Медия без
политическа реклама

5000 в "Арена Армеец" не успяха да помогнат на Григор Димитров

Втора българска двойка се класира за 1/4-финалите на тенис турнира в София, а на сингъл участието ни приключи

28 Септ. 2022Обновена
SPORTAL.BG

Дългоочакваното завръщане на Григор Димитров пред родна публика се оказа разочароващо - както за най-добрия български тенисист в историята, така и за над 5000 зрители в зала "Арена Армеец". Публиката направи каквото можа (всъщност много повече от допустимото по писаните и неписаните етични правила на спорта), но не успя да помогне на 31-годишния хасковлия да спечели първия си мач на "София Оупън", откакто извоюва титлата през 2017 г.

След като по право почива на старта на основната схема на българския турнир от категория "АТР 250", поставеният под №3 Димитров отстъпи във II кръг пред беларусина Иля Ивашка с 3:6, 6:7 (3) след почти два часа игра на централния корт.

Посрещнат с мощни възгласи от зрителите по трибуните и аплодиран бурно и дори невъздържано при всяко спечелено разиграване, Григор започна много нервно мача и това се оказа решаващо за изхода на първия сет. Българският топтенисист направи множество непредизвикани грешки и допусна два брейка в подаването си, а същевременно пропусна единствената точка за пробив в сервиса на съперника.

През втората част Димитров стабилизира играта си и отрази всички четири брейкбола, които се откриха пред Ивашка, включително два поредни при мачболи в 12-ия гейм. Само че бившият №3 в света така и не намери начин да пробие опонента си, пропускайки още шест шанса. В тайбрека отново беларусинът беше този, който игра по-спокойно и по-точно и сложи край на мача с третата си възможност след 1:51 ч.

"Атмосферата беше необичайна за тенис мач, но като се има предвид, че играх срещу Григор на негова територия, е разбираемо - коментира с усмивка Ивашка в ТВ интервюто на корта. - Сигурен съм, че публиката няма нищо против мен самия, а просто искаше нейният любимец да победи. Така че вярвам, че в следващия мач ще получа малко повече подкрепа."

На 1/4-финалите беларусинът ще играе с победителя от мача между Лоренцо Сонего (Италия) и Холгер Руне (Дания).

"Лош мач от моя страна, но не искам да бъда прекалено негативен - сподели Григор на официалната си пресконференция след мача. - Направих някои промени в последните седмици. Наложи се и исках да ги опитам тук. Не успях да вляза в трети сет, а имах толкова възможности, от които не се възползвах. За жалост не намерих варианти, а и допуснах доста непредизвикани грешки в най-важните моменти."

Димитров благодари на публиката за подкрепата:

"Оценявам публиката и подкрепата. Когато играя в България, чувството е по-различно. Искам да пазя тези моменти по-дълго. Това, че играх пред родна публика, е като победа за мен. Надявам се да не чакам още пет години до следващия ми мач у дома."

Първата ракета на България (№23 в света) в момента е без личен треньор, след като се раздели с Данте Ботини по-рано през месеца, като в момента негов наставник е баща му Димитър Господинов. Григор сподели, че до началото на следващия сезон ще има нов човек в екипа си.

Също тази вечер своя мач от II кръг на "София Оупън" изигра и последният останал българин в турнира на сингъл - Александър Лазаров. Четвъртата ни ракета (№334 в света), участващ с "уайлд кард", изигра фантастичен двубой срещу №4 в схемата Лоренцо Музети (Италия), но в крайна сметка отстъпи пред 30-ия в ранглистата на АТР в три сета - 7:6 (5), 6:7 (8), 2:6 след 2:41 ч. изтощаваща битка на корта.

В края на втората част националът ни за Купа "Дейвис" имаше шанс да затвори двубоя на собствен сервис, след като в 11-ия гейм осъществи изобщо първия пробив в мача. Само че нервите на Алекс не издържаха и той допусна моментален рибрейк.

Тайбрекът се разви още по-драматично, като двамата си размениха общо девет минипробива, но италианецът допусна един по-малко и това бе решаващо за изхода на целия двубой. В третия сет играта на Лазаров се разпадна, той рухна както физически, така и психически и набързо изостана с 0:4 гейма. После всеки взимаше подаванията си и Музети приключи срещата с гейм на нула.

"Наистина тежък мач. Лазаров игра страхотно. Чак в третия сет видях шанс, той имаше физически проблеми. Понякога просто трябва да си търпелив. Сега съм много щастлив от успеха. Имах и малко късмет, но в крайна сметка сякаш бях по-агресивен", обобщи 20-годишният италианец.

В следващия кръг той очаква победителя от предстоящия утре мач между Ян-Ленард Щруф (Германия) и Юго Умбер (Франция).

 

НА ДВОЙКИ

Непосредствено преди мача на Григор Димитров своята първа победа на ниво АТР извоюва дуетът Янаки Милев (18 г.) и Пьотр Нестеров (19 г.). Двамата български тийнейджъри, които получиха "уайлд кард" за основната схема на двойки на "София Оупън", елиминираха в I кръг американските близнаци Джак Ванс и Джейми Ванс с 6:4, 6:4.

На 1/4-финалите Милев и Нестеров ще срещнат поставените под №2 Рафаел Матош (Бразилия) и Давид Вега Ернандес (Испания). Двубоят е последен в програмата на корт №1 за четвъртък, която започва в 12:00 ч. с мач на сингъл между Оскар Оте (Германия) и Камил Майхжак (Полша).

Не преди 13:30 ч. ще започне първият 1/4-финал от турнира при двойките, в който също ще има българско участие - Александър Донски и Александър Лазаров ще се изправят срещу водачите в схемата от Италия Симоне Болели и Фабио Фонини.

Участващият с "уайлд кард" Димитър Кузманов отпадна в I кръг от единствения български турнир в календара на професионалния тенис - "София Оупън" в зала "Арена Армеец". Втората ни ракета (№159 в света) отстъпи пред миналия през квалификациите французин Юго Умбер (№110) с 6:7 (4), 4:6.

Още по темата