facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Медии

Законът за фалшивите новини на ВМРО катастрофира

По вашата логика един от проф. Мутафчийски и доц. Мангъров трябва да лежи в затвора, коментираха от БСП
2 157
 Илияна Кирилова
Александър Сиди от ВМРО

Планът на ВМРО Съветът за електронни медии да бъде превърнат в орган, който решава коя новина в интернет е истина и коя не е, както и да се въведе затвор за разпространение на информация, която управляващите определят като "невярна", засега не се увенчава с успех. Комисията по културата и медиите отхвърли проекта на партията на Красимир Каракачанов за промени в Закона за радиото и телевизия, станал известен като "закона на патриотите срещу  фалшивите новини". При гласуването той бе подкрепен само от представителите на ВМРО и на партията на Валери Симеонов- НФСБ. Против гласува БСП, а ГЕРБ и ДПС се въздържаха.

От името на вносителите Александър Сиди от ВМРО (на снимката) призна, че идеята да пише подобен закон му хрумнала, докато с евродепутата Ангел Джамбазки били на посещение в лагера за бежанци в Харманли. "В него нямаше никакви хора. След това отидохме в едно село в Странджа, където беше и председателят на БСП Корнелия Нинова. Местните хора ни обясниха, че чули, че от Германия към България вече летят самолети, които карат бежанци в лагера в Харманли, който и без това бил препълнен. Идеята на управляващите била да избием овцете и козите на баба Дора, за да настаним мигранти в нейното село. Г-жа Нинова не отрече това. "Новината" беше толкова ужасяваща, че ние започнахме работа по този законопроект. Време е да сложим край на тази дезинформация в интернет, да спрем сайтовете, които разпространяват подобни глупости", разказа Сиди.

Александър Симов от БСП отговори, че заради един конкретен случай не може да се пише закон с толкова генерално действие, който ще превърне СЕМ в министерство на истината. "При липсата на ясна дефиниция какво е невярна информация, при възможността да бъдат санкционирани хора, които са обвинени, че разпространяват такава информация, се приближаваме опасно към територията на цензурата", коментира Симов. Той припомни, че прокуратурата е повдигнала наскоро обвинения на шефката на Съюза на фармацевтите проф. Асена Стоименова заради интервюта, с които според обвинението се всявала паника. В началото на кризата с коронавируса Стоименова направи изказвания пред БНТ и БНР, че очаква проблеми при доставката на лекарства в условията на пандемия. "Оказа се, че изнесената от нея информация съвсем не е невярна. С приемането на този закон отваряме възможност всички журналисти да бъдат преследвани за разпространяване на информация, която на по-късен етап може да се окаже абсолютно вярна, но за която в момента на огласяването някой може да прецени, че е невярна", коментира Симов.

"По силата на вашия закон един измежду шефа на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски и основния му опонент доц. Атанас Мангъров трябва да влезе в затвора. През последните седмици на брифингите на НОЩ се чуха много твърдения, които после не се потвърдиха. Законодателните ви предложения са изключително опасни и са в колизия с конституцията", допълни съпартиецът му Анастас Попдимитров.     

В началото на кризата с COVID-19 ВМРО внесе за обсъждане законопроект, който въведе термина "дезинформация в интернет среда". Според вносителите това означава "разпространение чрез социални мрежи, интернет сайтове, или по друг начин в интернет средата чрез интернет страници на публикация, която съдържа невярна информация, засягаща физически или юридически лица".  Формулировката "невярна информация" изглеждаше доста обща и предоставяща широки възможности за репресивно използване, но въпреки това в допълнение ВМРО предложи имуществена санкция от 500 до 2 000 лв. за собственика на домейна, в която тя е разпространена. Предвиден бе дори и затвор до 3 години за човек, който  "чрез слово, печат или други средства за масова информация или по друг начин подава или разпространява невярна информация, невярно повикване или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога". Критерият една новина да бъде обявена за фалшива е под нея да няма име на автор и също така на сайта да липсва лице за контакт, което да отговаря за спазването на новите европейски правила за защита на личните данни (GDPR).

