facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Вучич нареди да се преброят жертвите на бомбардировките на НАТО

Данните варират от 1,5 до 4 хиляди души. Президентът разпоредил създаването на специална комисията, която да ги изчисли точно
2 874
 EPA/БГНЕС архив

Сръбският президент Александър Вучич разпореди да се създаде комисия, която да изчисли точния брой жертви на агресията на НАТО срещу Югославия през 1999 година, съобщи сръбският вестник „Вечерне новости“, цитиран от TACC и Агенция Фокус.

Според изданието комисията ще бъде създадена по решение на правителството и ще започне работа на 24 март на 21-ата годишнина от началото на въздушните удари. Тя ще включва представители на армията, полицията и църквата. В Министерството на отбраната на Сърбия, Министерството на вътрешните работи на републиката, както и в две специални служби на страната, ще бъдат сформирани работещи изследователски групи. Подобни групи ще бъдат създадени в администрациите на автономните региони на страната и общините.

Въпреки факта, че са минали повече от 20 години от атаките на НАТО, точният брой жертви на кампанията срещу Югославия не са известни. Официалните данни за жертвите варират от 1,5 до 4 хиляди души, но няма ясна база за всички жертви. Множество международни организации се възползват от това, твърдейки, че "няколко десетки цивилни са загинали".

На 24 март 1999 г. НАТО започна военна операция срещу Федеративна република Югославия. Ръководството на Алианса определи "предотвратяването на геноцида на албанското население в Косово" като основната причина за въздушната офанзивна операцията на силите на Североатлантическия пакт. Според НАТО по време на операцията, продължила 78 дни, самолетите на страните от алианса са извършили 38 хиляди полета, като целта на повече от 10 хиляди от тях е била да извършат бомбардировъчни атаки.

Според военни експерти са изстреляни 3 хиляди крилати ракети, хвърлени са около 80 хиляди тона бомби, включително касетъчни бомби и обеднен уран. По сръбски данни в резултат на бомбардировките са убити от 3,5 хиляди до 4 хиляди души, около 10 хиляди са ранени, две трети от които са цивилни. Според сръбски експерти, през трите месеца на бомбардировките над Югославия от сили на НАТО, на територията на Сърбия са изхвърлени 15 тона обеднен уран. След това страната зае първо място по брой онкологични заболявания в Европа, а през първите 10 години след бомбардировките в страната около 30 хиляди души се разболяха от рак, от които 10 до 18 хиляди починаха.

Материалните щети възлизат на 100 млрд. долара. Бомбардировките на петролни рафинерии и нефтохимически инсталации доведоха до заразяване на водната система на страната с токсични вещества. Според сръбския учен Любиша Ракич количеството обеднен уран, паднало на територията на балканските държави по време на агресията на НАТО, би било достатъчно за създаване на 170 атомни бомби, подобни на тези, които САЩ хвърлиха върху Хирошима на 6 август 1945 година. 

43

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Гешев лично разпределил на прокурор сигнал от Божков

04.06.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

1479 5
Американски и гръцки изтребители летят над Скопие

29.05.2020

2726 24
НАТО се събира спешно заради САЩ и "Открито небе"

22.05.2020

2212 11

Коментари

Страници

Простнарод

На бълдъзата в Н Село видинско и изсъхнаха доматите а гърмежите по нощите са башка удоволствие.

Gautama
снимка на Gautama

А на баща ми кравата не искаше да яде сеното събрано в годината на бомбардировките.

Ядеше  сеното от предната година.

Сигурно си мислите , че си правя майтап, но за съжаление е истина.

3NT
снимка на 3NT

Що мълчите?

Или Те сърбите 3 качество техните жертви...?

ЗЛАТИЯ

Поради що трябва да се вълнувам,че и да издигам глас за сърбите?! .Пожънаха това дето посяха. Жаля само децата-от всички етноси и вери!

Да не беше великосръбския шовинизъм, то тия смърти нямаше да ги има.Така че не са за жалене сърбите,ама хич!

Антей

 

Засрами се бе, българино ЗЛАТИЯ!

Това е с нищо не предизивикана смърт, бе човеко!

 

Защо хвърляха радиоактивни бомби, ва?!

 

Защо отровиха животните, птиците, водата, земята на Сърбия

и на целите Балкани, ъм?!

 

С обеднен уран, касетъчни бомби?!

Защо такава нечовечност?!

 

Как така българино ЗЛАТИЯ,

 

в чудесната държава ЮГОСЛАВИЯ, хората от десетки етноси и вери

 

живяха ЗАЕДНО щастливо и в благополучие ЦЕЛИ 55 ГОДИНИ?!

 

Какво стана от 1996 до 1999 г., та се развихри 

етническа нетърпимост, ъм?!

 

Засрами се бе, българино ЗЛАТИЯ!

 

С тези западни въздушни маси, ветрове,

 дето всяка вечер ни ги показват в "Прогнозата за времето"


всичката отрова дойде в България!


Защо бомбиха Балканите с радиоактивни бомби, защо ЗЛАТИЯ ?!?!

Знаеш ли, българино?!

 

⚠️

 

Pchelichka

?

kaily
снимка на kaily

Да, във видинско поне нищо не се ражда от бомбардировките насам, или се ражда трудно, зелето не се завива и не прави зелки, виреят някои породи домати и други такива.

Гласът

Къде е Косово, къде е Видин... 

ИвКо
Не е само във Видинско и в област Монтана беше така.
Гласът

Какво е било "така" в Монтана? 

Verbis verbis

Сърбите вече изчисляват обезщетенията и репарациите, които ще поискат.

