Quantcast
Унгария блокира петролното ембарго заради руския патриарх Кирил | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Унгария блокира петролното ембарго заради руския патриарх Кирил

В последният момент Будапеща обяви, че настоява за изваждане на главата на Руската православна църква от черния списък на Европейския съюз
5 664
 БГНЕС архив

Унгария блокира днес приемането на петролното ембарго и договорените нови европейски санкции срещу Москва, настоявайки за изваждане на главата на Руската православна църква патриарх Кирил от черния списък на Европейския съюз, предава Франс прес, цитирана от БТА. Агенциите се позовават на няколко дипломатически източници.

"Патриархът се смята за дългогодишен съюзник на президента Владимир Путин и се превърна в един от основните поддръжници на руската военна агресия срещу Украйна", се посочва в предложението за санкции, внесено на страните-членки.

Лидерите на 27-те държави членки от ЕС, които се събраха на среща на върха на 30 и 31 май в Брюксел, постигнаха споразумение за намаляване на вноса на руски петрол с около 90 процента до края на годината, за да преустановят финансирането на руската инвазия в Украйна. Това ембарго е ключова мярка от шестия пакет санкции на ЕС, който предвижда разширяване на черния списък на ЕС до около 60 лица, включително главата на Руската православна църква патриарх Кирил, а също и изключването на три руски банки от международната финансова система Суифт, включително основната финансова институция на страната банка "Сбербанк".

За европейските санкции е необходимо единодушие и унгарският премиер Виктор Орбан даде съгласието си за този нов пакет от санкции, който трябваше да бъде финализиран днес по време на среща на постоянните представители преди публикуването му в официалния вестник на ЕС и влизането му в сила.

Според дипломатически източници, в момента се провеждат консултации с Будапеща в опит да се преодолее съпротивата на католическа Унгария.

Още

Двете дула в слепоочията на руската интелигенция
Китай наложи санкции на Нанси Пелоси

05.08.2022

Обновена

4095
САЩ се престрашиха да санкционират Алина Кабаева

02.08.2022

Обновена

6262