Законопроектът на ВМРО бе подложен на сериозна критика от журналистически и други организации. По време на заседанието на медийната комисия бе съобщено, че отрицателни становища са изпратили СЕМ, БНР, БНТ, Българската стопанска камара, Асоциацията на европейските журналисти - България, асоциацията на частните радиа и телевизии и др.  

ОБРАТ

Любопитно изказване направи днес шефът на медийната комисия Вежди Рашидов от ГЕРБ. От повече от година бившият министър на културата твърди, че фалшивите новини (или лъжливи, както той ги нарича) са най-големият проблем на медийната среда у нас и се обявява за човека, който ще го реши. М.г. година Рашидов набързо даде определение, че лъжливата новина била "всяка новина, която няма нищо общо с истината". След това депутатът няколко пъти заяви, че ГЕРБ работи активно по създаването на свой закон за фалшивите новини, които в близко бъдеще ще бъде представен. Днес Рашидов не подкрепи законопроекта на ВМРО и призна, че даването на определение за fake news не е по силите на родните законодатели. Той каза още, че управляващите трябва първо да почакат да видят какъв дебат ще се проведе в Европа по темата и какви ще са текстовете, около които ЕС ще се обедини, преди да се пише български закон срещу фалшивите новини. "Трябва много сериозно да помислим как да разпознаваме лъжливите новини", призна Рашидов.

14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Тръмп произвел над 20 000 фалшиви новини

13.07.2020

606 20
НСО става бригада за хидроинженерни услуги
Гардове на НСО акостираха и се окопаха на последния див плаж

Коментари

вила

Едни фалшиви патриоти могат да произведат само фалшив закон

вила

Едни фалшиви патриоти могат да произведат само фалшив закон

'FranceskRivalta'8

👍

Хулиган

Ако съобщя, че идиотите нямат свършване, това фалшива новина ли ще бъде?

Или изобщо няма да е новина...

http://www.drago.info/index.php/2018/09/11/falshivata-novina/

'FranceskRivalta'8

http://strogosekretno.com/img/267/7-1.jpg

Stern

Щом цитират Нинова, че раздула с политическа цел нещата, то защо не споменават за ежедневните раздухви на осъдения от съд г-н Лъжа колко сме велики и как цяла Европа ни (му) завижда, а в Европа нищо не знаят?

марк

 

 

 

                   . Идеята на управляващите била да избием овцете и козите на баба Дора, за да настаним мигранти в нейното село. Г-жа Нинова не отрече това.

 

 

                                   Овцете и козите на стотици селяни успешно ИЗБИХТЕ !!! Би ли казал с каква цел ? След това  изчакахте онова некадърно парвеню от БАБХ да унищожи над 200 000 свине след което му бихте шута в дебелият задник . И изведнъж ( о Боже ) АЧС изчезна . И понеже е споменал и Джамбазки ще каже ли как беш наказан , че шофира пиян ? И как на Нено Димов изведнъж му забравиха пиринските престъпления и тези свързани с боклуците и му приписаха само източването на ''Студена ''. И не се плашете от Народният съд .

paragraph39

При Демокрацията, и управляващото Мнозинство/господстващата Класа/ и "правилните" слугуващи ѝ медии НЕ могат да съществуват БЕЗ създаването и разпространяването на "фалшиви новини"- "ЗОМБИРАЩИ", ОБЪРКВАЩИ и РАЗЕДИНЯВАЩИ Мнозинството от Народа!

Нещо повече, самата "Демокрация" е ФАЛШИВА-  тя НЕ е в интерес на Мнозинството от Народа, а е в интерес само на Господстващата Класа, на управляващите в нейн интерес и на слугите им!!!

Демокрацията е от Богатите и за Богатите- и налагането ѝ става с ПАРИ, с много пари,! За още повече пари!!! И с "правилни" слугински медии!

Така че, дори и да бъде сътворено законово понятие "фалшиви новини", то ще е в интерес на Господстващата Класа и управляващите, а НЕ в интерес на Демоса, на Мнозинството от Народа!

