Quantcast
Запреченият от кораб Суецки канал губи по $400 млн. на час | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Запреченият от кораб Суецки канал губи по $400 млн. на час

Отпушването на морския път ще отнеме седмици, а цените на петрола вече тръгнаха нагоре
8 548
 ЕПА/БГНЕС
Багер опитва да подкопае пясъчния бряг, за да освободи огромния нос на заседналия кораб

Трети ден един от най-оживените търговски и мореплаватални коридори в света - Суецкият канал, е запречен от огромен товарен кораб и загубите от това се изчисляват на $400 млн. на час. Преминаването през канала е преустановено за неизвестно време, а да влязат в него в момента чакат около 180 кораба от двете страни - и откъм Порт Саид в Средиземно море, и от Суец в Червено море.

Инцидентът стана на 23 март, когато 20 000 тонният тайвански контейнеровоз (под панамски флаг) MV Ever Given, плаващ към Ротердам, получава повреда в двигателя и "заорава" напряко в пясъчния бряг на канала. Корабът е дълъг 400 метра и затова запушва изцяло морския път, през който минава 12% от световната търговия.

Днес, след тридневни усилия за изправяне на кораба с общо 8 влекача и 2 драгиращи катера, бяха извикани специализирани спасителни екипи от Нидерландия (Smit Salvage) и Япония (Nippon Salvage). Те ще работят заедно с капитана на контейнеровоза и с египетската администрация на канала SCA (Suez Canal Authority), за да изготвят план. Очаква се обаче отблокирането да отнеме минимум една седмица. Реалистичен срок обаче се оказва няколко седмици.

Питър Бердовски, главен изпълнителен директор на компанията Boskalis, специализирана в драгиране, която е изпратила свой екип на мястото заяви, че данните не са много оптимистични. Според тях корабът „наистина не е възможно да бъде изправени“, и че вероятно ще се наложи първо да бъде разтоварен. Причината за това е, че газенето на контейнеровоза е 15.7 метра и той е заорал сериозно в бреговата ивица.

„Не можем да изключим, че това може да отнеме седмици, в зависимост от ситуацията“, каза Бердовски пред нидерландска телевизия.В това време неразборията, предизвикана от инцидента, започна да се превръща в търговски хаос. Блокирането струва по около $400 млн. на час, въз основа на изчисления от Lloyd’s List, които отчитат, че по принцип трафикът в едната посока е за около $5.1 млрд. дневно, а в другата - за около $4.5 млрд. 

С оглед на голямото забавяне, някои кораби вече се насочват към алтернативни маршрути. Това основно значи заобикаляне на цяла Африка, което удължава сроковете и прави превозваните стоки по-скъпи, заради по-големия разход на гориво, консумативи и т.н.

Цените на петрола вече тръгнаха нагоре на световните борси, най-вече заради очакваните закъснения на доставките на петролни продукти.

Експерти от корабоплавателния бранш пък вече предупредиха, че се очаква лавина от застрахователни искове, обхващаща огромното количество задържани товари.

В допълнение към икономическите последици, експерти по сигурността заявиха, че стоящите неподвижно кораби в Червено море може да се превърнат в мишени, с оглед поредицата от атаки по плавателни съдове в Близкия изток на фона на напрежението между Иран и САЩ.

Ключови думи:

кораб, Суецки канал

Още

САЩ вкараха кораб от бреговата си охрана в Черно море

27.04.2021

3362
Управата на Суецкия канал арестува кораба "Евър Гивън"

13.04.2021

12462
Ever Given засяда в Суецкия канал заради човешка небрежност

07.04.2021

4608