Quantcast
Репортери без граници: Как търпите такова унижение от премиера? | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Медии

Репортери без граници: Как търпите такова унижение от премиера?

Журналисти от Източна и Западна Европа призоваха Еврокомисията да се активизира в защита на медийната свобода
11 508
 Стоп кадър от екрана
Елена Йончева бе модератор на един от панелите, в който за панелист от България бе поканен Светослав Терзиев от в. "Сега"

"Защо търпите, защо не реагирате", запита днес Павол Шалай от "Репортери без граници", след като разбра, че от месеци премиерът Бойко Борисов отказва да отговаря на журналистически въпроси и си е направил джип-студио за комуникация с обществото през Фейсбук. На видеоконференция в Европейския парламент, организирана от Групата на социалистите и демократите, Карин Барзегар от телевизия ТV-5 Monde каза, че ако френският президент си позволи такова поведение, ще предизвика колективен бойкот от медиите и няма да се задържи на поста си.

Един от модераторите на конференцията бе Елена Йончева, която ръководеше панела "Медиите под натиск - накъде вървим?" Самата конференция, която мина под наслов "Медиите и творческата свобода под атака - Европа трябва да действа", събра професионалисти от много европейски държави. Те посочиха най-тежки проблеми в България, Унгария, Полша, Словения и Хърватия. Отправени бяха и критики към Франция, заради забраната да се снимат лицата на полицаи и жандармеристи по време на улични сблъсъци. Председателката на групата на социалистите Ираче Гарсия заяви, че въпросът не се свежда само до защита на журналистите, а до защита въобще на демокрацията, защото без свободни медии обществото лесно става жертва на манипулации.

Генералният секретар на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес огласи писмо, изпратено в петък до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и подписано от ръководителите на четири европейски организации, с искане за по-решителна намеса на европейските институции в защита на журналиистите. "През 2020 бе отбелязан злощастен годишен рекорд: регистрирани бяха 245 сигнала за нападения в 22 страни от ЕС над 873 души, работещи за медии или свързани с тях. Платформата на Съвета на Европа за защита на журналистите регистрира 115 нарушения на свободата на медиите в 27 държави от ЕС (най-високото равнище от 2015 г.)", се казва в документа.

За България бе изтъкната засилващата се монополизация, при която с участието на чуждестранни собственици се формира небивал конгломерат, който да контролира медийното съдържание от създаването до разпространението му. Тези нови собственици се ползват с благоразположението на правителството, което им дава свобода да оперират въпреки очевидното погазване на конкуренцията на медийния пазар. В ръцете им се концентрират телевизионни и радиостанции, онлайн медии, вестникарската група на Делян Пеевски, а за шапка над всичко стои изкупеният още миналата година от тях най-голям телеком в страната.

Към традиционните критики срещу ограничаването на медийната свобода в Унгария и Полша бе добавено и възмущение от презрителното отношение към журналистите на словенския премиер Янез Янша, който ги нарича "преститутки". Разобличена бе и Хърватия заради съдебния тормоз над журналисти, чиято цел е да предизвика у тях рефлекс за автоцензура. Общата равносметка обаче показа, че тези държави далеч не са толкова зле като България, която е на 111-то място по медийна свобода според класацията на "Репортери без граници", докато Унгария е на 89-то място, Полша - на 62-ро, Хърватия - на 59-то, а Словения - на 32-ро.

45

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ЕП разследва Фронтекс за погазване на човешки права по границите

24.02.2021

650 4
Тръмп се връща на сцената

21.02.2021

15491 36
Европарламентът настръхна срещу Борел, който не се покая

Коментари

Страници

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Как търпите такова унижение от премиера?

 

Обичаме си го, бе! Обичаме си го! Ние така си представяме управлението на една държава: невжество, лъжи и кражби.  Всеки селски тарикат знае, че ще прави същото и го намира за нормално?

Скрудж

 

Обичаме си го, бе! Обичаме си го! 

Дани, Върховният Суверен го преназначава последователно, вече 10 години. И както изглежда отново ще го направи. Съберете се и го махнете! Иначе е лесно да плюете в нета. Дано поне да изкарвате минималката с ежедневно висене във форумите.

Гюнтер Валраф

Dani Kirilov

👍

Въпрос

Ти обичаш и Путин, но за руските журналисти по затворите нищо не казваш.😁

Тъмно пиво

Въпрос,  не е ли чудно, че обичащите Борисов мразите Путин, а обичащите Путин мразят Борисов. За мен тези двамцата са като сиамски близнаци.

Perun

 Mи зашо тогава герберята са против заснемане броенето на бюлетините? 

 Защо пречат на гласуването по Интернет? 

 Защо Борисов не отдаде значимото на питанията на "Върховния суверен"?

 Защо се крие из горите като партизанин, а опозицията трябва да прави шайки та да го хване в кадър? 

nafta

Защо пречат на гласуването по Интернет?

А вие защо не внимавате какво си пожелавате?

fractal
снимка на fractal

В Европа как работническата класа търпи репортери използващи азиатска техника за журналистика  като слушат Йончева и Станишев да внасят в Европа руски телевизори Електрон и Рубин

Борисов е каратист и кара японски джип и има японска битова техника и е фюрер по пътищата които строи

НЕКЪФ ЧОВЕЧЕЦ

Да наистина, има големи напъни да го превърнем във ''фюрер''

KTP

Ма тия дето сега се напъват, накрая, като се обърне палачинката, ще се изпуснат в гащите от страх... 

Бая ще се посмеем като ги гледаме как вземат завоя. Много от тях обаче няма да успеят... ще излетят. 