"Демокрацията е ОПИУМ за Народа! А "правилните" медии/+ "правилните" социологически агенции, социолози, политолози и "вся остальная сволочь..."/  са СПРИНЦОВКАТА!" /§39/

КАЗАХ!

 

paragraph39

Момчил Дойчев, "Атлантически съвет": Провежда се кампания за отделяне на България от ЕС и НАТО

28.05.2020

http://www.focus-news.net/news/2020/05/28/2777194/momchil-doychev-atlanticheski-savet-provezhda-se-kampaniya-za-otdelyane-na-balgariya-ot-es-i-nato.html

Slava
снимка на Slava

"В началото на кризата с коронавируса Стоименова направи изказвания пред БНТ и БНР, че очаква проблеми при доставката на лекарства в условията на пандемия.

 

"Оказа се, че изнесената от нея информация съвсем не е невярна, коментира Симов."❗️

 

Оказа се, че не само Стоименова излъга, и Симов лъже.  Нямаше и няма никакви проблеми с доставката на което и да е лекарство.

mochila

Сериозно? https://www.mediapool.bg/lekarstva-naistina-sa-lipsvali-kogato-liderat-na-farmatsevtite-beshe-obvinena-za-vsyavane-na-panika-news307812.html

Минувача
снимка на Минувача

Информация, която може да ви изненада:

 

https://www.investor.bg/analizi/85/a/allianz-naredi-bylgarskata-pensionna-sistema-v-top-10-v-sveta--305194/?fbclid=IwAR1emjZLiMpOEO7Tu_8IGfv3PPsGTYVjg7BORVQ2ULR_VVkHvbkWQAln1tc

 

ssto

Остави изненадата. Прочети коментарите под нея.

После погледни тезите на автори и коментиращи. Какво ги отличава? - ползваните различни критерии. Кои са по-адекватни? Кой може да определи? Как да стане това?

 

Отличаването на лъжата от истината,   разпознаването на най-доброто от възможните решения не става със забрани, а със свобода на мислене, при която грешките и глупостите имат важна функция. При сравнение спрямо тях се отсяват правилните.

 

Тръмп е глупав. Указът му, ако го оставят в сила, ще засегне способността на американците адекватно да възприемат и реагират, а това ще им причини големи щети. Страданието е информация, сигнал, че процесите са неуравновесени. То ще привлече вниманието и ще го държи, докато намерят начин да ги хармонизират. Човекът няма достъп до абсолютната истина. Може да открива само части от нея. В този смисъл мисленето, изводите му, твърденията и становищата му винаги ще бъдат в някаква степен порочни. Няма способ, с който това положение да се преодолее.

 

Внушенията не се борят с други внушения. 

 

 

Begemot
снимка на Begemot

Няма нищо по фашстко, по расистко, по нетолерантно от т.нар. либерална демокрация с ЕТАЦ. Майкъл Мур ( Michael Moore)направи наскоро филм как екоактивисти всъщност унищожават природата в сговор с големите корпорации. Може да е прав, а може и да не е. Имал мнение - казал го. Но не, не би. Първо беше атакуван разпространителят на филма, да спре да го разпространява. Ок, спря. ММ качи филма на ю тубе, сега там, на ю тубе,  го забраниха, имало било 2или 3 сек чужд снимков материал във филма. Имало ли е, или не - не е ясно, някакъв фотограф се обадил, че няколко снимки били негови - и хоп, свалят от ю тубе, да си знае всеки мястото.

1984 ряпа да яде. 491 Фаренхайт - също.

Сега Александър Сиди, не го знам от кои Сиди е, но може да е внук или друга рода на моя кръстник Сиди, от хора, етнос,  най пострадали именно от диктатурата, лъжата, цензурата и пропагандата , които ги обяви за непълноценни и ги изгаряше в крематориуми - баш такъв иска цензура! Иска "правилни" новини, може би иска и правилни книги - другите  на кладата, да горят! А факелни шествия иска ли?

Абе няма ли кой от неговите хора, от по старите, дето все още нещо помнят, да го вкара малко в пътя...

Влез или се регистрирай за да коментираш