facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Медии

Покрай вируса управляващите пак заговориха за спиране на медии

ВМРО внася проект СЕМ да може да прекъсва достъпа до онлайн издания
2 157
Александър Сиди от ВМРО поиска СЕМ да може да закрива медии още през есента на 2018 г.

Управляващите очевидно ще се възползват от извънредното положение и от приемането на закон за мерките през него, за да реанимират и да реализират отколешни свои идеи за ограничаване на свободата на словото и за намеса в журналистическата работа. ВМРО ще внесе проект за промени в Закона за радиото и телевизията, с които ще задължи Съвета за електронни медии да контролира онлайн пространството и да спира достъпа до сайтове за разпространяване на фалшиви новини. Те няма да е задължително да са свързани с короновируса, а могат да са от всякакъв характер, поясниха вносителите Александър Сиди и Искрен Веселинов от партията на Красимир Каракачанов. Критерият една новина да бъде обявена за фалшива е под нея да няма име на автор и също така на сайта да липсва лице за контакт, което да се се занимава със спазването на новите европейски правила за защита на личните данни (GDPR), стана ясно от техните думи.

Проектът увеличава драстично и правомощията на СЕМ, като от надзорен орган на радио-телевизионния пазар го превръща в администратор и на интернет пространството. Предвижда се всяка онлайн медия, която иска да излъчва политическа реклама, да се регистрира с декларация в СЕМ. В случай че изданието няма такава декларация, то също трябва да може да бъде спирано, желаят патриотите.

ВМРО вече представи същите идеи и през есента на 2018 г., когато поиска закриване на сайтове заради фалшиви новини. Авторите на тази идея обаче не можаха да дадат определение кои новини са фалшиви и тогава такъв законопроект не се появи на бял свят. Днес обаче става ясно, че вносителите все пак са дали формулировка, като се заменили понятието "фалшиви новини" с "дезинформация в интернет среда". Според ВМРО това означава "разпространение чрез социални мрежи, интернет сайтове, или по друг начин в интернет средата чрез интернет страници, достъпни от територията на Република България на публикация, която съдържа невярна информация, засягаща физически или юридически лица". Формулировката изглежда доста обща и предоставя широки възможности за репресивно използване на словосъчетанието "невярна информация". Въпреки това ВМРО предлага и имуществена санкция от 500 до 2 000 лв. за собственика на домейна, в която е разпространена въпросната "невярна информация". Предвижда се включително и затвор до 3 години за човек, който  "чрез слово, печат или други средства за масова информация или по друг начин подава или разпространява невярна информация, невярно повикване или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога".  

През последните месеци стана ясно, че с формулировката "война с фалшивите новини" големият коалиционен партньор ГЕРБ също се готви предприеме действия за по-голям контрола на публикациите в интернет. През август м.г. шефът на медийната комисия Вежди Рашидов и правосъдният министър Данаил Кирилов разпространиха съобщение, че са се срещнали да обсъдят как да унищожат фалшивите новини у нас и в Европа. Въпреки че ЕС никога не е давал определение що е fake news и въпреки че в Европа се внимава с изказванията в тази посока, двамата оповестиха, че е необходимо изграждането на единен европейски стандарт за борба с явлението, който да намери отражение и в националното законодателство. Докато Кирилов все пак призна, че дефиницията на явлението е проблем и за европейските политици, Рашидов набързо обобщи, че фалшивата новина е „непроверената новина, която няма нищо общо с истината“.  

Вчера прокуратурата демонстрира как може да се изопачи законът, за да се сплашат хора, които се опитват да алармират за някое безумие на управляващите. Пловдивската районна прокуратура разследва двама лекари от местната болница "Св.Мина" за създаване на паника чрез подаване на невярна информация. На прицела на държавното обвинение са докторите Румен Стоилов и Цветан Деведжиев, съобщи “24 часа Пловдив.”

Досъдебното производство е образувано за това, че на 17 март в Пловдив чрез средствата за масово осведомяване лекарите са предали заблуждаващи знаци на тревога. Досъдебното производство е дадено за работа на икономическата полиция, която веднага призовала лекарите. Двамата са предупредени с протокол по закона за МВР. По случая е изискана информация от болницата и предстои разпит на още свидетели.

