Quantcast
Вашингтон: Спрете незабавно строежа на “Турски поток” | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Вашингтон: Спрете незабавно строежа на “Турски поток”

Америка заплашва със санкции компаниите, които изграждат новите руски газопроводи в Северна и Южна Европа
Обновена
26 784
 БГНЕС
Строителството на "Балкански поток" ("Турски поток 2") през България напредна много, но може да бъде спряно от американците.

Правителството на Доналд Тръмп втвърди днес усилията си да блокира довършването на газопроводите "Северен поток 2" и "Турски поток", чието продължение през България се нарича "Балкански поток", предадоха световните агенции. То заплаши със санкции компаниите, които участват в изграждането им, и поиска незабавно да прекратят работа. В отговор Европейската комисия зае принципна позиция, че е против налагането на санкции на всички компании, които извършват легален бизнес. 

Държавният секретар Майк Помпео обяви, че администрацията прекратява действието на клаузи, които изключваха от списъка за санкции фирми, участвали в изграждането на тръбопроводите в по-ранен етап. Отсега нататък за тях ще се прилага в пълна сила гласуваният през 2017 г. Закон за противодействие на враговете на Америка чрез санкции. Той бе приет с цел да се накаже Русия заради предполагаемата й намеса в изборите в САЩ, както и заради други проблеми в отношенията между двете държави.

Този ход отваря вратата за икономически и финансови санкции в САЩ срещу всяка европейска и друга чуждестранна компания по проектите „Северен поток 2“ и „Турски поток“, включително и срещу фирмите, които са работили по тръбопроводите преди приемането на споменатия закон и по тази причина са били пощадени от наказания.

Администрацията на Тръмп настоява в Европа, и по-специално в Германия, за отказ от тръбопроводите, за които смята, че ще увеличат зависимостта на континента от руската енергия. Новата стъпка се прави, защото напредва работата в Конгреса за даване на зелена светлина за конкретни санкции съгласно действащия закон.

„Това е недвусмислено предупреждение към компаниите, оказващи помощ на руските проекти с пагубно влияние и вземащи участие в тях, че тяхното участие е недопустимо: излезте от тези проекти сега или рискувате последици“, заяви Помпео.

Държавният секретар смята, че „Турски поток“ и „Северен поток-2“ „не са търговски проекти“. „Те са главните инструменти на Кремъл за разширяването на зависимостта на Европа от руските енергоносители, инструменти, които подкопават Украйна, прекратяват транзита на газ през тази изключително важна демократична страна, инструмент, който в крайна сметка подкопава трансатлантическата сигурност. САЩ винаги са готови да помогнат на нашите европейски приятели да удовлетворят своите енергийни нужди“, каза Помпео

САЩ са откровен противник на газопровода „Северен поток 2“, който би транспортирал природен газ на около 1200 километра под Балтийско море от Русия до Германия. Наред с някои източноевропейски страни, по-специално Полша и Украйна, които също се противопоставят на проекта, правителството на САЩ твърди, че той ще направи Европа опасно зависима от Русия.

В края на миналата година швейцарската фирма "Ол сийс" (Allseas), която експлоатира кораби, полагащи  подводния учасък на  газопровода, заяви, че спира работата поради опасение от санкции.

"Северен поток 2" е собственост на руския "Газпром" с инвестиции от няколко европейски компании. Германското правителство заяви, че съжалява за заплахата от санкции и ги смята за намеса във вътрешните работи на страната. Канцлерката Ангела Меркел обаче каза миналата седмица, че Германия не обмисля контрасанкции.

За разлика от нея Русия заяви, че обмисля мерки за възмездие. Помпео разговаря с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров в понеделник, а президентът Доналд Тръмп разговаря с президента на Турция във вторник, но няма индикации, че тръбопроводите са били обсъждани.

С "Турски поток" руският газ преминава през Черно море към Турция. Двете тръби с дължина  930 километра под Черно море, плюс руските и турските сухопътни тръби, общият капацитет за пренос е 31,5 милиарда кубически метра  природен газ годишно.

 

Първа руска реакция

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова определи като политичеси натиск за нечистоплътна конкуренция разпростирането на американските санкции върху "Северен поток 2" и "Турски поток 2" ("Балкански поток"), предаде РИА "Новости". Тя добави пред руската агенция, че това е "признак за слабост на американската система".

"Освен силови прийоми няма ефективно действащи инструменти", изтъкна тя.

"Това е пример за брутален натиск, който Вашингтон оказва върху европейските страни и компании. САЩ се опитват да "принудят" Европа да придобие газ на по-високи цени и при по-неблагоприятни условия", коментира и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Газопроводът „Северен поток-2“ ще бъде завършен, независимо от противодействието и санкциите от страна на САЩ. Всички опити да се попречи на успешната му реализация ще завършат плачевно, заяви депутатът от руския парламент и член на комисията по енергетика Михаил Шеремет.

