Quantcast
Вот на недоверие събори правителството в Черна гора | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Вот на недоверие събори правителството в Черна гора

В основата му е договорът с влиятелната Сръбска православна църква
2 067
 Pixabay
Засега не е ясно дали в Черна гора ще има предсрочни избори, или партиите ще се опитат да сформират нова коалиция.

Парламентът на Черна гора гласува вот на недоверие на правителството на премиера Дритан Абазович, предаде Франс прес, цитирана от БНР. Агенцията отбелязва, че това открива пътя за нови политически сътресения в балканската държава. Предишното коалиционно правителство също бе свалено с вот през февруари.

Засега не е ясно дали падането на правителството ще доведе до предсрочни парламентарни избори, или партиите ще се опитат да сформират нова правителствена коалиция.

Предложението бе внесено от партията на социалистите на президента Мило Джуканович и беше подкрепено от 50 депутати в Скупщината (от общо 81 депутати). 30 бойкотираха вота. Гласуването беше предшествано от разгорещени дебати, продължили 12 часа. Като мотиви за вота бяха посочени липсата на конкретни резултати в реализацията на приоритети, състоянието на черногорската икономика и влошаване на епидемичната обстановка, но в основата е Основният договор със Сръбската православна църква. Той урежда собствеността на стотици манастири и църкви на СПЦ в Черна гора, но част от черногорското общество смята, че споразумението не защитава достатъчно интересите на държавата.

Черногорският премиер Дритан Абазович заяви, че инициативата за сваляне на правителството е била внесена заради подписването на Основния договор със Сръбската православна църква. Той изтъкна, че борбата с корупцията и организираната престъпност в Черна гора никога не е била толкова важна.

"Правителството на Черна гора падна при вот на недоверие късно снощи заради разрив по повод отношенията с влиятелната Сръбска православна църква, коментира и "Вашингтон пост". "Депутатите гласуваха с 50:1 гласа за сваляне на правителството на министър-председателя Дритан Абазович само няколко седмици след като той подписа споразумение, уреждащо положението на Сръбската църква в Черна гора", пише вестникът, цитиран от БГНЕС.

Изданието коментира, че въпросът е чувствителен за мнозина в малката балканска държава с население 620 000 души, която се отдели от много по-голямата си съседка Сърбия през 2006 г. Сръбската православна църква се радва на много последователи в Черна гора, но нацията е разделена по отношение на доминиращата роля на църквата и връзките на страната със Сърбия. Критиците твърдят, че не е имало нужда от специално споразумение със сръбската църква, отделно от другите религиозни общности. Прозападните групи в Черна гора определиха споразумението като инструмент на Сърбия и Русия за засилване на влиянието им в Черна гора на фона на войната в Украйна.

Абазович защити споразумението като начин да се загърби дългогодишният спор на църквата за нейните имотни и други права в Черна гора и да се съсредоточи върху други важни въпроси. "Правителството ще падне, но днес ще се изнесат някои факти, които ще покажат как организираната престъпност и контрабандистите на цигари командват тази държава от 30 години", посочи той.

Още

Според ДБ кабинет на малцинството би бил алтернатива на ГЕРБ и ДПС

29.11.2022

431
Радев и кабинетът правят кадрови промени по върховете на армията

23.11.2022

4050
Балканското участие на "Евровизия 2023" оредява

14.10.2022

1583