Quantcast
Соня Момчилова е новият шеф на СЕМ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Медии

Соня Момчилова е новият шеф на СЕМ

Парламентарната комисия по културата и медиите изслуша кандидатите за нови членове на радио-телевизионния регулатор
4 095

С 4 гласа "за" и 1 "против" Соня Момчилова ще оглави медийния регулатор за срок от една година, съобщи БНТ. Единственият глас "против" беше на Розита Еленова. Ситуацията, в която се извърши изборът е безпрецедентна, тъй като изборът на нов председател се случва преди да бъдат избрани новите членове на регулатора.

Две бяха възможните имена за нов председател на СЕМ: Галина Георгиева или Соня Момчилова. Изборът е само между тях двете, тъй като мандатът на останалите трима членове на СЕМ другата седмица по това време вече ще е изтекъл.

Безпрецедентното в случая обаче е друго. На практика предстои следващия месец медийният регулатор да има трима нови членове. Те обаче няма да участват в избора на председател, тъй като той вече е избран.

Причината това да се случи е, че мандатът на Бетина Жотева като член на СЕМ ще изтече преди да бъдат избрани новите членове на регулатора. И де факто тя няма да може да остане като председател.

Розита Еленкова, чийто мандат също изтича, заяви, че бързият избор на нов председател е бил изненада за нея, и че при такива обстоятелства е можело да се назначи изпълняващ длъжността председател, за да се даде шанс на новите членове да изберат своя председател и самите те да участват в избора.

Новият председател на медийния регулатор заяви, че при идването на новите членове, тя ще подложи на гласуване председателството си, за да могат и те да участват в избора.

 

ИЗСЛУШВАНЕ

Два часа и половина продължи изслушването на тримата кандидати за двете овакантяващи се местта в Съвета за електронни медии в парламентарната комисия по култура и медии. В дискусията с депутатите участваха водещата от „Дарик радио“ Пролет Велкова, предложена от „Демократична България“, юристът Симона Велева, номинирана от „Продължаваме Промяната“, както и репортерът и водещ на Ютюб канали Тодор Беленски, издигнат от „Възраждане“.

За включване на представители на гражданското общество в състава на СЕМ се обяви Велкова. Тя се изказа и за промяна в модела на финансиране на БНТ и БНР, който да ги направи по-независими от управляващите, както и да се мисли над проблема с дезинформацията. „Нямаме достатъчно ясна законова формулировка що е дезинформация. Как да бъде отговорено на предизвикателството е въпрос на цялата държава“, коментира тя. Велкова каза още, че правомощията на СЕМ не трябва да се увеличават.

Попитана какво мисли за решението на СЕМ да не санкционира водещия на предаването „Политически Некоректно“ по БНР Петър Волгин за оповестяването на фалшива новина в предаването си на 10 април, Велкова отговори: „Доколкото съм слушала предаванията на Петър Волгин, била съм често пъти много смущавана от това, което съм чувала в ефира на БНР. Не бих могла обаче да кажа какво би следвало да предприеме СЕМ в отговор на неговите журналистически изяви, защото това е въпрос на продължителен мониторинг. Не трябва да се гази свободата на словото, но не трябва да се поощряват и журналистически позиции, които са срещу жертвите в една война. Според мен, още когато се видя, че се вдига пропагандната вълна покрай войната, СЕМ трябваше да включи своите фокусирани наблюдения, за да се види в кои медии какви дезинформационни послания биват разпространявани“.

Симона Велева каза, че като член на СЕМ би се фокусирала върху подобряване на достъпа до медийни услуги на хора със зрителни увреждания и за глухи хора. Тя се изказа и за задълбочаване на връзките между регулатора и студентите по журналистика в СУ. Велева също заяви, че финансирането на БНР и БНТ в момента е проблем и заяви, че е най-добре бюджетът на обществените медии да се обвърже с този на държавата. "Въпросът с финансирането е пряко свързан с управлението на БНР и БНТ. Според мен механизмът в момента, в който изпълнителният директор сам си избира управителния съвет и сам си го назначава, а и се контролира сам - защото той казва кой да го контролира, е неефективен. И тези два проблема вървят ръка за ръка", коментира тя.

Велева приветства идеята за разширяване на състава на СЕМ от 5 на 7 човека, като също се обяви новите членове да влизат като представители на обществената квота. “Обществена квота е добра идея, тя трябва да мине отново през парламента, т.е. да се предлагат и медии и професионални организации, но парламентът трябва да реши”, каза кандидатът на "Продължаваме промяната". 

Най-общо на въпросите отговори Тодор Беленски, който няколко пъти повтори пред комисията, че не очаква да бъде избран.

Както „Сега“ писа, на 27 април т.г. изтича шестгодишният срок за участие в СЕМ на двама от сегашните му членове– избраните през 2016 г. от Народното събрание София Владимирова и Розита Еленова. В началото на май пък изтича мандатът на още един член на медийния надзор – председателя Бетина Жотева, която е от квотата на бившия държавен глава Росен Плевнелиев. Нейният заместник ще трябва да бъде посочен от сегашния президент Румен Радев.

Една от първите задачи на СЕМ в новия си състав ще бъде да избере генерален директор на БНТ, след като тригодишният мандат на сегашния Емил Кошлуков изтича в началото на юли.

Ключови думи:

СЕМ, Соня Момчилова

Още

След четири вота СЕМ избра нов Управителен съвет на БНР

28.07.2022

3405
СЕМ не одобри новия управителен съвет на БНР

21.07.2022

1857
СЕМ не откри нов конкурс за шеф на БНТ

07.07.2022

1006