Quantcast
Вицепрезидентът на САЩ: Европейските колонизатори са срамно минало | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Вицепрезидентът на САЩ: Европейските колонизатори са срамно минало

И президентът Джо Байдън говори за „болезнената история на несправедливостта и зверствата“ в Деня на Колумб
7 524
 EPA/BGNES

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис заяви, че европейските изследователи, които за първи път са слезли на брега на Америка, са донесли „вълна от опустошение“ на местните индианци и това е „срамно минало“, което не бива да се забравя. Тя направи това изявление на Националния конгрес на американските индианци, който се провежда във виртуален формат, предава Агенция Фокус.

Според вицепрезидента „европейските изследователи, които за първи път слязоха на бреговете на Америка“, са дали началото на „вълна от опустошение“ за американските индианци. Според Харис те са „вършили насилия, крали са земя и са разпространявали болести“. „Не трябва да пренебрегваме това срамно минало, трябва да хвърлим светлина върху него и да направим всичко възможно, за да изгладим следите от миналото за сегашните общества на коренните народи“, добави Харис.

По-рано президентът на САЩ Джо Байдън в прокламацията си в чест на Деня на Колумб, който се отбелязва ежегодно във втория понеделник на октомври, също говори за „болезнената история на несправедливостта и зверствата“, извършени от европейците срещу коренното население на Америка.

Прокламацията на демократа Байдън беше в ярък контраст с подобен документ, издаден през 2020 г. по повод Деня на Колумб от републиканеца Доналд Тръмп, тогава президент на САЩ. Предишният американски лидер, напротив, подчерта, че пътуванията на Христофор Колумб, който открива Америка за европейците, са пропити с дух на оптимизъм и са открили „нова глава в световната история“. Той също така каза, че „радикални активисти“ и „екстремисти“ се опитват да „подкопаят наследството на Христофор Колумб“ и „да заменят обсъждането на неговия огромен принос с говорене за неговите недостатъци, а споменът за откритията му с разговори за зверства“.

Христофор Колумб достига Бахамските острови и открива Новия свят за европейците на каравелите „Ниня“ и „Пинта“, както и на флагмана - тримачтовата „Санта Мария“, на 12 октомври 1492 г.  През последните години в САЩ ролята на Колумб в историята на откриването на Америка започна да се преоценява според антирасистката и антиколониалната реторика. През 2020 г. в САЩ на фона на протестите във връзка със смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, който загина по време на полицейско задържане, според оценки на медиите, са разрушени най-малко 33 статуи на мореплавателя.

Още

САЩ изпратиха 100 камиона с неизвестен товар в Сирия

29.11.2021

3500
Байдън не покани Турция и Китай на срещата на върха за демокрацията

24.11.2021

3495
Роскосмос и НАСА ще изследват съвместно Венера

21.11.2021

1687