Quantcast
ГЕРБ предлагат Кирил Вълчев за шеф на БТА | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Медии

ГЕРБ предлагат Кирил Вълчев за шеф на БТА

БСП отговориха с кандидатурата на Ивайло Данаилов
Обновена
2 427
Юристът Кирил Вълчев е водещ на предаването "Седмицата" по "Дарик"

ГЕРБ предлагат водещия на предаването "Седмицата" по радио "Дарик" за генерален директор на Българската телеграфна агенция (БТА). Кандидатурата е внесена от председателя на медийната комисия Вежди Рашидов. Срокът за издигане на номинации изтича днес. Преди дни синдикатите в БТА също поискаха Вълчев да бъде избран за шеф на агенцията след кончината на досегашния директор Максим Минчев. Генералният директор на БТА се избира по специалния закон за агенцията, според който кандидатите задължително трябва да бъдат издигнати от депутати и кой ще стане генерален директор зависи изцяло от управляващото мнозинство. БТА получава годишно 5 милиона лв. от държавния бюджет. 

В момента Вълчев, който е юрист по образование, е и адвокат на БТА. От 1993 до 1995 г. е бил репортер в редакция "Информация за чужбина" на агенцията. В мотивите на ГЕРБ се посочва, че "доказаните му професионални качества и безспорният му  обществен авторитет го правят достоен кандидат."

БСП също предложиха в последния ден кандидат, който да оглави БТА. Депутатите Георги Свиленски, Драгомир Стойнев и Александър Симов са внесли кандидатурата на Ивайло Данаилов. Той също е работил в БТА, а също и в "168 часа", "Стандарт", "Труд". Бил е съветник в правителството на Димитър Попов, съветник на министър-председателя по времето на Тройната коалиция, както и на Пламен Орешарски. От 2014 до 2019 г. е член на Националния съвет на БСП и съветник в кабинета на председателя на социалистите. 

По-рано днес журналистът Емил Спахийски, който щеше да бъде кандидат на Патриотите, се отказа от състезанието, защото, както сподели във Фейсбук,  "мачът е свирен". Крайният срок изтича днес в 18 ч.

Ключови думи:

съвКирил Вълчев, БТА

Още

Срещу 3 млн. лв. новините на БТА вече са безплатни

25.02.2021

460
Държавата плаща 3 млн. лв. за безплатен достъп до БТА

17.02.2021

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

763
Кирил Вълчев е новият шеф на БТА

27.01.2021

1081