facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Борисов отказа да приеме джиросаните му акции на "Левски"

Премиерът не се появи да посрещне "куриера" на Васил Божков - журналиста Сашо Диков
Обновена
24 594
Предаване на акциите на "Левски"

НА ЖИВО: Дават акциите на премиера Борисов

Posted by bTV Спорт on Tuesday, May 12, 2020

Министър-председателят Бойко Борисов отказа да приеме мажоритарния пакет акции на ПФК "Левски" АД. Тази сутрин стана ясно, че 86.6% от дяловете на футболния клуб са джиросани на името на премиера миналия петък (8 май).

С формалното предаване на папката с документите беше ангажиран журналистът Сашо Диков, който малко преди 9:00 ч. се яви пред сградата на Министерския съвет. След повече от половин час чакане пред вратата, той беше посрещнат от ръководителя на звеното за връзки с обществеността на кабинета Севделина Арнаудова и министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

Личният пиар на Борисов съобщи лаконично, че премиерът Бойко Борисов отказва да приеме акциите, защото "намира това действие по прехвърляне за несериозно". След което Кралев заяви:

"Кабинетът смята, че това е опит да се политизира темата, което в случая е нередно. За да има прехвърляне на акции, трябва да има волеизявление от двете страни. Очевидно, от едната страна такова желание не е декларирано. Сами разбирате, че министър-председателят няма как да ги притежава. Премиер на която и да е държава не може да бъде собственик на спортен клуб. Борисов няма и моралното право. Събитията не са предизвикани от държавата, а от собствениците на "Левски". Смятам, че е редно акциите да отидат в привържениците на "Левски", които нееднократно са заявявали, че искат да вземат съдбата на клуба в свои ръце."

Диков попита дали след като Борисов не желае да приеме акциите, не може той да остави папката в деловодството на МС и да получи входящ номер, че е предал пратката. Севделина Арнаудова му отговори, че това не е възможно, след което му заяви: "Може да вземете тези акции и да ги занесете в една друга балканска столица. Знаете много добре в коя."

Запитана от Диков "защо премиерът се крие", Арнаудова отвърна: "Той не се крие и никога не се е крил. Вие нямате предварителна уговорка с Борисов. Отказвам да бъда куриер между вас и премиера. Това е унизителен за феновете на "Левски" начин. Без да разбирам от спорт. Начинът е обиден. Не е сериозно тези документи да се изпращат през вас или когото и да било."

"При това положение аз нямам друг избор освен да ги върна там, откъдето съм ги взел - в "Нове холдинг", беше първият коментар на изпратения като куриер Сашо Диков. Минути по-късно той добави:

"Ако има нещо ненормално, ненормалното е касапският начин, по който правителството се разправи с бизнеса на Васил Божков, който няма нищо общо с една правова държава. За феновете на "Левски" е унижение да искат 3 млн. лв. от държавата. Аз изпълнявам молбата на Васил Божков да да ги предам. Акциите вече са факт. Не съм говорил с Божков от години. Акциите за себе си няма да ги взема. Сега си е негова работа какво ще ги прави."

Малко по-късно Диков обяви, че е получил SMS от Васил Божков, в който е бил инструктиран да предаде папката на изп. директор на "Левски" Павел Колев. По обед журналистът отиде на "Герена" и изпълни новата си мисия.

Рано тази сутрин досегашният собственик на "Левски" Васил Божков съобщи, че ще връчи в 9:00 ч. акциите на футболния клуб в Министерски съвет. Той обяви, че премиерът Бойко Борисов е човекът, който трябва да поеме отговорността за бъдещето на клуба. Бизнесменът подчерта също, че именно Борисов носи отговорността за сегашното състояние на клуба. Ето и цялото изявление от "Нове холдинг" - компанията на Божков.