По думите на руския депутат е недопустимо САЩ да диктуват условия на Русия и страните от ЕС. „Русия се научи да противодейства ефективно на всички опити на САЩ да възпрепятстват развитието й. Време е да се научат да решават всички въпроси на масата на преговорите и не налагат на други страни своите интереси“, допълва Шермет.

ЕС е против санкциите 

ЕС се противопоставя принципно на налагането на санкции на всички компании, които имат законен бизнес, коменира говорителят на Европейската комисия Тим Макфий по повод обявените от САЩ намерения за включването на проектите в санкционния списък. "Целта на Комисията винаги е била да даде гаранции, че "Северен поток" 2 и другите газопроводи действат по прозрачен и недискриминационен начин, при съответната регулаторна рамка и в тон с ключовите принципи на международните и европейските закони. Нека припомним, че от влизането в сила на газовата директива през май 2019-та година има ясни действащи правила, които се прилагат за всички тръбопроводи, които свързват европейския газов пазар с трети страни", коментира Макфий, цитиран от БНР. 

"Новите санкции, обявени от държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео по отношение на газопровода "Северен поток-2", са опит за изнудване, чиято цел е реакция от страна на Европейския съюз", обяви пък в свое изявление Източната комисия на германската икономика, цитирана от ТАСС. „Източният комитет на Германия призовава Европейския съюз да създаде механизъм за защита на компаниите в случай на разширяване на американските санкции срещу газопровода", се казва още в позицията. 

 

Българска гледна точка

Очаква се Вашингтон да вземе решение днес за санкции срещу участниците в „Турски поток“. Това призна пред бТВ вицепремиерът Томислав Дончев.

Попитан дали това ще засегне България, Дончев заяви, че в България не се строял „Турски поток“, а „Балкански поток“.

Този тръбопровод трябва да се разглежда като разширяване на газопроводната система на България, извършвана от държавното дружество „Булгартрансгаз“, каза вицепремиерът.

 

Цветанов: Кой ще поеме отговорност за санкциите?

Председателят на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов коментира наложените от САЩ санкции на "Турски поток" през България. В социалните мрежи той попита кой от българското правителство ще поеме отговорност.

"Администрацията на президента на САЩ възприема руските енергийни проекти за изграждане на газопреносни линии като “основните инструменти на Кремъл за експлоатиране и разширяване на европейската зависимост от руските енергийни доставки”, което в резултат “подкопава трансатлантическата сигурност”. Затова днес държавният секретар Майк Помпео обяви, че всички инвеститори в Северен поток 2 и Турски поток са заплашени от санкции, включително тези, които работят по втората му линия, която минава през България. Посланието към инвеститорите е ясно: “подпомагането на руските проекти за зловредно влияние няма да бъде толерирано. Излезте сега или рискувайте да понесете последствията", пише той.

"Това действие от днес е в потвърждение на многократно изразяваната теза от ЕАЦС, че реалната диверсификация не е измерима с това кои са инвеститорите, а с това какви количества обем от течащия по тръбата газ ще бъде свободен за доставки различни от руските. Тоест "Турски поток" в частта, която преминава през българска територия, не представлява диверсификация на доставките нито за страната ни, нито за Европа при предварително ангажиран обем за Газпром от 90% от капацитета на тръбата", допълва Цветанов.

 

Кои фирми може да пострадат от евентуални санкции на Вашингтон

Хиновски: Не очаквам американските санкции срещу "Турски поток" да ..."Газпром" е единствен акционер в "Норд Стрийм 2" - проектната компания за реализацията на "Северен поток 2". Но плановете са в нея да влязат с 10% участие пет европейски компании - френската Engie, австрийската OMV, англо-холандската Shell и германските Uniper и Wintershall. Срещу своите 50% в компанията те трябва да осигурят 50% от финансирането на газопровода.

Не е съвсем ясно дали запахата за санкции срещу участниците в "Турски поток" се отнася и за българското разклонение на проекта, което Бойко Борисов кръсти "Балкански поток". Тръбата на наша територия се изгражда от консорциум на две звена на  саудитската група "Аркад", едното е със седалище в Италия. Отделно има друга компания, която трябва да направи и монтира компресорните станции за природния газ. Това е "Ферощал Балкангаз", в която съдружници са  "Ферощал Индустрианлаген" ГмбХ - Германия, "Главболгарстрой" АД и "Главболгарстрой Интернешънъл" АД. Компанията е декларирала, че ще има и подизпълнители -  "Солар Търбайнс Юръп" С.А. - Белгия (дъщерно на американската фирма Солар Търбайнс), "Турбо Машина България" ЕООД и "Химкомплект Инженеринг" АД.

 

 

Ключови думи:

САЩ, Турски поток, санкции

Още

„Ислямска държава“ може да нападне САЩ до шест месеца

27.10.2021

674
Засилват се шансовете ни да паднат визите за САЩ

27.10.2021

2292
US визите за Хърватия падат от 1 ноември, но за България те остават

25.10.2021

1916