Quantcast
Започнаха изборите в Русия на фона нарастващ обществен гняв | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Започнаха изборите в Русия на фона нарастващ обществен гняв

Управляващата партия ''Единна Русия'' е с рекордно нисък рейтинг, но вероятно ще намери начин да запази контрола върху Държавната дума
2 570
 БГНЕС
Изборите ще се проведат на 17, 18 и 19 септември, заедно с избора на регионални и местни власти на Русия. 

Руснаците започват да гласуват днес на избори за Държавна Дума, които биха могли да послужат като платформа за израз на гнева на обществото заради икономиката, репресиите срещу дисиденти и справянето на правителството с пандемията от коронавирус. Изборите ще се проведат на 17, 18 и 19 септември, заедно с избора на регионални и местни власти на Русия. 

Държавната дума е доминирана от пропутинската партия ''Единна Русия'', която в момента притежава 3/4 свръхмнозинство. БГНЕС припомня, че 14 партии се включват в съревнованието - Комунистическата партия на Руската федерация, ''Зелените'', "Либерално-демократичната партия", ''Нови хора'', ''Единна Русия'', ''Справедлива Русия-за правда'', ''Яблоко'', "Партията на растежа'', ''Руската партия на свободата и справедливостта", ''Комунистите на Русия'', ''Гражданска платформа'', ''Зелена алтернатива'', ''Родина'' и "Партия на пенсионерите''. За първи път на парламентарните избори е разрешена електронната процедура за гласуване. Руски граждани, регистрирани в Москва, Севастопол, Курск, Мурманск, Нижни Новгород, Ростов и Ярославска област, могат да гласуват в интернет.

Възникна обаче скандал, свързан с гласуването в Крим. На проруските сепаратисти, които се намират в спорната територия, им бе позволено да участват в гласуването. Москва, която счита Крим за своя територия, е раздала над 600 хил. паспорта в Източна Украйна, където гражданите могат да гласуват по електронен път или в руския граничен регион Ростов, предава Euronews. Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че по този начин Русия извършва "грубо нарушение" на международното право и че на руската окупация на Крим трябва да бъде сложен край.

Въпреки че партията ''Единна Русия'' не е изправена пред реална избирателна конкуренция, тя може да се затрудни да повтори представянето си от 2016 г. Избирателите са отблъснати от репутацията на партията, свързана с корупция, и като цяло от безперспективния контекст на политическа и икономическа стагнация. Проучванията на общественото мнение показват, че мнозинството ще бъде намалено, вероятно под прага от 2/3, необходим за приемане на конституционни промени; въпреки това партията на практика е с гарантирана победа. 

На някои кандидати, най-вече на поддръжниците на Алексей Навални, беше забранено да се кандидатират въз основа на наскоро приет закон, забраняващ на кандидатите участие заради причислеността им в екстремистки организации. ''Дойче Веле'' припомня, че лишеният от свобода руски опозиционер Алексей Навални създаде платформата ''гласувайте умно'', за да популяризира опозиционни партии и кандидати. Уебсайтът беше пуснат на 15 септември и беше блокиран от телекомуникационната агенция на страната. Активисти, ангажирани с проекта, обаче казват, че приложението продължава да работи. ''Кремъл вижда Навални като реална заплаха, защото е в състояние да мобилизира избирателите чрез интернет'', обяснява опозиционният депутат Владимир Милов. Малкото руски опозиционни фигури или нямат право да участват на предстоящите избори, или са принудени да бягат в чужбина.

На независимата социологическа агенция ''Центр Левада'' беше забранено да публикува резултати за нагласите на обществото преди гласуването, тъй като е определена за ''чуждестранен агент''. Опозиционният  новинарски сайт ''Медуза'' и независимият телевизионен канал ''Дожд'' също бяха наскоро определени като ''чуждестранни агенти''. Видеоклип на ''Дожд'' беше блокиран в YouTube заради агитация за освобождаването на Навални. Някои руски медии спекулират дали цензурата ще се превърне в новото нормално, както е в Китай.

През последното десетилетие възможностите за безпристрастно наблюдение на изборите в Русия непрекъснато намаляват, тъй като липсата на разпоредби за пряка акредитация на наблюдаващи изборите граждани ги принуждава да действат от името на участниците или медиите и следователно противоречи на самата идея за независим контрол на изборите от страна на гражданското общество, като е в противоречие и с международните стандарти. Пет парламентарни наблюдатели обаче ще бъдат изпратени от парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Още

Русия е пред ново драматично поражение в Украйна

30.09.2022

Обновена

4518
Референдумите в окупираните територии завършиха със съветски резултат

28.09.2022

Обновена

5099
ГЕРБ смята да преговаря с ДПС за управлението

29.09.2022

8029