facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Спорт

F1 шампионите създадоха респиратори за борба срещу COVID-19

1 747
 UCL
Доброволка тества новото устройство CPAP в една от болниците на UCL в Лондон.

Отборът на "Мерцедес" във Формула 1 изигра основна роля в създаването на нов вид дихателни апарати, които да помогнат в борбата срещу коронавируса. Като част от стартирания миналата седмица проект "Питстоп" седемте базирани във Великобритания тима от най-популярния моторен спорт координираха усилия в разработването на технологии за облекчаване на пациентите, заразени с COVID-19.

Първи резултат дадоха световните шампиони при конструкторите от последните шест сезона. Екипът на "Мерцедес" в завода за двигатели в Бриксуърт разработи устройство за поддържане на постоянно положително налягане на дихателните пътища (CPAP - Continuous Positive Airway Pressure), което може да облекчи състоянието на пациентите и да предотврати полагането на интензивни грижи за по-леки случаи.

Апаратът е бил изобретен за по-малко от 1000 ч. в сътрудничество между инженерите на "Мерцедес", механици от "Юнивърсити Колидж Лондон" (UCL) и клинични специалисти от болниците на UCL. Устройството е получило одобрение от Националната здравна служба на Великобритания и първите сто произведени такива респиратори ще бъдат незабавно вкарани в употреба в лечебните заведения на университета в британската столица.

"Горди сме, че успяхме да вложим нашия опит в помощ на UCL и да изпълним проекта CPAP с най-висок стандарт за най-краткото възможно време", коментира един от директорите в "Мерцедес" Анди Кауъл.

Проф. Мервин Сингър от UCL пък заяви: "Тези устройства ще помогнат за спасяването на животи. Така ще бъде гарантирано, че интубиращите вентилатори, един толкова ограничен ресурс, ще бъдат използвани само за най-тежко болните. След като бъдат тествани в нашите болници, се надяваме те бързо да стигнат до всички нуждаещи се лечебни заведения в Обединеното кралство, за да облекчат работата на екипите в интензивните отделения."

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Тръмп отложи срещата на Г-7 заради COVID-19

31.05.2020

270 2
От 1 юни карантината остава за осем държави в Европа

29.05.2020

1994 25
Продава се легендарен тим от F1 заради COVID-19

29.05.2020

447

Коментари

sharp007

Тези устройства са измислени отдавна и принципите на действие са същите при всички марки и модели. 

Проблемът е, че големите компании не допускат нови играчи на пазара и частите се продават 100 пъти над себестойността. Ако една съвременна перална машина беше респиратор, щеше да струва поне милион, защото е по-сложна.

Съмнявам се, дали тези от Форумала 1 ще предоставят разработките си общо ползване и за благото на човечеството.

IvanM

И най-важното - това не са респиратори. Респираторът е защитно средство. Противогазът спада в тази категория. 

Инак CPAP апаратите са известни отдавна и се прилагат широко. Ако от Мерцедес са "изобретили" това, трябва да бъдат поздравени за повторно откриване на колелото или топлата вода. По избор.

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Е, всеки открива и разработва каквото му е по силите. "Мерцедес" и UCL разработиха апарат за поддържане на постоянно положително налягане на дихателните пътища, за да лекуват тежки случаи на COVID-19 . У нас разработихме трислойни и петслойни марлени маски, и ги направихме задължителни за носене, срещу заплаха за 5000 лв. глоба. Стандарти и манталитети. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×