facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Медии

Покрай СЕМ ГЕРБ атакуваха "Репортери без граници"

Според Вежди Рашидов българските медии са "доста свободни"
2 599
 Илияна Кирилова
Вежди Рашидов често повтаря, че целта на класацията на "Репортери без граници" е да "кепази" България.

Управляващите намериха нов повод да атакуват международната журналистическа организация "Репортери без граници", която от години критикува медийната среда в България и в чиято класация за свобода на словото страната се намира на 111-то място в света - най-ниското в ЕС. Това се случи по време на обсъждането на отчета на Съвета за електронни медии за 2019 г. ГЕРБ се разлютиха от изказвания на депутати на БСП, че няма да подкрепят доклада, тъй като в него не са описани редица казуси от м.г. Като например подозрението за политически натиск в БНР заради опита за сваляне от ефир на журналистката Силвия Великова, осъществен от бившия шеф на общественото радио Светослав Костов. Заради този скандал в парламента бе сформирана временна комисия, а прокуратурата започна разследване. Първата гласува становище, че не може да се каже със сигурност дали Великова е била отстранена от работа и дали това е станало със знанието и по указания на Костов, а резултат от работата на прокуратурата все още няма.

Социалистът Александър Симов отбеляза, че случаят с Великова е бил специално забелязан от "Репортери без граници" и че заради данните за постоянна намеса на политици и на кръгове зад тях в работата на журналистите скоро България може да се озове на 150-о място по свобода на медиите.

В отговор шефът на медийната комисия Вежди Рашидов от ГЕРБ нападна за пореден път "Репортери без граници" с думите, че една неправителствена структура не може да бъде представителна извадка за свободата на словото у нас. Според Рашидов целта на повтарянето на "мантрата" за липсата на свобода на медиите в България била да се "кепази" страната. "Имаме прекрасни медии, доста са свободни, освен ако не са ограничили свободата от себе си", коментира Рашидов. Тезата на лицето на ГЕРБ по медийните въпроси е в пълен унисон с изказванията на представителите на ДПС и с медиите на депутата-издател Делян Пеевски, които често са обект на внимание и анализ от страна на "Репортери без граници".

Според Рашидов проблемът бил, че нямало определение за свобода на словото и за лъжливи новини. „Разни НПО-та не могат да бъдат представителна извадка за свободата на словото на една свободна държава. Кой е информаторът на това нещо? Дълбоко не вярвам, че България е толкова назад в свободата. Свободата на словото е в ръцете на самите медии“, ядоса се той.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ и патриотите са единни срещу оставката

14.07.2020

Обновена

5449 43
ГЕРБ - Варна спешно заобича "Натура 2000" насред протестите

14.07.2020

ДИЯН ИВАНОВ

4865 10
В Стара Загора бе изгорен портрет на Борисов

14.07.2020

5431 23

Коментари

magina7

Трябва да се чуе и мнението на другото НПО -"Мисирки без граници"

Epikur

 

  Точно казано. С тази малка забележка, че те не са НПО, а са ПО (правителствени организации)

noooo1

" ....Свободата на словото е в ръцете на самите медии“,

А медиите са във ваши ръце. Постигнали сте пълен цикъл на разпространяване на информацията.

noooo1

Все пак да сме доволни, че не мина предложението на тулуп-патриотите за фалшивите новини.

Интервал

Все едно Божинката се е изказал за медиите - доста са свободни, освен ако не са 😁
Искаше ми се да повярвам на шеф Вежди, но нямах желание.

Порфирий

Няма медиа, която да е свободна от политиката на своя издател. Това важи и за CNN и за FOX News. Другото е от лукаваго. Глупостите, които превъртат демагозите с различен цвят са за шараните. В света на съвременните комуникации основният въпрос е КОЙ говори.

sega_veteran

А Веждю защо е с маска от американското знаме ?

Не трябва ли да е с червена, като на втората му родина.

Влез или се регистрирай за да коментираш