Quantcast
Зелените вече са първа сила в Германия | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Зелените вече са първа сила в Германия

6 268
Аналена Бербок

“Зелени” вече са първа политическа сила в Германия, те изпреварват консервативния блок ХДС/ХСС на канцлера Ангела Меркел според резултатите от ново проучване.

В т.нар. неделно проучване на тенденциите, извършено от социологическата агенция “Кантар” за таблоида “Билд ам зонтаг”, “Зелените” са с рейтинг 28 пункта, с шест повече от предишното изследване. Блокът на Христиандемократическия съюз (ХДС) и баварския Християнсоциален съюз (ХСС) има спад от два пункта до 27 процента.

Социалдемократите също губят два пункта и се смъкват до 13 на сто – най-лош резултат за тях от август 2019 г.

Крайнолявата партия “Левите” (бившите комунисти) със 7 на сто и крайнодясната “Алтернатива за Германия” с 10 на сто също губят по едни пункт спрямо предишна анкета. Либералната Свободна демократическа партия запазва резултата си от 9 процента.

В понеделник “Зелените” посочиха лидера си Аналена Бербок като кандидат за канцлер на парламентарните избори в края на септември. Председателят на ХДС Армин Лашет надделя над баварския премиер Маркус Зьодер и стана кандидат на консерваторите. Негов съперник от социалдемократите е финансовият министър Олаф Шолц.

 

 

Още

Германия ще бори инфлацията с данъчни облекчения за 10 млрд. евро

10.08.2022

608
За 5 дни гръмнаха складове за боеприпаси в България, Франция, Германия

04.08.2022

Обновена

15181
Германия умува дали да продължи да ползва ядрена енергия

30.07.2022

2524