Quantcast
US конгресмен заговори за санкции срещу България заради РС Македония | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

US конгресмен заговори за санкции срещу България заради РС Македония

Това е нещо много ефективно, особено ако продължават да създават пречки и да излъчват негативизъм спрямо РСМ и Албания, казва Клаудия Тени
11 991
 mk.voanews
Клаудия Тени по време на онлайн интервюто.

Възможен вариант е налагане на санкции на България заради наложеното от нея вето върху започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз. Особено, ако София не промени своята позиция.

Това заяви в интервю от 14 януари пред македонската редакция на „Гласът на Америка“ републиканският конгресмен Клаудия Тени. Тя е от републиканската партия и член на Камарата на представителите от Кънетикът. Тени е и съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на македоно-американското общество.

Преди два месеца тя и още 12 конгресмени изпратиха на посланика на България в САЩ Тихомир Стойчев писмо, с което призовават да бъдат премахнати пречките пред еврочленството на РСМакедония. Сега Тени казва, че нашият дипломат така и не е отговорил, което показва неуважение към Конгреса.

В интервюто американката коментира и темата с нерегистрираната у нас партия ОМО „Илинден“, която декларира себе си като политически представител на македонско малцинство: „Не одобряваме поведението на българското правителство и смятаме, че то трябва да понесе своята отговорност. Важно е то да се погрижи за това всички малцинства да бъдат третирани уважително“.

„Не съм сигурна дали санкциите в момента са подходящи (като вариант), но биха могли да бъдат. Това е нещо много ефективно, особено ако те (в България) продължават да създават пречки и да излъчват негативизъм спрямо Северна Македония и Албания“, казва още Тени.

Посолството на САЩ в София официално се разграничи от друга публикация на северномакедонската секция на "Гласът на Америка" - със зам.-държавния секретар за Западните Балкани Габриел Ескобар, в която се твърди, че посолството на САЩ в София и българското правителство работят за отговор на въпросите на "македонското малцинство" у нас.

 

Още

Войната хвана спецслужбите по зелени чорапи
И САЩ се похвалиха с успешен тест на хиперзвукова ракета

17.05.2022

2156
Двата танкера с американски газ пристигат на 8 и 23 юни

15.05.2022

Обновена

2017