"След обсъждане на ситуацията и разглеждане на възможностите за оцеляване на ПФК "Левски", настоящият собственик на мажоритарния пакет акции г-н Георги Попов и г-н Васил Божков заявяват следното:

"Клубът отново е в изключително тежко финансово състояние, породено от умишленото и незаконно унищожаване на компаниите, осигуряващи издръжката му. Затова прехвърляме акциите на отговорника за погубването на "Левски", който неведнъж е заявявал своята готовност да се "погрижи" за отбора и да го спаси при смяна на собствеността му – г-н Бойко Борисов. След като Премиерът е напълно запознат с настоящата ситуация и многократно публично се е разпореждал със собствеността на акциите – оставяме бъдещeто на клуба в негови ръце.

Г-н Борисов, поетите от Вас ангажименти да осигурите финансиране и действията Ви, довели до сегашното положение, както и постоянният натиск от ръководения от Вас държавен апарат върху клуба, оставят "Левски" без други реални опции.

Като бивши мажоритарни акционери, неведнъж сме заявявали, че единственото, което ни интересува е възраждането и стабилизирането на "Левски". Докато отговорността за това беше наша и след инвестираните над 24 милиона лева за една година, клубът се стабилизира и изправи на крака. Дългове от над 32 млн. лв бяха поетапно погасявани и бе изготвена и изпълнявана дългосрочна стратегия за превръщането му в успешен бизнес модел.

Благодарим на ръководството на ПФК "Левски" за усилията и изключителния професионализъм през последната година.
Благодарим и на привържениците на клуба, които направиха прецедент в историята на световния футбол с действията си за издържането на отбора през последните месеци.

Джиросаните акции ще бъдат връчени официално на новия им собственик г-н Борисов в 9:00 ч. в Министерски съвет."

---

Треньорът на баскетболния "Левски ЛУКойл" (който впрочем няма нищо общо с истинския баскетболен клуб "Левски", защото е създаден през 2014 г.) - Константин Папазов-Тити, който от няколко дни обяснява навсякъде, че е говорил с Божков и иска да вземе акциите, за да спаси клуба, бе изненадан. Но все пак остана оптимист, че накрая той ще получи собствеността на клуба.

"Моята позиция не се е променила, аз изявих желание пред г-н Божков акциите да ми бъдат прехвърлени, с цел да се опитам с цялата синя общност да спасим "Левски". Но в края на краищата всеки собственик има право на решение. Винаги в "Левски" нещата са били прозрачни - коментира Папазов пред bTV. - За мен това е политическа игра, която не бива да е свързвана с името на "Левски". Не искам да се политизира бъдещето на "Левски". Не съм запознат с търговския закон, но при джиросване на акции трябва желание от двете страни. Предаването на акциите е доброволен акт. Трябва някой да иска да ги получи. На този етап в България не чух някой, освен мен, на територията на страната да иска да вземе този горещ картоф и да има визия за бъдещето на клуба. Така че нямам представа дали г-н Борисов иска акциите, а и дали има право като премиер. Единственото, което мога да кажа, е че продължавам и вярвам в каузата. Като фен - този акт за мен е политическа игра която не трябва да се свърза с "Левски", но всеки собственик има право да си вземе решение - г-н Божков е достатъчно голям, често се включва по телевизиите и вероятно ще иска да се включи и да се обоснове за това свое решение".

---

С изявлението си Божков намеква, че именно Бойко Борисов взима решения за собствеността на "Левски" в предишни години. В едно от изявленията си в началото на годината, още преди да замине за Дубай, бизнесменът обясни, че е станал собственик на мажоритарния пакет акции на клуба именно след разговор с Борисов. "Аз му казах (б.ред. - на Борисов), дай да го взема и да оправя "Левски". Миналата година, когато акциите бяха в Христо Йовов и Димитър Иванков, вие започнахте да негодувате, Борисов ми се обади и ми каза: "Няма да го взимам аз, взимай го ти", това беше разговорът между нас", разказа Васил Божков пред феновете на отбора на 19 януари. 

