Quantcast
Бербатов поведе преди конгреса, но БФС не си признава | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Бербатов поведе преди конгреса, но БФС не си признава

Следващите два месеца ще са нервни, а залогът е голям - последна битка за един от двамата кандидати
2 828
 СПОРТАЛ
Борислав Михайлов ще се опита с всички сили да убеди клубовете в следващите два месеца, че извършва важни реформи във футбола ни.

Все по-важно вече е новините за управлението на българския футбол да се четат между редовете. Просто защото от БФС не казват съвсем всичко, което се случва.

Така се получи и след първото за годината заседание на Изпълкома на 25 януари. След него президентът на БФС Борислав Михайлов омаловажи внесената на 11 януари подписка от екипа на Димитър Бербатов с думите: "Изпълкомът се запозна с подписката и я прие за сведение."

А всъщност опозицията постигна важен успех - подписката с участващи 280 клуба (повече от изискуемите 1/3 членове на БФС) заяви потвърждаването на дневен ред на конгреса на 18 март, в който да е включена точка за избор на президент на футболния съюз. И по този начин тушира възможността Изпълкомът да отмени подобна точка.

В Търговския регистър действително има обявена покана от 14 септември 2021 г. за свикване на изборен конгрес на 18 март 2022 г. И в нея има точки за избор на нов президент и Изпълком. Но дребната подробност, която се спестява, е фактът, че това е било направено преди предсрочния конгрес на 12 октомври. Конгрес, който от БФС се опитваха с различни хватки (и до последно) да не се състои и да се избутат нещата до редовен конгрес през март.

Това обаче не мина пред съда. За справка - тъкмо на 14 септември 2021 г. Софийският градски съд (СГС) отхвърли иска на БФС, заведен срещу 189-те футболни клуба от подписката за свикване на извънреден конгрес. Футболният съюз се настояваше, че тези клубове "нямат право да искат свикване и провеждане на Конгрес (общо събрание) на БФС"

А след като нямаше вече начин и конгрес през октомври все пак имаше, след неговия край не само Михайлов, а и негови приближени (като Йордан Лечков) уверяваха, че конгрес на 18 март 2022 г. ще си има, но няма да е изборен, а основно за гласуване на бюджета за периода 2022-2026 г. Явно на това са се надявали в БФС до съвсем скоро, но настоящата подписка ги е изненадала и съответно принудила да се остави в сила дневният ред, т.е. да има отново избори за президент. С което на практика екипът на Бербатов спечели важен успех в предстоящата нова битка.

И така - предстои нов двубой между Михайлов и Бербатов. И все по-вероятно изглежда той да е последен за загубилия. Ако настоящият президент не успее да задържи поста, най-редно би било да се оттегли от активна футболна дейност. А втора поредна загуба на Бербатов пък трябва да бъде последвана от спазване на даденото обещание - да не се кандидатира повече.

За бившия нападател и екипа му ще е много важно дали ще постигнат още един успех преди 18 март - по съдебен път да издействат конгресът да спази искания от 280-те клуба конкретен дневен ред, в който има и някои допълнителни точки.

"Когато имаме такъв случай, конгресът трябва да мине и по двата дневни реда. Но явно (б.р. - усилията на БФС) се оказаха недостатъчни, за да отхвърлят подписката и просто я игнорираха. За това говоря, когато казвам за поредното нарушаване на устава и закона", коментира пред "Дарик радио" бившият член на Изпълкома Петър Величков, който е в екипа на Бербатов. Последният също изрази своята мнителност спрямо управата на БФС като написа във "Фейсбук": "Запитайте се - щом ще има изборен конгрес, по думите на Михайлов, тогава - защо ви карат да подписвате контрадекларации? Дали не го правят, за да могат чрез заплахи да провалят вече събраните по устав подписи от поне една трета от клубовете-членове на БФС, и след това вече да могат спокойно да променят дневния ред на вписания конгрес, и той да не бъде изборен?!"

Действително се очертават два месеца, изпълнени с напрежение и най-вероятно взаимни нападки. През това време Михайлов всячески ще се опитва да докаже, че от октомври насам е започнал мащабни реформи в българския футбол. Той вече започна: шумно бяха оповестени кадрови промени; назначен бе Георги Иванов като технически директор на БФС; назначен бе и бившият елитен унгарски рефер Виктор Кашай за шеф на съдийската комисия в БФС; изтъкнато бе участие в програмата на УЕФА "Футболни федерации на бъдещето" и т.н.

Дали обаче това ще е достатъчно? Бербатов призовава за промяна в управлението на футбола ни, много фенове също ясно изразяват позиция за такава (справка - коментарите под профила на Борислав Михайлов във Фейсбук). Въпросът е дали ще се съберат достатъчно клубове, които да поискат тази промяна с гласа си на конгреса...

Още

БФС глоби сурово финалистите за купата - общо с 20 600 лв.

17.05.2022

57
Ивелин Попов се разплака при представянето си в "Левски"

17.05.2022

237
Юношите поведоха, но не издържаха на старта на Евро 2022

16.05.2022

252