Всъщност лекарите са обвинени, защото са алармирали обществото, че болницата, в която работят, няма готовност да приема болни от коронавирус.  Миналата седмица областният кризисен щаб в Пловдив разпореди "Св.Мина" да стане временна Инфекциозна клиника, която да поеме болните от коронавирус, в случай че се изчерпи капацитетът на другите болници. Завеждащият кардиологичното отделение Цветан Деведжиев и дежурният нощна смяна д-р Румен Стоилов излязоха с открито писмо, в което разкритикуваха решението на щаба. Те се оплакаха от липса на всякакви предпазни средства - маски, респиратори и дори престилки, тампони и калцуни. И разкриха, че част от персонала е напуснала поради тази причина.

"Г-жа Каназирева (областен упраител на Пловдив), дано не ви се наложи да бъдете приета при нас със съмнения за коронавирус при сегашната ни ситуация и защо не минете да видите каква е болницата, която с лека ръка определяте за база за приемане на болни при запълване на Инфекциозна болница", написаха лекарите в откритото писмо

"СЕГА"  припомня:

Само преди дни депутати от ГЕРБ предложиха да има до 5 г. затвор за невярна информация за разпространяване на заразна болест и до 50 000 лв. глоба. Тяхната идея дойде само няколко часа след като главният прокурор Иван Гешев призова за "своевременна, бърза и адекватна промяна на българското законодателство" по отношение на фалшивите новини, с които се всява паника. "Българският Наказателен кодекс е от времената на другаря Тодор Живков и текстовете са морално остарели. Сега берем плодовете на това", обяви Гешев. 

Това не попречи на прокуратурата да използва именно текста от времето на Живков, за да подгони пловдивските лекари. 

Депутатите предложиха и в НК да има специален текст за наказване на лекари, които не се притекат на помощ на болен или родилка по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи. Те искаха да има пробация до 1 година или до 1000 лв глоба. След обществен отпор депутатите от ГЕРБ се отказаха от този текст.

 

15

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Караянчева: Протестират и се прибират с метрото. Хо̀ди пеша, бе!

26.09.2020

6759 50
Фракцията ПИСАТЕЛИ-ГЕРБ започва битова сага за Прекрасната госпожа

25.09.2020

Г-н БАЛЕВ

16089 12
Христо Иванов: ГЕРБ не е годен субект за коалиране

25.09.2020

Обновена

3676 88

Коментари

ssto

 

Спирането на медии е противоконституционно, дори в условията на извънредно положение, освен, ако не е налице някоя от хипотезите, при които съответното право право може да бъде ограничено. Инициативата на някои депутати, излизаща извън разпоредбите на Конситуцията, може да им осигури дългосрочно пребиваване в затвора, а на партията, чиито представители са, забрана за политическа дейност.

 

Не е в правомощията на депутати да спират медии. Това може да направи само съдебната власт.

 

 Чл. 39.  

(1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.  

(2) Това право не може да се използва за

- накърняване на правата и доброто име на другиго

- и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред,

- към извършване на престъпления,

- към разпалване на вражда

- или към насилие над личността.

 

 Чл. 40.  

(1) Печатът и другите средства за масова информация са свободни и не подлежат на цензура.  

(2) Спирането и конфискацията на печатно издание или на друг носител на информация се допускат само въз основа на акт на съдебната власт,

- когато се накърняват добрите нрави

- или се съдържат призиви за насилствена промяна на конституционно установения ред,

- за извършване на престъпление

- или за насилие над личността.

Ако в срок от 24 часа не последва конфискация, спирането преустановява действието си.

 

 Чл. 41.  

(1) Всеки има право да търси, получава и разпространява информация. Осъществяването на това право не може да бъде насочено

- срещу правата и доброто име на другите граждани,

- както и срещу националната сигурност,

- обществения ред,

- народното здраве

- и морала.  

(2) Гражданите имат право на информация от държавен орган или учреждение по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна или не засяга чужди права.

 

 

Диагностик

Да попитат Бабикян как използва свободата на словото.

ssto

 

2

Четв., 19/03/2020 - 15:15 (нов)

Диагностик

Да попитат Бабикян как използва свободата на словото.

 

Бабикян е казал и написал много неща.

Има право да го прави, според Конситуцията.

Кой да го попита, колега, и с какво право да го пита?

 

Ако е казал или написал нещо в противоречие с тези законови ограничения:

- накърняване на правата и доброто име на другиго

- призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред,

- призоваване към извършване на престъпления,

- призоваване към разпалване на вражда

- призоваване към насилие над личността,

съобщете на прокуратурата. В тези хипотези тя има право да пита и разпитва.

 

Дори да има такива случаи, това не е повод медии да бъдат спирани, каквато е темата.

 

Стилът на мислене и писане на Бабикян ми харесват и считам работите му за общественополезни.

Надявам се коментарът ви да не е опит да ограничите конституционното ми право да търся и получавам информация.

 

PlaNed
снимка на PlaNed

Александър Сиди от МВРО поиска СЕМ да може да закрива медии 

Подкрепите независимата и качествената журналистика на вестник “Сега” 

Stern

Критерият една новина да бъде обявена за фалшива е под нея да няма име на автор, с изключение на т.нар. новини в Блиц и Пик, естествено.

АлСал

непроверената новина, която няма нищо общо с истината

 

Като е непроверена, как се разбира че няма нищо общо с истината ?!?

Жозефа
снимка на Жозефа

Да попитат Бабикян как използва свободата на словото.

 

По-порядъчно от пик. Далеееч по-порядъчно.

Впрочем, като не ви харесва Бабикян, не го четете, не отваряйте СЕГА. Правете като мен - аз не отварям пик. 😄

Дежурния

Предложението, както е описано, разбира се е нелепо. Има обаче и рационално зърно - какво е медия? Ако няма име и адрес (реални, не виртуални) и подобни атрибути, редно е съответният сайт да не се счита за медия. Не значи, че няма право да съществува, а няма да е медия в конституционния смисъл на нещата със свободата на словото. За истинските медии естествено това не се отнася, дори и да са такива от сорта на пик и прочие. Ако искаш съд да решава дали извършваш противозаконна дейност, просто слагаш име и адрес. Не изглежда трудно и отнемащо несъразмерно големи ресурси.

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Ако няма име и адрес (реални, не виртуални) и подобни атрибути, редно е съответният сайт да не се счита за медия.

Простете, но ако няма име и адрес, как го отваряте този сайт?

ssto

 

Няма значение какво си мислите, че е медия.

 

Конституцията защитава от цензура "средствата за масова информация".

Конституцията защитава от цензура и личните мнения, становища, коментари ..., без да въвежда ограничение дали са верни или не са; дали са проверени или не са.

 

Нито г- Рашидов, нито г-н Кирилов имат права да преценяват кое е фалшива новина, и кое не. Действат извън правомощията си и харчат от некомпетентност народни пари за глупости.

 

Когато НС ограничи основните демократични принципи, записани в чл. 39 и чл. 40, и по този начин се демонтира демократичната държава, като се отнемат основни права на суверена, едва тогава ще могат да дефинират невярната информация и да я ограничават със закон.

 

П.П. Под предтекст за невярна информация се правият опити да се ограничи неудобната за някого информация и да се направи невъзможна борбата с престъпленията във властта.

Вова

.....и  чети от македонисти,които да причакват непокорните журналисти. Традициите на вмро изобилстват с такива примери.

Мутро милиционерската върхушка използва всеки повод за да укрепи властта си и да смаже всякаква критика.

Дежурния

Какво аз си мисля, че е медия, наистина няма значение. Липсата на правна дефиниция за медия (освен малко дискусионното "печатът") обаче си има значение, ако ще се търкалят правни цитати с членове и алинеи.

kaily
снимка на kaily

Ще спрат неудобните медии, ще откраднат европейските пари за борба с вируса и ще оставят близките да погребват мъртвите.

 

Антей

 

Г-н Сиди, дайте идеята на събратята си от ВМРО овреме да се предприемат

 

действия по бързото строителство на две-три ВОЕННО-ПОЛЕВИ БОЛНИЦИ,

в близост до най-големите цигански/ромски селища в България!

 

Както правят вече из Европа.

Връщащите се на тумби цигани/роми от чужбина, някой има ли идея какво носят!?

 

.............................................

 

А до закриването на медии - както и другите колеги по-горе са посочили -

 

НЯМА медия, която си е сложила ИМЕТО, лицето си, адреса си

 

да си плюе на авторитета и да си позволи да ПУСКА ФАЛШИВИ НОВИНИ!

 

На анонимните сайтове никой не вярва, нито чете!

 

А ИСТИНАТА Е КАТО СВЕТЛИНАТА - НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА Я СПРЕ!

 

Мъъъъничка дупчица да се появи и лъчът на Истината осветява всичко!

 

ФАКТ - емпирично доказван всеки миг от човешкото ни битие!

 

✌️ ✌️ - за всички колеги!

 

 

Michael
снимка на Michael

Свободната воля вклчюва и допускането/избора на измекяри за водачи на "стадото". Все пак, не е зле измекярите да помислят какво би станало с тях, ако вече не са "водачи". Колко милиона години са нужни, за да надрастне човек маймунските си стадни инстинкти - това се питам. Контролът на всяка цена винаги стига до включване в цената и на това, за което се бориш, кога ще го схванат?

Влез или се регистрирай за да коментираш