Въпрос

Да наистина, има големи напъни да го превърнем във ''фюрер

Такива са им ценностите на някои тук. Искат отдава да свме16 република. Липсата на СССР не ги е обезокуражило.

Тъмно пиво

КТР, не се надявай на голям сеир. Батковците и каките им социалисти владеят този маньовър до съвършенство. Обичаха Луканов, Първанов, Станишев. Сега ги охулват. Та тия дето сега се напъват не обичаха ли Цветанов? Малко ли висяха по форума в негова защита? Днес го охулват. Така ще стане ис Борисов.

Ivan Bangov

 Абе  fractal, Борисов е казал, че Той е прост и неговите хора са прости. Личи си по писанията от кои си.  

Solace

Подобен въпрос зададох преди време на водещ на известно спортно предаване, по повод изказване на пияния/дрогиран домус ага спрямо репортер. Питах защо не подкрепят колегата си, и спрат да отразяват делиорманския проект. Отговорът бе вдигане на рамене и "Е, айде сега". Та, сами не се защитават, чакат някой друг да ги оправи. Е, Баце ги оправя, ама с 200...

boot

"Един от модераторите на конференцията бе Елена Йончева"

 

А,  това бившeто "парче" на Съсела дали първо  няма да върне еврокинтите от фамилните къщички - гостилнички!

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Върховният Суверен го преназначава последователно, вече 10 години.

 

Глупости! 12-15 процента от имащите право наа глас лумпени не са "върховният суверен". И това при условие, че има сериозни спорове дали изборните измами на герп са 150 000 или 200 000 гласа.

Su38

#ДАЙСИИМУНЕТАМА

Някой нещо забелязва ли?

gowedokiller
снимка на gowedokiller

То това "имунета" сигурно е като имунитета, ама без занитването. 

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

По принцип ние би трябвало да сме не на 111 - то място по свобода на словото, а на 1-во.Това 111 е техническа грешка. Като пишат класацията редовно заяжда един клавиш - този на 1-цата, и така повтаря и изписва по три пъти. Иначе при нас си е пълен кеф и либерте. Един, имащ се за Наполеон, Омуртаг и Карлос Сайнц, взети заедно, кара един джип по цял ден по ливадите, да види какво не е сколасал и пропуснал да открадне. Следван е от стадо лудо влюбени в него жени, отговарящи на позивната "мисирки", като всяка от тях мечтае да го пипне по мускула на голо. И по възможност да не е кърска любов, а в една широка спалня, с едно щедро шкафче до нея. 

чевермехайвер

..... Как търпите......

Пука му на Баце за тези ветропоказатели - днес са започнали да му плащат , за да дава пари. 200 милиона е дал с отрицателна лихва и още толкова чакат. До края на мандата ще си заработи заплатата за десет години . Да можеше и недоразумението да се тръсне и вместо коремни да докара някой лев,но ..........

Su38

от месеци премиерът Бойко Борисов отказва да отговаря на журналистически въпроси

Е то като в Рашка, ма там няма джип, има бункер

Пак функционална неграмотност.

Чичо Гошо

За сметка на това е младолик. И мъдър...

Su38

На едно селско събрание, дето по-първите хора си приказвали за общински работи, попаднал и Хитър Петър.

Селският кехая, за да си направи смях с него, грабналкалпака му и го пухнал о земята. Хитър Петър си взел калпака, поотупал го от праха и го сложил на главата си. След туй се обърнал към селяните и рекъл:

— Искам да ви разкажа една старовремска приказка; Едно време имало много прочут цар. Името му било Соломон. Той бил много умен, всичко знаел и от всичко отбирал. Най-чудното било това, дето разбирал и от езика на животните. Един ден заповядал да преведат пред сарая му всичките животни, за да послуша какво си говорят. Наред с другите трябвало да мине и конят с рода си. Повикал той кобилата, катъра, магарето и им казал, че когато минават пред сарая, да вървят мирно и тихо, за да не посрамят рода си. Най-много съветвал магарето, защото познавал неговото вироглавство. Но тъкмо когато щели да минат пред Соломоновия сарай, то навирило опашка, опнало врат, заподскачало и надало такъв рев, че всичките животни се обърнали към него. „Че тъй ли ни беше думата бе, роднино?“ — запитал го сърдито конят, когато поотминали. „Аз — рекло магарето — на такова място като не си покажа магарията, защо нося това име?“

Като чул приказката, кехаята се засрамил и си отишел.

Доц.Трътлев

#ДАЙСИИМУНИТЕТАМА😃

gowedokiller
снимка на gowedokiller

То има и друга приказка за Хитър Петър, която пряко засяга мъдоликия:

Вървят си по прашния път към града Хитър Петър и Настрадин Ходжа. Жега, пек и скука. Опитвайки са да разведри атмосферата, Настрадин Ходжа пробва да уязви Хитър Петър:

- Петре, я аз да те попитам. Ти сигурно ядеш много лук, та си толкова лукав.

Хитър Петър не му остава длъжен:

- Ходжа, аз теб питам ли те какво ядеш, та си толкова мъдър? 

... 

Slava
снимка на Slava

Като гледам кои са "модераторите на панелите", нямам съмнения колко са кухи "панелите" им.💨 Като на соц. панелка.

Васик

Ако беше Георги Харизанов там, гостите щяха да си тръгнат без портфейли

Алиса в странат...

Какви са тези репортери, които страдат по Баце?

 

Въпрос

От вашите са, не виждаш ли снимката😂?

Дзопино

https://soundcloud.com/user-598565656/skandalen-zapis-na-boyko-borisov-v-aferabg

 

Пожелавам здраве и успех на неговите защитници и поддръжници 🤘

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш