facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Медии

България остава на 111-то място по свобода на словото

В доклада на "Репортери без граници" са посочени разчистването на журналисти в Нова ТВ и опитите в БНР да бъде свалена от ефир Силвия Великова
2 030
 Euractiv.bg

За трета поредна година България остава на 111-та позиция по медийна свобода в света в класацията на международната организация “Репортери без граници“, чието най-ново издание бе публикувано във вторник, съобщава euarctiv.bg. Страната продължава да е на последно място в ЕС и на дъното в Европа.

На картата на континента има само четири държави, които са оцветени в червен цвят - Русия, Турция, Беларус и България. Червеното е индикация за това колко трудно е за журналистите да бъдат свободни. “Въпреки засилването на международния натиск, медийната свобода в България не се подобри през 2019 година“, коментира “Репортери без граници“ и изрежда редица примери.

На първо място е посочен опитът на ръководството на БНР да свали от ефир Силвия Великова. След това е споменато и разчистването на журналистите от Нова телевизия. Изрично са посочени разследващите журналисти Миролюба Бенатова и Генка Шикерова, но примерите са много повече. “Редакционната политика на БНТ се промени от неутрална към проправителствена след назначението на новия генерален директор“, пише в доклада за България. Делян Пеевски също не е подминат, както беше и в предходни години.

“Най-известното превъплъщение на това ненормално състояние е Делян Пеевски, който привидно притежава два вестника (“Телеграф“ и “Монитор“), но контролира телевизионен канал (Канал 3), новинарски уебсайтове и голяма част от разпространението на печатни медии. Правителството продължава да разпределя пари от ЕС и публично финансиране за медиите при пълна непрозрачност, което води до насърчаване на получателите да спестяват критики или да се въздържат от отразяването на някои проблемни истории. В същото време съдебният тормоз над независими медии като “Икономедия“ и “Бивол“ се засилва“, пише в доклада.

“Репортери без граници“ коментира, че свободата на печата е в дневния ред на новата Европейска комисия. Причината са убийствата на журналисти, които се случиха непосредствено преди кампанията на европейските избори. Организацията приветства плана за действие, обявен от заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова, който предвижда засилване на свободата на медиите, защитата на демократичния процес и отчетливостта на социалните мрежи. В същото време се напомня за ситуацията в Унгария и влиянието на тази страна върху Комисията.

“За съжаление обаче отговорността върху процеса по разширяването на ЕС, който е решаващ за интегрирането на страните от Западните Балкани, беше възложена на комисар от
Унгария. Страната има едно от най-репресивните правителства на ЕС“, се казва в доклада. В него се допълва, че движението към авторитаризъм в Унгария се засилило, след като премиерът Виктор Орбан е поел цялата власт за неопределено време, използвайки коронавирусната пандемия като претекст. В страната е въведен затвор до 5 години за публикуване на “фалшиви новини“, което предоставя на властите още едно средство за оказване на натиск върху независимите медии. И въпреки това Унгария е на 89-о място в индекса за свобода на медиите, цели 22 позиции пред България.

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

България съвсем загърби европейското законодателство

05.08.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

5539 11
204 са новозаразените за денонощие, а починалите са рекордните 16

04.08.2020

Обновена

4601 24
Гърция ще иска поне до 15 август отрицателен PCR тест за българи

03.08.2020

Обновена

3524 13

Коментари

редник

Редакционната политика на БНТ се промени от неутрална към проправителствена след назначението на новия генерален директор...

Причината са убийствата на журналисти...

 

Е, в следващия доклад ще сме още по-зле...

редник

П.П.

Някой знае ли по какви критерии се забраняват коментарите и това защо се прави?

ИвКо

 Благодарим ти ГЕРБ. 

 

ПП. По добре би било една БНТ- еди кой си номер която да бъде Правителствена, а всички останали да са независими до колкото могат, нека да има и една обществена. Каквито и да са обаче парите и рекламите ще си казват тежката дума. Същото се отнася и за останалите медии.

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

За трета поредна година България остава на 111-та позиция по медийна свобода в света в класацията на международната организация “Репортери без граници“

 

СтаЛбилност!

PlaNed
снимка на PlaNed

Аз вярвам, че НОЩ ще направи необходимото и ще ни издигне до нови висоти!

sega_reader

Правителството дава пари на медиите.

Защо ги дава ?

За да могат медиите да хвалят правителството.

Медия, която казва истината, не получава пари.

Защото истина в Биг Брадър има, но тя е само истината на правителството.

Оттам и 111-о място.

Засега си нямаме министерство на истината, но пък схемата работи безотказно. Дефекти няма.

Aniki

Потърсете последното интервю на Милен Цветков, лека му пръст, с бойко. На мен ми стана неудобно като го гледах. Опитвам се да си представя сега някой да направи подобно. Не ми се получава, не излиза образ, а имам развинтена фантазия.

S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<<

111,000 квадратни километра 111-то място.

Какво искате, да си свием площта ли?

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Мястото е 1-во(според Бащицата), обаче като са изписвали цифрата едно и клавишът на клавиатурата е блокирал и още два пъти е повторил единицата.Така се е получило и срамното и нереално(пак по Н.В.Благородие) 111-то място.Абе подливат Му вода и го маскарят тия мискини.Мръсници.

Влез или се регистрирай за да коментираш