Quantcast
Зеленски и Дуда начертаха план срещу Северен поток-2 | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Зеленски и Дуда начертаха план срещу Северен поток-2

Президентите на Украйна и Полша се разбраха и да строят пътища и да модернизират гранични пунктове в Донбас
5 905
 ЕПА БГНЕС архив

Украинският президент Владимир Зеленски и полският президент Анджей Дуда обсъдиха по-нататъшни стъпки за противодействие на изпълнението на проекта "Северен поток 2", съобщи пресслужбата на Зеленски в сряда вечерта, цитирана от РИА Новости.

"Президентът на Украйна Владимир Зеленски проведе телефонен разговор с президента на Република Полша Анджей Дуда. Лидерите координираха стъпките за по-нататъшно противодействие на проекта" Северен поток 2 "и се споразумяха да привлекат възможно най-много международната общност. Дуда се съгласи с Владимир Зеленски, че трябва да се положат всички усилия. за да се предотврати изграждането на газопровода "Северен поток 2", - се казва в изявление на уебсайта на президента.

Страните обсъдиха и настоящата ситуация в Донбас и изпълнението на съвместни инфраструктурни проекти. По-конкретно те говориха за строителството и ремонта на пътища, както и за модернизацията на граничните пунктове.

По случай 30-годишнината от независимостта на Украйна,Зеленски покани Дуда да посети Киев и да участва в срещата на върха на Кримската платформа, добавят украинските власти.

Само преди дни полският външен министър Збигнев Рау и украинският му колега Дмитрий Кулеба призоваха американския президент Джо Байдън да "сложи край" на изграждането на Северен поток 2. Апелът им е публикуван в списание Politico.
Рау и Кулеба заявяват, че Русия прокарва своите интереси в света чрез енергийни доставки. Според министрите, на Москва е "позволено да отиде твърде далеч" при изпълнението на проекта.

"Призоваваме американския президент Джо Байдън да използва всички средства, с които разполага, за да предотврати завършването на проекта", пишат още те. Министрите подчертават, че тръбопроводът ще засили руския контрол върху доставките на газ за Европа и освен това ще убеди украинската общественост, че Западът не се интересува от собствените си принципи или сигурността и просперитета на Украйна.

Рау и Кулеба са сигурни, че позицията на Вашингтон е "критично важна при изпълнението на проекта, дори на фона на позицията на Германия, която изразява нейното съдействие".

Още

Украйна включи Крим на екипите си за Евро 2020

07.06.2021

2562
САЩ премахват някои санкции срещу "Северен поток 2"

19.05.2021

1724
Русия отрича да има апетит за Донбас

13.05.2021

896