facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Унгария пита народа дали да плаща обезщетения на затворници и роми

2 517
 ЕПА/БГНЕС

Властта в Унгария обяви, че ще попита народа дали да бъдат изплащани обезщетения на роми и затворници, съобщават местните медии. Допитването е наречено от правителството "консултация" и ще бъде проведено следващия месец. Министър-председателят Виктор Орбан остро критикува изплащането на обезщетения на осъдени лица. Шефът на кабинета му Гергей Гуляш обясни пред журналисти, че целта на допитването е "да се възстанови моралния ред" в страната. 

Унгарците ще отговарят на 9 въпроса, свързани със съдебни решения относно пренаселените затвори, сегрегацията в училищата, както и дали съдилищата трябва да спрат да присъждат финансови обезщетения на роми по дела за дискриминация. Според премиера Орбан провеждането на подобно допитване до народа е необходимо, тъй като „за определени групи активисти правата на жестоки престъпници са станали по-важни от правата на гражданите, които спазват законите“.

През януари правителството обяви, че спира да изплаща компенсации на затворници за лошите условия в пренаселените затвори. Според премиера Орбан законовите разпоредби, предвиждащи подобни обезщетения за лишените от свобода, били "прекалено толерантните и абсурдни".

Властта в Будапеща отказва да плати и 300 000 евро обезщетение на ромски семейства, осъдили през септември м.г. Унгария, че е допуснала сегрегация в училище на около 60 ромски деца. Премиерът Виктор Орбан е категоричен, че е "дълбоко несправедливо" ромски семейства "да получават пари, без да работят". Според него ромите трбява да бъдат изпратени на специално обучение, а не да им се дават пари.

 

30

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Унгария е отбила обща кибер атака от Русия, Китай и Виетнам

26.09.2020

1925 82
"Политико": България заслужава санкции като Унгария и Полша

02.09.2020

10218 15
Обзор иска да отмъкне от Несебър един от най-красивите брегове

31.08.2020

1830 5

Коментари

harmless
снимка на harmless

Премиерът Виктор Орбан е категоричен, че е "дълбоко несправедливо" ромски семейства "да получават пари, без да работят

 

Дълбоко несправедливо е да се нарушават и законите, но явно това се е изгубило като значение в Унгария.

Nick F

Ти да не мислиш че тукашната флора и фауна е по различна ? Изчакай малко и ще видиш какви мнения ще се пръкнат. Първите двама са на линия вече де.

Buntaru

Лош Орбан. Не разрешава гей браковете, не приема мигранти, не слуша соросоидните НПО-та, иска ромите да работят. Лош, много лош.

inventus

***

Johnny2965

Унгарските цигани трябва да са благодарни на Червената армия, благодарение на която получиха граждански права. Иначе немците щяха да си произвеждат сапун по неконвенционални методи.

Mars11

   Не само немците. Към края на воината режимът на Салаши престава да командирова евреи в Освиенцим. Стотици хиляди цигани и евреи са избити от самите унгарци, а имуществото и инвентара им заграбено от  шпиц командите на Салаши.

hamer

К`во се случва с европейските "ценности"? Обезценяват се или поскъпват?

А каква е причините за пренаселените затвори, дали  именно европейските  "ценности" не са част от тях?

марк

 

 

 

                                  Не може ли тези 300 000 Е да се дадат за професионално обучение на циганите ?

Johnny2965

Уважаеми Марк, Вие обучавал ли сте професионално цигани?

pgp

Циганите трябва да си плащат са масрафа и това е ясно, но по принцип да се прави референдум и да се пита мнозинството дали да дава пари на малцинството? Това е някакъв вид порнография. 

Weed361

Защо да е порнография? Не трябва ли данъкоплатците, т.е.  тези, които дава парите са решават каак да се харчат?

pgp

В една държава където на мода са национализма и разни крайно дясни идеологии резултатите от подобен род референдуми са предопределени. Циганите в една така наречена "демократична" държава няма как да ги накараш да правят нещо, ако не го искат. Единственно в авторитарна държава или диктатура можеш да ги заставиш и то насила.

Васик

А кои ще са следващите - болните от рак, лудите, децата с увреждания, евреите, арменците, мюсюлманите, социалистите, синдикалистите?

sega_reader

Каракачанката не може ли да издаде един български паспорт на Орбан.

Писна ни вече от нашите слаботокови политици, които вместо мозък имат банкомат.

А банкоматът няма много функции.

Само две - едната за манджата, а другата за канализацията.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

 "дълбоко несправедливо" ромски семейства "да получават пари, без да работят

А за унгарски семейства, които не работят, справедливо ли е? Бахти - да се обвързва изплащането на  обезщетение, присъдено от съда с личното положение на човека е най-прекия път към произвол от страна на властите! Кои следват след циганите - безделниците, богатите - защото нямат нужда от средствата? И всичко минава демократично, под аплодисментите на зомбираното общество. 

sega_reader

Ами човека си защитава правата на унгарците.

Нали е премиера на Унгария, а не на Европа.

А нашия ББ дали защитава правата на българите.

Нали е премиера на България, а не на Европа.

И престанете с тая дума "демокрация. "

У нас такава няма.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Ами човека си защитава правата на унгарците.

Нали е премиера на Унгария, а не на Европа.

Аз пък мислех, че би трябвало да защитава правата на унгарските граждани, които би трябвало да са равни пред закона - без привилегии и без дескриминация, 

John Slow

Циганите в една така наречена "демократична" държава няма как да ги накараш да правят нещо, ако не го искат. 

 

Точно в демократична държава има как да ги накараш. "Демокрация" не е синоним на "свобода".  Мнозинството решава за малцинството - това е демокрацията. 

wreckage
снимка на wreckage

Пища Орбан е ноо голем хуманист, а също така правен и конституционен исполин. 

sega_reader

Циганите си имат държава, не са като евреите.

Да отиват в Индия.

Там никой няма да им казва, че са цигани, няма и да има дескриминация.

И ще бачкат.

А като искат да са извън родината си, в чужди държави и там да паразитират, ами няма да стане.

pgp

Грешиш. В Индия има много силно социално разделение, много етнически групи, много езици и различни религии. Сигурно си чувал за кастовата система в Индия. С други думи циганите и в Индия ще си останат цигани. Затова и са ги изгонили от там.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Циганите си имат държава, не са като евреите.

Да отиват в Индия.

1/Индия не е държава на циганите.

2/Израел си е баш еврейска държава и това го пише черно на жълто в декларацията им за независимостта ето тук:

https://www.knesset.gov.il/docs/eng/megilat_eng.htm

This right is the natural right of the Jewish people to be masters of their own fate, like all other nations, in their own sovereign State.

Accordingly we, members of the People's Council, representatives of the Jewish Community of Eretz-Israel and of the Zionist Movement, are here assembled on the day of the termination of the British Mandate over Eretz-Israel and, by virtue of our natural and historic right and on the strength of the resolution of the United Nations General Assembly, hereby declare the establishment of a Jewish state in Eretz-Israel, to be known as the State of Israel.

3/Тва всеки да си ходи откъдето е дошел, не се ли отнася и за унгарците?

Сироко Леванти

Как ли е на унгарски "Хайл"?

Сироко Леванти

 

Ами човека си защитава правата на унгарците.

Нали е премиера на Унгария, а не на Европа.

А нашия ББ дали защитава правата на българите.

Нали е премиера на България, а не на Европа.

Какви премиери - нито за нас е премиера (ние гастролираме като държава тъдява от 681-ва), нито за унгарците - те гастролират откъмто 1000-ната година...  

wreckage
снимка на wreckage

3/Тва всеки да си ходи откъдето е дошел, не се ли отнася и за унгарците?

най-вече за тях.?

 

чемодан, вокзал, Ханти-Мансийск.

Кире

Съвсем не слуайно Унгария е верен съюзник на нацистите. Това не ги прави по-добри, защото все пак са си "турките" на Европа. Долно племе, прогонено от печенегите в днешна Маджария. 

 

Разбира се, че е дискриминация, ако на някое циганче се откаже достъп до училище, само защото се е родило такова. Освен това питане по идея е дискриминативно и директно казва, че щом си циганин не работиш, и следователно всички представители на етническата група няма право на обезщетения или социална помощ. По тоя начин правата стават групови, а не индивидуални. Още една нацистка тъпотия, жива и до днес. 

 

Май вярно ще излезе прозрението, че СССР може и да спечели войната на бойното поле, но хитлеровата идеология е краен победител с днешна дата. Пфу! 

Сироко Леванти

Пфу! 

Кире, да не си Параграф? ? 

Вова

Ами не е вярно,че всички български цигани паразитират...

Сигурно има хиляди строителни бригади от цигани. Бачкат яко,получават по 2-3 и повече  хил.лв.на месец. Я питайте строителните предприемачи,кой  им е основният работен контингент ?

В Белгия,Франция,Англия съм срещал български цигани . Работят в строителството,селското стопанство ,в месокомбинати,автомивки. Получават по 1500-2000 €. 

Да,има много цигани които чакат на социал,крадат,просят,проституират. Проблемът не е само техен,обаче. Заиграването на всички партии с циганските барони заради платените изборни гласове,дедесарските фирми,а напоследък и фирмите за източване на болнични,са следствие от формалното функциониране на защитните механизми на нашето общество. Полиция,прокуратура,данъчни служби,обществен контрол над изборните процеси.

Nickolas

Референдум в България със същата тема ще даде много по-лоши резултати от в Унгария. Унгарците са интелектуален народ и им е много ясно кой е Орбан.

 

н16
снимка на н16

Общо взето, където има "Отворено общество" - то там и се плаща. Унгарците, май няма да плащат. Но може цялото театро да им омръзне, и накрая да се помолят на Путин - да ги спаси от "европейските ценности". Явно пак ще идва "Червената армия", да спасява Европа.))

Влез или се регистрирай за да коментираш