facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Медии

АЕЖ: Махленският и обиден език на Борисов буди недоумение

7 633
 Valdes Radev

Асоциацията на европейските журналисти разпространи декларация по повод вчерашните обидни реплики на премиера към репортерки:

"Асоциацията на европейските журналисти – България поздравява колегите, които незабавно изразиха несъгласието си с неприемливото и обидно отношение на министър-председателя Бойко Борисов. Във вторник премиерът за пореден път си позволи да се държи неуважително към журналисти, които изпълняваха задълженията си – да му задават въпроси, с цел да информират аудиторията по теми от безспорен обществен интерес.

Държим да подчертаем, че интересът на журналистите в този случай е напълно легитимен – премиерът се намира на работа и въпросите, които му се задават, са изцяло делови. Тъй като става дума за строго служебни отношения, по никакъв начин това не е навлизане в лично пространство и буди недоумение реакцията на Борисов, включваща махленски език и обида, която освен всичко друго е основана и на пола на повечето присъстващи – използваното нарицателно е на животно от женски пол.

На този фон направи впечатление отговорът на част от присъстващите, които не подминаха думите на Борисов и го принудиха да признае грешката си. В същото време представителка на сайта “ПИК”, известен с подкрепата си за силните на деня и пренебрегването на етични правила и стандарти, се опита да омаловажи думите на премиера и да го защити. В последващ коментар Ива Николова написа, че Борисов “едва ли подозира колко е прав” и че веднага се намерили докачени заради “мисирките”.

Подобно отношение руши авторитета на професията журналист и винаги ще среща нашия отпор. В интерес на обществото е да има достойни и независими журналисти, а не хора със смачкано самочувствие, пригласящи на управляващите. 

За смела журналистика е нужна както подкрепата на обществото, така и солидарност в гилдията. Тези дни видяхме пример за такава солидарност във Великобритания, където журналистите масово бойкотираха правителството, след като кабинетът на Борис Джонсън ограничи достъпа на критични медии. Позиция на АЕЖ Великобритания по случая.

Бихме искали и в България да виждаме толкова категоричен отговор всеки път, когато правата на журналистите бъдат нарушавани, тъй като това представлява и ограничаване на конституционното право на обществото да бъде информирано.

А за онези “питомни гълъби”, които нямат нищо против да бъдат квалифицирани с имена на животни, ще припомним една подходяща за случая Езопова басня:

 

Птицеловецът и дивите, и питомните гълъби*

Един птицеловец разгънал мрежи, към които привързал питомни гълъби. После се отдръпнал и зачакал да види какво ще стане. Диви гълъби прелетели при тях и се заплели в примките. Дотичал ловецът и започнал да ги събира. Те започнали да обвиняват питомните гълъби, че макар да са от един род, не са ги предупредили за клопката. А питомните им отговорили:

— Та за нас е по-добре да се пазим от господарите, отколкото да се харесваме на роднините си.

*Езоп. Басни, Превод от старогръцки: Тодор Сарафов, Издателство „Христо Г. Данов“, 1982 г.

17

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Турски журналисти са задържани за шпионаж

09.06.2020

1841 5
Борисов кипна след скандал между репортери и пиарката му

08.04.2020

39916 82
Властта в Турция засилва репресиите над журналисти

07.03.2020

553 2

Коментари

Интервал

Не би трябвало да буди недоумение, защото напълно съответства на културата, образованието и сивото на Банкянския. От друга страна, огромна част от родните журналисти са се поставили в подчинената и слугинска позиция на пригласящи придворни пудели. Сега критикуват отношението към слугите му на един необразован и некултурен човек. Ето това буди недоумение, поне за мен.

Никола Николов

Съгласен!

Zmeja

Ако репортерките и журналистките престанат да припкат след премиера като пилци след квачка, няма да ги наричат с птичи имена.

Първият ден без ББ в медиите да бъде обявен за национален ден на родната журналистика!

Gautama
снимка на Gautama

100% съвпада с моето мнение

Никола Николов

 Смеят ли?

ppipi7766

А незвисимия съюз на местните мисирки ще даде ли изявление?

Никола Николов

Смеят  ли?

VBA...

Последно време се усеща и забелязва журналистическата упойка, която

 

 вреди на читатели и зрители. За жалост резултат има, защото упойката

 действа по-продължително.

Danibus

Еваларка на Баце.?

Джурналистките около него си го заслужават напълно. 

blue_fish

Няма цивилизована страна, в която премиер би си позволил подобно отношение.

вила

Ама той е баш на ОПГ Шайка и ползва властта на премиера.Не действа като премиер,а като баш...

Cixi 2

Аз съм простак, а вие сте възпитани, затова не се понасяме.

LEFT

А за другото "келеш"?! Това не ви ли прави впечатление, господа ?

Stern

Във вторник премиерът за пореден път си позволи да се държи неуважително към журналисти, които изпълняваха задълженията си – да му задават въпроси, с цел да информират аудиторията по теми от безспорен обществен интерес.

1. Как да се държи, когато самите журналистки са си "извоювали" правото да са Му безгласни подавачки на микрофони и да бъдат обиждани?

2. Кога (масовите) журналистки са се престрашаващи да Му задават важни и/или уточняващи въпроси?

Mrx

 

 Нашичкият е напълно изтрещял. Много комично беше когато каза, че по тръбопровода за Перник ще текат 400 000 литра на минута и когато го поправиха, че това ще са 400 литра той започна да хока журналистите "Аз какво казах, защо не слушате добре". Тази комична фигура ни ръководи. Той трябва да бъде описан в пиеса за Сатиричния театър, жалко, че Стратиев го няма.  

Никола Николов

 И  да  разсипе  театъра ли?

Вова

Очевидно,липсата на първите седем години не е само метафора. 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×