Quantcast
Захарова за Петков: Само Батман и Жената котка не обвини за свалянето | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Захарова за Петков: Само Батман и Жената котка не обвини за свалянето

Фактът, че Митрофанова е виновна, е толкова удобно обяснение за тях, защото сега въобще за всичко е виновна Русия, нападна и руската посланичка
Обновена
5 039
 ЕПА БГНЕС архив

Говорителят на руското Външно министерство Мария Захарова атакува подигравателно българския премиер Кирил Петков заради негови думи в парламента. В Телеграм и Фейсбук тя написа: "Премиерът на България обвини за своето сваляне от поста трима политици и руският посланик. "За мен беше чест да оглавявам правителство, свалено от Борисов, Пеевски, Трифонов и Митрофанова", казал Петков." Веднага след това тя добавя: "В списъкът на виновните липсват Батман и Жената-котка". Захарова определя Петков като изморен от говорене.

Кирил Петков повтори тезата си, че е свален от Борисов, Пеевски, Трифонов и Митрофанова няколко пъти. След като каза това в парламента, после той направи това и пред хилядното множество, събрано се в подкрепа на правителството на площада пред Народното събрание. Там той  каза: 'Един човек на тъмно, една мутра от Банкя, един от сараите и Митрофанова свалиха правителството''. 

Вотът на недоверие бе подкрепен от 123 депутати от новото, наричано често опозиционно мнозинство от ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и "Има такъв народ".

Часове след Захарова, и посланичката на Русия в България Елеонора Митрофанова се включи по темата. Тя нарече "удобно" твърдението на премиера Кирил Петков, че тя е виновна за вота на недоверие към коалиционното правителство, гласуван вчера в Народното събрание, предаде ТАСС, цитирана от БТА. „Фактът, че Митрофанова е виновна, е толкова удобно обяснение за тях, защото сега въобще за всичко е виновна Русия ", каза Митрофанова по телевизия "Русия-24".

Митрофанова добави, че миналата година в България е имало сериозна правителствена и парламентарна криза, три пъти са произвеждани парламентарни избори, „и накрая парламентът се събра". „Те направиха толкова добро впечатление, защото казаха: "Ние не сме десни, не сме леви, ние сме за България", което беше много добре прието от българския народ", каза Митрофанова.

Според посланичката много българи били озадачени от факта, че България е в първите редици на подкрепата за санкциите срещу Русия, тъй като „традиционно българският народ има много добро отношение към Русия".

В същото време тя добави, че инфлацията в България в момента е 18,5 процента, а промишлената инфлация е 45 процента, „т.е. това са достатъчно сериозни числа, хората в България не са богати, всичко това се отразява силно на хората". 

Още

"Блумбърг" предрече дефолт на Русия до часове

26.06.2022

2272
Г-7 обсъжда три дни как да контрира Русия и Китай

26.06.2022

1705
Петков постави неизпълними условия за съставяне на кабинет

26.06.2022

Обновена

14969