Quantcast
Заради "мерзавците" Лукашенко готви военно положение | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Заради "мерзавците" Лукашенко готви военно положение

4 064
 Стоп-кадър от видео
По време на миналогодишните протести след спорните президентски избори на 9 август Александър Лукашенко бе сниман да се движи с автомат "Калашников"

Беларуският президент Александър Лукашенко днес допусна, че може да въведе военно положение в редица региони, за да противодейства на западните санкции, предаде ТАСС. 

"Трябва да покажем на онези мерзавци от другата страна на границата, че техните санкции са тяхното безсилие. Никакъв престой не бива да има на никое предприятие. Нека [Юрий] Караев (помощник на президента и инспектор за Гродненска област - бел. ТАСС) да облича генералската униформа ... и напред - военно положение", заяви Лукашенко на председателя на Гродненския изпълнителен съвет Владимир Караник по време на посещението си в Гродненска област, Северозападен Беларус.

Санкциите на ЕС визират пряко Минския завод за колесни трактори, "140-ти ремонтен завод", компаниите "Белтехэкспорт", "Синезис" и Dana holdings, МАЗ, "Белаз",  "Нова нефтена компания". Отделно бяха въведени санкции срещу физически лица и фирми от САЩ, Великобритания и Канада.

Засегнати са цели промишлени отрасли, сред които е износът на калиев хлорид, тютюневият сектор и петролната индустрия. "Ограничава се търговията с петролни продукти, калиев хлорид ("поташ") и стоки, използвани за производство на тютюневи изделия", заяви представител на ЕС. Забранява се и продажба на оборудване и софтуерни продукти за Беларус, които могат да бъдат използвани за следене на интернет и телефонните комуникации.

Освен това се ограничава достъпът до капиталовите пазари на ЕС. Банките в ЕС вече няма да могат да продават застраховки и презастраховки на беларуски държавни или обществени институции, а Европейската инвестиционна банка трябва да спре трансфера на финансови средства за проекти в обществения сектор.

Още

Лукашенко се разправи чрез съда с главните си критици

06.09.2021

Обновена

1401
Полша обяви извънредно положение заради мигрантите

31.08.2021

957
БНБ: Лицата от списъка Магнитски имат едва 11 млн. лева кредити

24.08.2021

2155