Quantcast
Със заплаха за съд Европарламентът даде 2-седмичен ултиматум на ЕК | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Със заплаха за съд Европарламентът даде 2-седмичен ултиматум на ЕК

Срокът е за обвързване на еврофондовете с върховенството на закона
4 545
 ЕПА/ БГНЕС
Европейският парламент в Страсбург, където не бе заседавал от началото на пандемията миналата година.

Европарламентът даде днес двуседмичен срок на Европейската комисия да предложи механизъм за обвързване на върховенството на закона с отпускането на еврофондове. С 506 гласа „за", 150 гласа „против" и 28 гласа „въздържал се" евродепутатите отбелязват, че новият инструмент за защита на бюджета на ЕС би трявало да е в сила от 1 януари 2021 г. и да се прилага и за фондовете за възстановяване. Въпреки това Комисията не е предложила никакви мерки съгласно новите правила и не е спазила крайния срок 1 юни, даден от Парламента в резолюцията му от 25 март, за финализиране на насоките за прилагане на регламента. Това "представлява достатъчно основание за предприемане на правни действия срещу Комисията съгласно член 265 от Договора за функциониране на ЕС", заявяват те, което означава, че ще сезират Съда на ЕС в Люксембург за бездействие на ЕК.

Рискът от злоупотреба с бюджета на ЕС в държавите членки е нараснал, а ситуацията в областта на върховенството на закона се влошава, подчертават евродепутатите, и възлагат на председателя Давид Сасоли да призове Еврокомисията най-късно в срок до две седмици от приемането на настоящата резолюция, да "изпълни задълженията си" по новия регламент. За да бъде подготвен, "междувременно Парламентът незабавно започва необходимата подготовка за евентуални съдебни производства срещу ЕК".

Регламентът за обвързаност с условия в областта на върховенството на закона, предназначен да защитава средствата на ЕС срещу евентуална злоупотреба от страна на правителствата на държавите от ЕС, влезе в сила на 1 януари 2021 г. При новите правила, обаче, не са предложени съответните мерки. Европейският съвет поиска от Комисията да забави прилагането им, така че държавите членки да могат да го оспорят пред Съда на ЕС (Полша и Унгария сториха това на 11 март 2021 г.) и Комисията да може разработи конкретни насоки за прилагане.

В резолюция, приета през март 2021 г., Европейският парламент отново изтъкна, че заключенията на Европейския съвет по този въпрос нямат правно действие, и определи 1 юни като краен срок за приемането на насоките, но и той не бе спазен от ЕК. Еврокомисията се оправда, че очаква решение на Съда на ЕС до дни по жалбата на Полша и Унгария срещу новите бюджетни правила. Комисията отбеляза, че вече е готова с първите набелязани стъпки, но предпочита да изчака съдебното становище.
Евродепутатите очакват ЕК бързо да се заеме с тежките нарушения на принципа на правовата държава, където сериозно е застрашено справедливото, законно и безпристрастно разпределение на европейския бюджет. Според ЕП следва да се прилагат всички възможности, включително и предложение за задействане на процедурата по чл.7 от договора за ЕС, по която дадена страна може да бъде лишена от право на глас при взимането на общите решения.
ЕП добавя, че нарушенията на демокрацията и основните права, включително нападките срещу свободата на медиите и журналистите, както и на свободата на сдружаване и събиране, трябва да бъдат сред поводите за предприемане на бюджетни мерки.

Още

Брюксел призна: Не си свършихме работата в България

16.09.2021

Обновена

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

33253
Евродепутат призова ЕС за намеса в България заради малкото ваксинирани

13.09.2021

Обновена

5851
ЕС да отпуска пари само при спазването на върховенството на закона

10.09.2021

1022