще стане премахването на руския език?

редник

Хм, в коя страна крайните политици не са диваци и варвари?...

танас

Циркаджии!

inventus

Интересно ми е на какъв език ще пишат? Щото украинският няма голяма разлика от руският.

vrana2

  Има разлика, разбира се. Сега вместо  Киев - "Kiev" се пише  Куев - "Kyiv"  Няма лошо, добре се римува.

Johnny2965

Разликата между украинския и руския е двойно по-голяма в сравнение с тази между българския и руския, а също и между българския и украинския. Тоест, нашият език е равноотдалечен от двата езика, но същевременно по-близко до всеки отколкото те са помежду си.

The Pal
снимка на The Pal

МъдоликиятМладец вероятно е хохол ?

Hasta la vista

Глупостта също няма националност, още по-малко руска. Но глупостта е болест, с която човек може да се роди, но може да я придобие и по-късно...И което е особено лошо - няма открито лечение за нея...

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш