Quantcast
Бетина Жотева попрогледна за медийния натиск в България | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Медии

Бетина Жотева попрогледна за медийния натиск в България

2 415
Бетина Жотева

След публикуването на доклада на ЕК за България председателят на Съвета за електронни медии Бетина Жотева демонстрира известно развитие във възгледите си за медийната среда у нас. Тя повтори част от негативните изводи на ЕС, отнасящи се до медиите у нас, но ги свърза с общите проблеми на медиите в Европа и по света. Все пак Жотева призна накратко и без анализ, че парите, които правителството разпределя за медийни кампании, са превърнати в инструмент за създаване на кръг от удобни телевизии, радиа, вестници и интернет сайтове. "Тук обществени поръчки за раздаване на пари не се правят. Когато се раздават пари от оперативните програми, би трябвало да има обществени поръчки", заяви Жотева по Би Ти Ви, но без да разгледа темата кой най-често получава такова финансиране и как това се отразява на редакционната му политика спрямо властта.

Според нея в България има ясна тенденция част от средствата за масова информация да се оформят като проправителствени, но така било в целия свят. "Има много тревожна тенденция за мен-избират политическа страна, било за хора, било за решения. Тази тенденция се провидя около Брекзит. Това даде сигнал за цял свят. Сега в САЩ е –ние сме за Тръмп, ние сме против. В България има видими предпочитания за едната и другата страна. Не би трябвало медиите да избират страна. Частните медии имате пълната свобода да разговаряте с когото пожелаете и да вземате позиция. В обществените телевизии нещата не трябва да са така", смята тя. Жотева обаче не засегна въпроса защо Комисията за защита на конкуренцията се превръща във все по-видим фактор на медийния пазар, като забранява на чуждестранни инвеститори като чеха Петр Келнер да влизат него за сметка на приближения до управляващите бизнесмен Кирил Домусчиев. Тя не коментира и защо критични към статуквото журналисти загубиха работата си след смяната на собствеността на Нова телевизия и други медии.

При встъпването си като шеф на СЕМ преди няколко месеца Жотева заяви, че не разбира защо България е на 111-то място по свобода на словото в класацията на "Репортери без граници". Същата е и тезата на ГЕРБ и на ДПС. Едно от заключенията на неправителствената организация бе, че с миналогодишния конкурс на СЕМ за генерален директор на БНТ и с избора на Емил Кошлуков на поста обществената телевизия е минала на явни проправителствени позиции. "Бих помолила "Репортери без граници" да ни обясни как е изчислила, че България е при Того и Гана по отношение на свободата на медиите“, каза тогава Жотева.

Днес председателят на СЕМ най-пламенно и изцяло се съгласи със заключението в доклада на ЕК, че "СЕМ не разполага с ресурси, за да изпълнява ефикасно задачите си и е финансово зависим от държавата за предоставянето на необходимите ресурси". "Всичко в доклада относно начина, по който се финансира СЕМ, е вярно. Последните години съветът се е превърнал в един конюнктурен орган, който вече не може да си изпълнява задълженията и по закон. Ние не можем да наблюдаваме телевизиите и радиата, и да ги контролираме, защото нямаме техническата възможност за това“, обяви Жотева. От СЕМ се изпратили през август писма да председателя на Народното събрания Цвета Караянчева, до премиера Бойко Борисов, до финансовия министър молба за помощ за осигуряване на нужната техника. Предупредили са, че няма да могат да наблюдават медиите дали спазват закона по време на избори. Реакция обаче не е последвала от нито една институция. „Ние не можем да правим записи, за да видим какво се случва в ефир. Молим телевизиите да ни дадат запис, за да ги санкционираме“, обясни председателят на СЕМ.


  

Ключови думи:

Бетина Жотева, СЕМ
12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

СЕМ иска професионален вместо трудов стаж за директорите на БНТ и БНР

04.11.2020

552 1
Шефът на БНР оттегли оставката си пред СЕМ

30.10.2020

1131 8
СЕМ ще създаде регистър на видеоплатформите

30.10.2020

128

Коментари

walco

Аз не знам защо изобщо е този СЕМ,освен да назначава шефовете на БНТ и БНР?Всеки в СЕМ взима хиляди левове месично,за да не прави НИЩО.Както и десетки други "контролни органи"които нищо не контролират.А контролират единствено,дали заплатата за месеца е вече в банк.им сметка.

nebenebe

Имитираме голяма и модерна държава. Жотева е една надута гайда, като другите патки.

sega_reader

На нито една жена управлението не и се е отразило добре.

Посочете ми поне една, която след като е влязла в управлението да е разцъфтяла и да грее.

Да, греят, но от сребролюбие, от насладата да са над някого по принцип и да се налагат над останалите.

А всъщност, защо Бог е създал жената, тя дава ли си отговор на този основополагащ въпрос.

Бонжуар

Бетина се радикализирала! Брех! Що не хвърли оставка заедно с другите четири труженички и особено с аграрната икономистка на Веждито? Никой не ги е вързал на хранилката, ама трудно ще намерят нови микрофони.

Разпад. 

Epikur

 

   Беше интересна като млада телевизионна журналистка, когато дишаше възбуждащо и разхлабващо някои мъжки чувства. Сега е заприличала на застаряваща стерва, с огромно самочувствие, разбира се без покритие. Когато започнат да избират стойностни кадри в СЕМ, тогава може би ще има нужда от този съвет, защото днес е безсмислица. Някога бяха го кръстили "Не Серете" и това беше по-подходящо за обръщение към тях.

pasamaz

Те всички, като млади, дават друга "конотация" на интелектуалността. Даже съм склонен да си спомня младата Йотова. Бетито срещу нея да тича не мож я стигна.

walco

Доклада на ЕС принуди някой даже да отиде на работа.

Джиджи

Доклада на ЕС принуди някой даже да отиде на работа.

😂

 

Да има повече доклади ❗️😅❗️😅❗️

 

По един – фсеки божѝ ден 👏👏👏

ПероВТ

Една едра мишка се готви да напусне кораба.

Льо Клер

Тази още ли така си диша... както мисли?

Evasion

Като гледам снимката горе се сещам за една селянка... изтръпнала...

fractal
снимка на fractal

Защо няма ТЕЛЕВЕСТ по БНТ 1 

Всички национални телевизии имат ТЕЛЕТЕКСТ и хората имат информация по телевизорите какви са тези Фейсбук и интернет сайтове за които ти трябва компютър или смартфон

Влез или се регистрирай за да коментираш