facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Спорт

"Ферари" заплаши да напусне Формула 1

Тимът от Маранело е против свалянето на тавана на бюджетите заради пандемията
1 397
 ЕПА/БГНЕС
Не трябва да се взимат прибързани решения за разходите на гърба на извънредното положение, заяви Матия Биното.

"Ферари" заплаши, че ще напусне Формула 1, ако таванът на бюджетите за отборите бъде намален допълнително. Заради пандемията от коронавирус първите 9 състезания за сезона бяха отменени или отложени, а спортът понася големи финансови загуби. По тази причина отборите искат да намалят значително тавана на бюджетите, които трябваше да е 175 млн. долара от 2021 г. Тимовете обаче не могат да се разберат за новата сума, а последното предложение - 145 млн. през 2021 и 130 млн. през 2022, не беше прието. Директорът на "Ферари" Матия Биното предупреди, че при допълнително сваляне на тавана на бюджета, тимът от Маранело "ще обмисли бъдещето си" във Формула 1.

"Таван от 145 млн. вече е нова и взискателна молба в сравнение с това, за което се разбрахме миналия юни. Това ниво не може да бъде постигнато, без да се правят още значителни жертви, особено от гледна точка на човешките ресурси. Ако свалят тавана още повече, ние не искаме да бъдем поставени в позиция да търсим други опции за внедряване на нашата състезателна ДНК", каза Биното пред "Гардиън". 

"Ферари" е единственият отбор, който участва във всеки сезон на Формула 1 от създаването й през 1950 г. Италианският тим неведнъж е плашил Формула 1 с напускане. Според Биното промените за тавана на бюджетите се приемат прекалено бързо и неправилно. 

"Във Формула 1 имаме всякакви отбори с различни характеристики. Те работят в различни държави, под различно законодателство и всеки има собствен начин на работа. Следователно не е толкова просто и ясно да се правят структурни промени като просто се намалят разходите линейно. Наясно сме, че Формула 1, а и целият свят в момента, преминава през много трудно време заради пандемията. Но това не е моментът да се действа прибързано и има риск да се вземат решение на гърба на извънредното положение, без да оценят всички последствия", допълни Биното.

Директорът на "Ред Бул" Кристиан Хорнър също е против свалянето на тавана под 145 млн. По-малки отбори обаче искат допълнително свиване на разходите, а от "Макларън" призоваха лимитът да е 100 млн. Според Биното това ще доведе до по-лошо бъдеще за спорта. 

"Формула 1 трябва да е върхът на моторните спортове от гледна точка на технологии и представяне. Трябва да е атрактивна за производителите на автомобили и за спонсорите, които искат да бъдат свързани с най-престижната категория. Ако ограничим прекалено разходите, има риск да намалим значително нивото и да се доближим до по-долните класи", каза още Биното.

"Ферари" подкрепя идеята да има две групи във Формула 1 и да има по-голям бюджет за големите отбори, които влагат повече ресурси в разработването на автомобилите и продават части на по-малките тимове. "Скудерията" иска и да защити служителите си. За разлика от повечето тимове, най-вече тези във Великобритания, които освободиха временно голяма част от служителите си по време на пандемията, за да се възползват от държавна помощ за заплатите, "Ферари" запази всички в екипа си. Според Биното тимът има "морален дълг" да се грижи за служителите си и да предпази работните им места. 

"Хората не трябва да забравят, че компании играят роля и в социалната структура на една нация. Те не са тук, само за да правят печалба", допълни директорът. 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Продава се легендарен тим от F1 заради COVID-19

29.05.2020

317
Формула 1 намали парите на отборите напук на "Ферари"

28.05.2020

195
Мечтата на Фетел във "Ферари" се превърна в кошмар

22.05.2020

Би Би Си

738

Коментари

sega_reader

Първите 9 състезания не са проведени, значи имаме икономия от заплати, резервни части, гориво и т.н. за тези 9 състезания.

От къде намират толкова много пари, че да ги влагат във Формула 1 след като пазара се свива и продажбите на коли спада. Или не е така. Да, може и така да е, кризата е за народите по света, а богатите стават все по-богати, а Ферарита не си купуват бедните, а богатите.

Кире

"Хората не трябва да забравят, че компании играят роля и в социалната структура на една нация. Те не са тук, само за да правят печалба"

Това говори много. И наистина, защо да има таван, ако някой иска да харчи? И който няма толкова пари, няма и да има силен отбор. Ферари просто трябва да напусне. И без това Ф1 стана ужасно скучна с правилата за уеднаквяване. 

sega_reader

Има едно готино видео с оня пич от Топ гиър, който предпочиташе да гледа един кактус вместо заспалата формула.

Оляха се с тези рестрикции и с това намаляване мощността на колите, вече не карат болиди, а прахосмукачки. Мен ме кефи едно видео със сина на Майкъл Шумахер, който подкарва болид на баща си преди поредната формула в Германия. Е, няма такъв звук на дванайстака, публиката дълго ще го помни.

https://www.youtube.com/watch?v=XaFD1lwXNuM

Влез или се регистрирай за да коментираш

×