Quantcast
Украйна завежда на военен отчет стотици хиляди жени | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Украйна завежда на военен отчет стотици хиляди жени

Министерство на отбраната одобри списък на отрасли и професии, в които това е задължително
6 575
 Архив ЕПА/БГНЕС

Министерството на отбраната на Украйна издаде заповед, според която стотици хиляди жени ще бъдат заведени на военен отчет, съобщава Агенция "Фокус". 

С документа е одобрен списък на отраслите и професиите, за които работещите жени трябва да бъдат заведени на военен отчет. Списъкът съдържа 35 професионални направления, включващи десетки отделни специалности.

Роман Горбач, ръководител на отдела за личния състав на щаба на сухопътните войски на украинските въоръжени сили, обяви, че жените, задължени на военна служба, трябва да се регистрират до края на 2022 г. Те няма да бъдат призовавани без тяхното съгласие, но няма да бъдат назначавани без военна регистрация.

Заповедта веднага предизвика недоволство. На сайта на президента на Украйна Владимир Зеленски се появи петиция с искане да се отмени заповедта на Министерството на отбраната.

По-късно председателят на комисията на Радата по отбрана, сигурност и разузнаване Александър Завитневич заяви, че Министерството на отбраната ще намали списъка на професиите, чиито представители трябва да се регистрират на военен отчет.

Още

НАТО ще превъоръжи Украйна, след като обяви Русия за пряка заплаха

29.06.2022

4843
Украински режисьори бойкотират Карлови Вари заради руски филм

28.06.2022

512
Внос от Украйна сваля цената на олиото

24.06.2022

ВАСИЛ НАНЧЕВ

33574