Явно по желание на бизнесмена, в прессъобщението на "Нове холдинг" бе приложена и история на прехвърлянето на акциите на "Левски" от 2014 г. насам. От нея става ясно, че в началото на м. г. Спас Русев е прехвърлил акциите си на бившите футболисти на "Левски" Христо Йовов и Даниел Боримиров, които са се водили собственици на клуба около месец (от 28 януари до 20 февруари 2019 г.), преди да ги прехвърлят на Васил Божков, който на свой ред ги джиросва на своя приближен Георги Попов. От 28 февруари т. г. Йовов е член на УС на Българския спортен тотализатор.

Изненадата от решението за собствеността на "Левски" стана още по-голяма, след като в уречения от Божков час - 9:00 ч., пред сградата на Министерски съвет се появи с акциите журналистът Сашо Диков. Той разказа, че вчера по телефона му е звъннал Васил Божков с молба да предаде акциите на премиера. "Аз съм просто един куриер, за да свършим полезна работа", коментира Диков. И допълни: "Аз пари не съм получавал от никого за журналистическата си дейност, освен от собствениците на телевизии, затова мога да си позволя да бъда приносител на акциите".

Внасянето на акциите в Министерски съвет обаче не е достатъчен факт да се оформи смяната на собствеността, тъй като е нужно лицето, на което са прехвърлени акциите (б.ред. - премиерът Бойко Борисов) да поиска да се впише това обстоятелство в Книгата на акционерите.
Точно този аргумент беше изтъкнат от представителя на правителството, който беше изпратен да отвори вратата на МС - министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

226

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Скорпионът" на Игита навърши четвърт век

26.09.2020

85
Камбуров вкара гол №239 за втората победа на "ЦСКА 1948"

25.09.2020

245
ЕФБЕТ ЛИГА - РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ, VII КРЪГ

25.09.2020

Обновена

272

Коментари

Страници

Sine_metu

Остава и Цветан Василев да връчи акциите на КТБ :)

Скрудж

Не!

Шах с пешката ще е ако Бойко приеме акциите и веднага ги джироса на Дучето☺️

марк

 

 

 

 

                         А Ревльо ще реве ли ?

Талибан

БГ Берлускони 😁 И без това си приличат по толкова много неща...

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Черепа направо го разби дебелото Баце. Нема полезен ход да излезе от тоя резил.

shipka3

ТОЙ в ролята на Буридановото магаре!

Хулиган

Колега, ти вчера каза, че Черепа не е Иванчева и позна!

Боко не е успял да си купи спокойствие.

Явно тепърва ще става все по-интересно.

Признавам - моята версия излезе погрешна.

Поздравления!

Фандъков

Божков казва с това джиро, че Бацето има достатъчно кинти да плаща 2 милиона месечна издръжка на Левски.......

Сладур

Черепа  бил разбил... изгуби си бизнеса кръстникът.  Той изгуби милиарди. Разбил той...Бойко му пр.дна в устата.

Стоф

Футболните клубове следва да се издържат сами. Ако не могат, техен проблем. 

банда

Точно.👍

А полезни ходове- колкото искаш.

Подарява ги на феновете, или на Тити. Нали ги искаше.

Sine_metu

„Ходове“ да искаш, само дето досега не е измислен начин футболен клуб да се самоиздържа. „МанЮнайтид“ беше единственият, та се чудеше цел свет, но „беше“

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Ами не винаги ще му минават номерата на Боко.

И не всички, както досега.

Нали първо трябва да приеме акциите, па чак после вече да ги подарява. На феновете, на Тити или на балцелонската булка.

Чичо Гошо

😂

Днес ще разберем как ще изглежда изригването на Йелоустоун.

ловkия

Мда, Черепа се изхрачи в протегнатите шепички на хлипащия Тити.

Да видим Баце как ще отиграе тоя ретур...

Under_My_Thumb

Представям си как след поредната МУ мутренска издънка, Големият Маргин е шляпал по главата Барселонския татко със съответните коментари.

 

Откъс от новата книга на Калин Тодоров „Зад завесата на прехода“.

