Quantcast
Вашингтон ни дава срок за вдигане на ветото срещу Скопие | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Вашингтон ни дава срок за вдигане на ветото срещу Скопие

Конгресмени пишат на българския посланик, че РС Македония и Албания трябва да започнат преговори с ЕС до края на годината
13 489
 US Congress
Камарата на представителите в американския Конгрес

Американски конгресмени поискаха от България да вдигне до края на годината ветото над началото на преговорите на РС Македония с ЕС. По думите им нашата страна трябва да постигне "окончателно решение" на спора със Скопие, за да може и Албания да пристъпи към преговори.

Искането се съдържа в писмо до българския посланик във Вашингтон Тихомир Стойчев, изпратено от двама членове на комисията за външна политика на Камарата на представителите. Под имената на Клаудия Тени (републиканка) и Уилям Кийтинг (демократ) са поставили подписи още 11 конгресмени, които са се солидаризирали с дипломатическия демарш на двамата.

Конгресмените пишат: "Въпреки че Северна Македония и Албания са изпълнили условията за старт на преговорите за прием с Европейския съюз, остава спор между Вашата страна и Северна Македония, който възпрепятства Албания и Северна Македония да започнат тези преговори. Посланик Стойчев, продължаващото забавяне на прогреса на Северна Македония и Албания към Европейския съюз хвърли съмнения върху ангажиментите, поети от западните лидери, отваря врата за антиевропейски политически влияния в региона, особено от Китай и Русия. Вярваме, че евентуалното членство на Северна Македония и Албания е критично важно за дълготрайния мир и стабилност в Балканския регион и за цялата трансалтантическа общност."

Авторите призовават България да постигне "окончателно решение на този двустранен спор, което ще позволи на Албания и Северна Македония да започнат преговорите си за присъединяване към ЕС преди края на годината." В заключение те добавят: "Надяваме се, че ще загърбите различията си и ще подкрепите пълната политическа интеграция на Северна Македония и Албания в Европейския съюз."

Още

Гешев се засили в Брюксел да взриви еврофондовете за България

27.01.2022

Обновена

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

5695
България постигна национален абсолютен рекорд по новозаразени

26.01.2022

3086
Македонската сделка: Да падне ветото, а после са правата на българите

25.01.2022

Обновена

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

8936