Гласът

Според сръбски експерти, през трите месеца на бомбардировките над Югославия от сили на НАТО, на територията на Сърбия са изхвърлени 15 тона обеднен уран.

В Сърбия или Косово? С обеднен уран стреляха по сръбски танкове и БТР-и в Косово. Не ми е известно подобни боеприпаси да са ползвани на територията на днешна Сърбия (а и няма логика да са ги ползвали там). 

 

След това страната зае първо място по брой онкологични заболявания в Европа, а през първите 10 години след бомбардировките в страната около 30 хиляди души се разболяха от рак, от които 10 до 18 хиляди починаха.

Ако е вярно и е свързано в употербата с обеднен уран раковите заболявания в Косово трябва да са поне 10 пъти повече. 

atlantis

Къде е Косово, къде е София, ама и в София падна бомба. И си прав, че питаш къде е Косово, къде е Видин, но американците явно не са наясно с географията, та хвърляха бомби из цяла Сърбия. Или ти не си наясно, че НАТО водеше война със Сърбия, а не с Косово, та бомбандираше "военни обекти" низ цялата Сърбия. Натовците посипаха Балканите с радиоактивен уран, ама за нас още Чернобил е виновен. Президента Петър Стоянов даде банкет в резиденция Бояна на семейството от Горна Баня, дето натовска бомба удари къщата им. То бива да си щраус, ама чак толкова не бива.

venstar

atlantis ?

Обекти в Белград, Ниш и на други места в Югославия (така се казваше тогава, преди Черна гора да се отдели) бяха атакувани. Buđanovci, където падна невидимия Ф-117 е само на 40 км западно от Белград.

Stern

Очевидно за "белите" чичковци славяните са по-низши от цигани и араби, та хич не ги е грижа колко хора са изтрепали, колко уран са метнали, колко вода са заразили, колко болници са сринали.

Но пък за американците сърбите си го заслужават - толкова са изостанали, че дори не са знаели за супер дупер невидимия им изстребител, та взеха, че го свалиха и им прекратиха програмата; язък за милиардите, вложени в него.

Гласът

Очевидно за "белите" чичковци славяните са по-низши от цигани и араби

 

Трябва да считат албанците за още по-нисши защото всичкия обеднен уран го хвърлиха върху техните земи....

 

Да се чуди човек защо албанците вдигнаха паметник на Клинтън. 

Гласът

Карта с местата където е стреляно с обеднен уран във войната през 1999:

 

https://en.wikipedia.org/wiki/NATO_bombing_of_Yugo...

Slava
снимка на Slava

Сърбия изплати ли обезщетения за избитите през войните в Словения, Хърватска и др. съставни републики на Югославия?

Вова

Очевидно сръбският национализъм само се беше спотаил след пердаха през 1999. Сега пак показа рогцата си. Нека си броят сьрбите каквото щат. И да благодарят на НАТО ,че не ги събраха сите србе в београдския санджак.

 

S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<
През годината на бомбенето в Трънско почти всички плодове окапаха, а на следващата година и цветовете.

Хем Трън не се е отъркал о Косово.

Простнарод

Дали е вярно че ковбоите избомбиха сърбите затова че космическата програма коятоса купили от тях се е оказала менте, не са върнали милярдите долари а Тито ги е компенсирал със смешните колички Юго45?

Moby-Dick

Нее не ги избомбиха за това, а заради етническото прочистване на Косово, което Слобо започна. Иначе всичко останало е вярно.

sara1234

Срамота, голяма срамота беше. Германия на конституцията си плю. Шрьодер, тогава канцлер, си го призна. Е, следварително, ама все пак! А докато немската преса набъркваше БГ в аферата "поТкова", Надка седесарска беше на воаяж с Клаус Кинкел. Това пък резил беше. И той голям. А великият бунтар от 1968 Йошка Фишер, тогава външен министър,  подскачаше като пудел  около Мадлин Олбрайт. И го наградиха. Направиха го професор. По заслуги. Щото университет отвътре през живота си  не е виждал. А червеният Рудолф Шарпинг, тогава военен министър, пълнеше жълтата преса с плацикане в басейни с новата си любов- графиня със синя кръв, то се знае. Докато немските войници бяха на "мисия". Откъдето и да го погледнеш, срам и резил! 

d5555

Наскоро имаше едно филмче където показаха останките на невидимия в гаража на сръбският офицер вече пенсионер.

марк

 

 

 

                        То май ще излезе , че сърбите трябва да направят като нас паметник на бомбардиралите ги американци . Щото и ние пожънахме туй що посяхме , нали Златия? Гласецът пък забравя , че в  тези територии имаше и сърби които бяха или избити или прогонени . А да е чувал някой за италиански войници съдещи държавата си че ги е набутала в заразени райони и сега са онкоболни ?

Гласът

 в  тези територии имаше и сърби които бяха или избити или прогонени

Никой не е казал обратното. Как обаче този факт променя с нещо същността на написаното от мен??

dream team
снимка на dream team

Написал си куп глупости, които нямат нужда от оборване.

Мога само да предполагам какви са били последствията в Сърбия след бомбардировките с обеднен уран, но това, което с очите си съм видял в цяла СЗ България - листата на дърветата в Балкана почерняха и окапаха преждевременно, да не говорим за доматите.

А вий, вий сте идиоти.

atlantis

?

Verbis verbis

Ейй, как се променят нещата!

Белград сега го гласят за център на Балканската федерация.

И тук само с клишета няма да се мине.

Трябва да се копне по надълбко.

Кой създаде Югославия, кой развали Югославия, и защо.

ЗЛАТИЯ

Каква Балканска федерация ?!

Кой с кого ще се федерира?!

2020 година сме,не 1945.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×