... В доклада на посланик Байърли се казва още, че:
„Борисов е използвал позицията си на главен секретар, за да прикрие криминалните си деяния. Жената, с която живее, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие на транзакции на самия Борисов. Тай има сериозни връзки с някои фигури от мафията, включително с Младен Михалев, наричан още Маджо, и с неговия бивш партньор от организираната престъпност Румен Николов, наричан още Пашата… Бойко Борисов е непредсказуема личност с необуздани политически амбиции. Той обаче силно подкрепя близки отношения със САЩ и е в позиция да подпомогне американските интереси в страната. Егото му може да бъде най-силният ни лост за влияние върху него. Ние трябва да го бутаме в правилната посока, но да не забравяме с кого си имаме работа”.

http://afera.bg/%d0%b7%d0%b0%d0%b4-%d0%b7%d0%b0%d0%b2%d0%b5%d1%81%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d1%85%d0%be%d0%b4%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d0%b9%d0%ba%d0%be-%d0%b9%d0%be%d1%86%d0%b0-%d0%b0/

Антей

 

Браво и на двамата българи - премиера Борисов и бизнесмена Божков!

 

Спорта и културата са истинските, най-професионалните "дипломати" на коя да е държава пред света!

 

Затова грижата и отговорността на всяка власт към СПОРТА и КУЛТУРАТА, трябва да са важен приоритет!

 

Премиера Бойко Борисов има вече 20 годишен опит в политиката и държавното управление, тъй че ще намери най-доброто решение за "Левски"!

 

✌️  :) 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Борисов има вече 20 годишен опит в политиката и държавното управление

и в частност  -- във футбола. 

И в културата, в културата!

 

Най-културното решение: да даде футболния Левски на Бистришките тигри.

Влачи, Боко!

Slava
снимка на Slava

Бандюгата защо не дойде лично да ги връчи.

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Защото е изнасилвач и го е страх от българския клон на "Me too."

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Той после ще ги връчи.

 

Сега само ще ги приеме.

Следва тържествено връчване на Бистришките тигри.

Слава, Slava!

premier

А бандюгата - ранобуден тулуп защо лично не ги прие?

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

А полезни ходове- колкото искаш.

Подарява ги на феновете, или на Тити. Нали ги искаше.

 

Добре, но за да ги подари на когото и да било, първо трябва да ги запише на свое име. Защото Черепа с едностранно волеизявление му ги е прехвърлил на него. Сега трябва или да ги приеме, или да ги откаже и хвърли в коша. Ако ги хвърли в коша - Левски фалира. За да го спаси, трябва да приеме акциите и след това да ги прехвърля на когото си иска. Така че, да, има два еднакво срамни хода.

Джиджи

Добре, но за да ги подари на когото и да било, първо трябва да ги запише на свое име.

Ако ги хвърли в коша - Левски фалира.

За да го спаси, трябва да приеме акциите и след това да ги прехвърля на когото си иска.

Така че, да, има два еднакво срамни хода.

Да, ама при първия – с кошчето, не се изисква нищо от него ...

 

Докато при приемането и прехвърлянето на акциите са нужни

почпис и печат, а ако се наложи – даже и путрет!!! 😍😂💃

дядо Илия

"Левски" и тъй си е фалирал - няма у нас човек, който да има излишни 25 мнл. годишно , за да ги даде на ритнитопковците! Божков ги имаше от търкащите билетчета, но след обвинението, че дължи към 600 млн към фиска, се отказа! Просто и ясно.

Минувача
снимка на Минувача

Очаквам Баце да каже:

-Цък!

 

Калпазанче

Малийй...Спонсорирания чрез "таксите" за МФ , връща вересията на Главатаря! Четвъртита, да не превърта!

idunno

Няма такова джиро ! ;)

ловkия

 първо трябва да ги запише на свое име. Защото Черепа с едностранно волеизявление му ги е прехвърлил на него. Сега трябва или да ги приеме, или да ги откаже и хвърли в коша.

Барни, първо викаш, че уж е длъжен да ги приеме, а две секунди след това, че може и да не ги приеме.

Последно? 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Няма такова джиро ! ;)

 

Какво джиро няма?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш