Quantcast
Зоран Заев: България не е фашизъм, България е приятел | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Зоран Заев: България не е фашизъм, България е приятел

Ако някой си позволява да очерня България, ще понесе отговорност, обещава премиерът на Северна Македония
3 881
 БГНЕС
Зоран Заев

„Ние нямаме споделена история. Имаме обща история.” Това заявява премиерът на Северна Македония Зоран Заев в интервю пред агенция БГНЕС.

„Гоце Делчев е революционер и за българите, и за македонците, който се е борил за свободата на Македония и Одринско. Наследихме време, което не беше в полза на приятелството между нас. Югославия ни разделяше. Ако не признаем слабостите на историята, не можем да градим бъдещето. Трябва да създадем положителна атмосфера за младите хора, за да използват това минало като трамплин за по-добро бъдеще през периода, който предстои”, казва Заев.

„България не е фашизъм, България е наш приятел. Новите поколения не знаят цялата тази действителност, а тя трябва да ни сплотява. И в Северна Македония, и в България това влияе на хората по един много погрешен начин. Ако някой си позволява да очерня България с ПР-публикации по света ще понесе отговорност. Това няма да го позволя. Държавата не участва в това”, твърди премиерът.

По думите му "дълбоката държава" е останала в управлявалата преди него ВМРО-ДПМНЕ. „Изпълнението на Договора с България ще бъде закон. Република Северна Македония потвърди доверието си към България да защитава небето ни. Имаше голям натиск от Турция и Италия. Но ние казахме: Извинете, първият ни съсед е България, затова Гърция и България ще бъдат двете държави, които ще пазят небето ни”, казва Заев.

И обещава: „Аз като ръководител на правителството поемам ангажимента в името на целия македонски народ прилагането на Договора да бъде за пример. На първо място, защото така ще служа най-добре на своя народ, но, разбира се, и на приятелска България. Лично аз потвърждавам нашата позиция за пълно противопоставяне на говора на омразата, който трябва да бъде прекратен незабавно.”

Той увери, че активистът от ВМРО-ДПМНЕ, който запали българското знаме, ще понесе отговорност.

53

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов превърна парламента в кукла на конци

05.01.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6686 41
Заев зове за сътрудничество с България вместо нова изолация

03.01.2021

5312 44
Заев: Всеки македонец ще може да отглежда 2-3 растения марихуана

31.12.2020

7772 26

Коментари

Страници

Boris65

Благодарим ти 3айо! 

Buntaru

Чий го дирите по Пиринска и Егейска македония тогава?

Бронщайн
снимка на Бронщайн

ВМРО ме харесва това.

Светозар

Зоран Заев:

Радвам се, че България признава македонския език и македонската идентичност.“, 24.11.2020 г. -  segabg.com/hot/category-foreign-country/zaev-ne-sme-dalech-sporazumenie-sofiya

SINDBAD

делата първо, после ще видим! Лично съм виждал това:

 

"

При влизането в храма на манастира „Св. Наум“ на Охридското езеро веднага се забелязва образа на Св. Княз Борис І Покръстител с издълбани дълбоко очи. Неловкото обяснение на екскурзовода е в обичая на местните жители да си вземат „нещо за здраве“, но не става и дума за реставрация за разлика от съседните изображения. Македонистите вадят първо очите, защото се нуждаят от слепотата на своите жертви.

Ние привеждаме исторически свидетелства, за да възвърнем зрението на множеството заблудени жертви на македонизма.

 

 

Държава се признава, а нацията се създава и утвърждава през вековете. Който пожелае да се пише „македонец“, ние не му пречим да се „самоопределя“, но не и да заставят дедите си да се преобръщат в гробовете.

Освен това що за „нация“ е тази с чужда история?

 

Цялата постановка на скопските политизирани историци е върху гнилата основа на лъжовния македонизъм.

Ние обаче нямаме моралното право да отстъпваме под техния натиск, защото става дума и за светлата памет на безброй македонски българи, които се жертват за „събирането под обща държавна стряха“. Спорните въпроси в „общата“ история се обсъждат не чрез дипломатически преговори, а в научни дискусии около кръглата маса.

Най-напред трябва да изясним „що е обща история“, защото до края на Втората световна война историята на славянското население във Вардарска Македония е българска."

 

http://epicenter.bg/article/kad--Georgi-Markov-/233362/11/0

 

Ген Иван Цончев от Дряново, Габровско, ръководител на Горноджумайското вистание, поручик Сарафов и още 46 български офицери, подофицери, портупей-юнкери- тях къде ги вижда 'македонската "нация", като са от България и са се сражавали в редовете на ВМРО за свободата на БЪЛГАРИТЕ в Македония!

Кара Колю

Ндааа... тимео данаос ет дона ферентес!!!!!!!!!!!!!

 

За с(вето)вното бугарско поведение

...На 1 август 2017 година беше потпишан Договорот за добрососедство, пријателство и соработка меѓу Македонија и Бугарија, кој од страна на премиерите беше оценет како историски момент, кој отвора перспективи за двете земји за интензивна и цврста соработка на билатерален и мултилатерален план, унапредување на транспортните врски и комуникации, олеснување на царинските и граничните формалности, издвојување средства за регионални инфраструктурни и прекугранични проекти, олеснување на контактите меѓу граѓаните на двете држави, како и силна поддршка на Бугарија за евроатлантските аспирации на Македонија.
Дали ова беше волја на народот? Мислам дека не. Нејсе, ако е целта ова сѐ што е наведено како точки за остварување, во ред. Нека е и така.
Но само краток период по потпишувањето на овој договор веќе видовме дека сепак со бизнисмени-политичари, кои купи-продај идеологијата сепак не можат да ја стават настрана од политиката, не можеме да бидеме на чисто. Едно велат, друго прават. Па дали се во заднина бизнис-интереси за влез на крупен бугарски капитал во Македонија, секако со интерес и благослов на нашите политички првенци, или каква било друга агенда е во прашање, не можеме да заборавиме со кого си имаме работа'...

 

Митрополит повардарски
+ Агатангел (Станковски)

цялото - 

https://www.novamakedonija.com.mk/makedonija/politika/%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%b1%d1%83%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%be-%d0%bf%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5/

Льо Клер

Зоран Заев: България не е фашизъм, България е приятел

 

О-о-о, добро, добро приятелче, добро! 🐶

Светозар

Сега и ГЕРБ, БСП, ВМРО, Атака, АБВ, Президентът и администрацията му, национално Движение „Русофили“,  Български антифашистки съюз, също трябва да признаят историческата истина, че преди 09.09.1944 г. в България не е имало фашизъм.

Обаче няма да го направят и е по-вероятно да заклеймят Зоран Заев като фашист и соросоид.

(„Нямало фашизъм в България ли?“, 24.11.2020 г. - pogled.info/bulgarski/nyamalo-fashizam-v-balgariya-li.123111)

Мариана Кълвачева

"Оплела си платното - захвърлила кросното."

Приятели, приятели докога, ами докато ви приемат, после пак старата песен, на нов глас.

Кой ви вярва на вас.

Кара Колю

Бугарија го вовлече и Свети Климент Охридски во својата квазиисториска реторика

 

"...Бугарската држава денес го чествува Свети Климент Охридски – сесловенскиот светец, научник, писател и просветител. Меѓутоа, бугарското општество продолжува со својата националистичка и квазиисториска реторика. Во денешните објави на бугарските медиуми можеме да прочитаме дека Свети Климент Охридски проповедал на старобугарски јазик, дека е еден од најзначајните автори кој пишува на старобугарски јазик, дека е Бугарин роден во југозападниот дел на Македонија… Според оваа бугарска логика сите словенски јазици – рускиот, српскиот, хрватскиот, полскиот, украинскиот и други се старобугарски јазици..."

"...Тврдењето дека Св. Климент е Бугарин немаат научна основа, затоа што етногенезата на бугарскиот народ во деветтиот век не е завршена, во 13-от век бугарскиот етнички супстрат е дополнет со Куманите – номадски турски народ кој учествувата во создавањето на Второто бугарско царство."

 

Мариана Кълвачева

😁Коле, спри се, ще ни умориш от смях.

Аз от колко време повтарям, че с тия трябва да се спрат дипломатическите отношения, да се издигне стена на границата и да ги оставим да си баят сами на себе си.

Положението е неспасяемо.

Понякога и така се случва в живота.

Не всички пътища водят встрани от гробищата.

Скрудж

Аз от колко време повтарям, че с тия трябва да се спрат дипломатическите отношения, да се издигне стена на границата и да ги оставим да си баят сами на себе си.

 

 

А, клукајдрвците ке могат ли да прелЕтат над оградата?

levent

Как каво- ще станем Западна Турция, или по- вероятно- Цига̀ния. 

never-mind

България и Гърция не пазят небето им , щото....няма от кой!! А използват територията за да обръщат ,че особено при нас..няма къде  ( ако тръгнем над черно море......може да сме цел...)..гърците по имат къде ,морето им е голямо !! Заяв кляка..., Извади баданарката и маже!! 

Но и ние сме странни ..да нямат претенции...страх ни е от тях ли ?? Айде бе. 

То всеки може да има претенции..в и аз към..Мелания може да имам , но на нея и е през парашутката

SINDBAD

 И така те получили благодатта на духа като готово утро (Осия 6, 3) и светлина на знание се разляла над праведниците (Псал. 96, 11; Псал. 111, 4), и свърза­ната с тези неща17 радост разпръснала по-първата им скръб. След като получили този желан дар, те изнамерили славянската азбука18, превели боговдъхновените писания от гръцки на български език и се погрижили да предадат божествените знания на по-способните от учениците си. И мнозина пили от този учителен извор, между които избрани и корифеи на гру­пата19 били Горазд, Климент, Наум, Ангеларий и Сава. 

 

ако те, отричайки единствения наш наставник Христа, тръгнат по своя ум и останат заблудени в своите помисли (Рим. 1, 21), ние мъчно ще се съгласим да усвоим догмата (учението) за троицата от такива учители”. Това отговорило православното множество, като си послужило с Горазд и Кли­мент като с говорители87. 

 

http://macedonia.kroraina.com/bugarash/ko/teofilakt1.html

 

ЖИВОТ, ДЕЙНОСТ, ИЗПОВЕДАНИЕ И ИЗЛОЖЕНИЕ НА ЕДНА ЧАСТ ОТ ЧУДЕСАТА НА СВЕТИЯ НАШ ОТЕЦ КЛИМЕНТ, БЪЛГАРСКИ ЕПИСКОП1, НАПИСАНО ОТ ПРЕСВЕТИЯ И СЛАВЕН АРХИЕПИСКОП НА ПЪРВА ЮСТИНИАНА И НА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ГОСПОДИН ТЕОФИЛАКТ, КОЙТО ИМАЛ ЗВАНИЕТО МАГИСТЪР НА ОРАТОРИТЕ В КОНСТАНТИНОПОЛ

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

На тоя шмекер не трябва да му се има и грам доверие!В момента е на пангара и е готов да каже всичко, което би погалило слуха на ''верниjат му приjател Боjко''(самоиндетифицирал се като Простия).Сега макето е готов да се прекръсти от Зоран на Пенчо, само и само вето да няма.

А това:

Ако някой си позволява да очерня България, ще понесе отговорност, обещава премиерът на Северна Македония

означава, че трябва да вкара в дранголника, или поне да тресне солидна глоба на 99 процента от изявяващите се по техните медии ката вечер аналитичари, историчари, политичари и вся остальная....педеречари.Които храчат обилно и с кеф по държавата и народа ни.Как ще стане тая работа?Тоя наистина ни взема за прости, като приятеля си Боко.

Кире

„Ние нямаме споделена история. Имаме обща история.” Това заявява премиерът на Северна Македония Зоран Заев в интервю пред агенция БГНЕС.

 

От тва место нататък, нямам нищо против Македония да е в ЕС. 

SINDBAD

Като епископ Климент носи няколко названия Тивериополски и Велички. Във Ватиканската библиотека открих документи на Аристархи Ставраки – велик логотет на Цариградската патриаршия, койтодесетилетия е правил списъци на епископиите, включително Велеграда (Берат) и Канина, Северен Епир. В тях срещнах името на Климент с датирана дата на смъртта 25 юли 916 г. И в папския годишник Annuario Pontificio има сведение за такава епископия. Потвърждава се и предположението в науката, че епископията на Св. Климент е била двусъставна – от 893 до 906 е бил епископ Тивериополски или Струмишки, а от 906 до смъртта си е епископ Велички. За да се посвети изцяло на книжовното дело, българският владетел Борис осигурил на Св. Климент къщи в Девол и Охрид. Домът му в Охрид се издигал до храма „Св. Панталеймон“, където е и погребан. Всеки светец се чества там, където са неговите свети мощи, а не където е роден или е действал. Затова е правилно да се казва, както са подписани и неговите слова и поучения, Св. Климент Епископ Велички и Охридски Чудотворец, който по своя произход и дело е българин – заключава доц. Кръстанов.

 

да внИмават македонците, че точно със Св. Климент историята се е произнесла за него като БЪЛГАРИН!

 

https://bnr.bg/radiobulgaria/post/101048927/sveti-kliment-knijovnikat-posvetil-se-na-hristianizaciata-i-prosvetata-na-balgarite

 

Weiß

SINDBAD,

слагай кавички брато.

В началото помислих, че току що се връщаш от библиотеката на Ватикана. 

И ти завидях.

levent

И аз така Weiß, и тъкмо се канех да напиша коментар, стъписах се като видях че сред нас- простите формжи има изпечен историк, с когото не би било лесно да се спори ,но се поуспокоих като видях че всъщност SINDBAD цитира някой друг и реших че няма нужда да се боя от неочаквано контриране на мнението ми.

indiec

Всичко в бъдеще време, ами да изчакаме да се вземе завоя, за да не ни избутат нас в канавката, а те да минат покрай нас, както казваше един друг господин от РСМ ( и той уж беше наш върл приятел ама се оказва не съвсем). Нека да им се даде време, както Господ е дал време на Мойсей.

Solace

Заюви приказки до "Да"-то за РСМ. И после ще е още по-жестока омраза и лъжи. Ще истерия по късане на български паспорти, когато спрат да са им нужни...

levent

Ами какво ше ги правят- или ше ги късат, или ще ги изгорят- нима очакваш да ги сложат в скъпи рамки и ше ги закачат на стените за да свидетелстват  българския им произход?

Кире

Абе вие наистина ли не разбирате, че казвайки "обща история" няма вече голямо значение как точно е бил определен тоя и оня в миналото? Особено пък що се отнася до Първа и Втора Български държави? 

 

Да се търсят кареси на тая позиция означава, че се обслужват други интереси. И те вече не са нито български, нито македонски. 

SINDBAD

Нека хвърлим бегъл поглед към мечтаната от ЕС държава. 

Икономика. 

По време на Югославия е най–бедната република и дава само 6% от съюзния БВП. Днес БВП на Северна Македония е около 20 млрд. евро, т.е. 3 пъти по–малък от този на най–бедната страна в ЕС България и 5 пъти по–малък от годишния оборот, например, на германската хранителна верига „Лидл“… През 2017 г. безработицата е над 25%, сега при пандемията е още по–голяма. Страна с лошо географско положение, без излаз на море и с почти никакви природни ресурси. 

Политика. 

Сто процента балкански нрави. Политиците лъжат и крадат, както се полага. Предпоследният македонски премиер, изградил класическа корумпирана балканска автокрация, след загубата на изборите избяга в Унгария, за да се спаси от затвора. 


Култура. 

Трагикомедия. Бутафорните „антични“ паметници в Скопие са миш–маш от тухли, цимент, камък и стериопор, а най–големият „македонски“ писател–класик Димитър Талев през 30–те години на миналия век, кой знае защо, пише шедьовърът си „Железният светилник“ на български език. Впрочем, то е ясно защо. По–късно по време на културната революция в Македония Талев е преведен на прясно създадения „македонски“ език. 

 

http://epicenter.bg/article/Paun-Tsonev--Za-kakvo-mu-e-na-ES-Makedoniya--/233382/11/33
 

Кара Колю

Отворено писмо на група македонски интелектуалци во врска со актуелните политички случувања

"...Токму затоа ние, потписниците на ова писмо, најостро реагираме на негаторската политика што ја застапува бугарската влада и уште еднаш најенергично изјавуваме дека историјата на македонскиот народ, македонскиот јазик, македонската култура и литература, односно сето она што го дефинира македонскиот идентитет не смее да биде основа за политички диктат, ниту предмет на расправа на т.н. заеднички комисии...

...Едногласна е нашата определба да го повикаме македонскиот политички врв да не подлегне на притисоците и да не дозволи присвојување на македонската историја, на македонскиот јазик и на македонското културно наследство, како и негирање на македонскиот национален идентитет од страна на Р Бугарија или на која било друга земја, зашто тоа е во спротивност и со вредностите и со принципите на кои е изградена и функционира Европската Унија.""

Скопје, 24.11.2020 г.

Кара Колю

И това е само от един ден... И само от един вестник

П.П. За останалите "български приятели" да не говорим 😁

Мариана Кълвачева

По-интересното е, че отдолу са се подписали една камара македонски професори и историчари.

Голям мор е минал през няколко поколения македонци и е изтрил от главите им всичко, което дори е намихвало за произхода им.

- Пациента е мътръв, час на смъртта ...

Скрудж

А знаеш ли какъв е произхода на ...поне 90% от днешните граждани на РСМ? Не е български. Мога да те уверя! Албанци, сърби, хървати, черногорци.... и потомци от смесени бракове - възпитавани в македонизъм.

boot

За подобна непредпазлива риторика бившите "удбаши" като нищо ще му вкарат няколко грама олово на тоя.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш