Quantcast
Футболна антиутопия: Задава се призрачната Ефбет лига | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Футболна антиутопия: Задава се призрачната Ефбет лига

ММС оставя вратичка на играчите сами да преценяват дали да участват в тренировки и мачове
1 726
 ЕПА/БГНЕС
Футболистите на "Лудогорец" имат опит в екстремното придвижване за футболни мачове от края на февруари, когато гостуваха в Милано срещу "Интер" за 1/16-финал в Лига Европа.

След два месеца пълна карантина професионалният футбол на елитно ниво се завърна с подновяването на първенството в германската Бундеслига в средата на месеца. Зажаднелите за любимото си зрелище фенове по цял свят вече придобиха повърхностна представа как изглежда "призрачният" футбол в Европа. Съвсем скоро на българските запалянковци предстои да разберат какво точно ще представлява той и у нас, където празните стадиони не са необичайна гледка дори и при липса на пандемия.

Със заповеди на здравния министър Кирил Ананиев и на спортния министър Красен Кралев беше позволено подновяването на сезона в Ефбет лига да стане на 5 юни. Дотогава обаче всички замесени в организацията и провеждането на мачове - от БФС и клубовете, през играчите, треньорите и съдиите, та до телевизиите, трябва да пренастроят целия си режим на работа, за да се сблъскат с новата реалност - футболна антиутопия.

Министерството на младежта и спорта (ММС) публикува вчера "Концепция и насоки за възобновяването на тренировъчния и състезателен процес в професионалния футбол". Върху 13 страници, утвърдени от министър Кралев, са изложени в детайли всички мерки, които трябва да бъдат предприети и прилагани през оставащите две седмици за подготовка и после по време на остатъка от сезона в българския футбол.

 

ПРЕВЕНЦИЯ

Основният акцент е поставен върху необходимата превенция с цел предпазване от заразяване на участниците в първенството, от една страна, и разпространяването на инфекцията при евентуален случай на положителен тест, от друга. Като задължителна мярка преди възобновяването на сезона от БФС вече проведоха масово тестване на футболистите в 14-те отбора от елита.

От всички взети проби само два резултата бяха положителни за COVID-19 - на халфа на "Етър" Красимир Станоев и на защитника на "Славия" Емил Виячки. Двамата са поставени под 28-дневна домашна карантина и ще могат да се присъединят отново към отборите си едва в средата на юни.

В препоръките на ММС е разписано, че БФС трябва да създаде регистър, който следи всички потвърдени случаи "и развитието им във всички клубове от 12 май до последния мач както за състезателите и щабовете, така и за съдийските бригади". Освен това Кралев изисква "регулярно тестване на лицата, които директно или индиректно участват в тренировъчните и състезателни процеси".

Освен футболистите най-строг контрол ще бъде осъществяван и върху съдиите, за които от БФС са длъжни да организират отделно изследване с PCR тестове преди подновяване на първенството.

"Всяка бригада (включваща главен съдия, асистент арбитри и четвърти рефер), получила назначение, е длъжна да проведе бърз тест в деня преди съответния мач. Резултатите следва да бъдат представени на техническата конференция преди началото на мача. При положителен тест лицата са длъжни незабавно да уведомят БФС", пише в разпоредбите на спортния министър.

Също така всеки клуб се задължава да излъчи "специално обучен офицер по хигиената", който да следи за спазването на всички мерки, описани в документа на ММС, и да ги сведе до знанието на всички потенциално заинтересовани лица. Уточнява се, че тази функция може да бъде изпълнявана от клубния лекар по време на тренировъчния процес и от дежурния лекар по време на официален мач.

Препоръките на Кралев към БФС оставят крайно любопитна вратичка за играчите - да могат сами да преценяват дали искат да играят или не.

"Участието на футболистите в официални двубои би следвало да бъде обект на специална дискусия предвид договорите на играчите и факта, че рискът от заразяване няма как да бъде напълно елиминиран. След детайлни разяснения на обстоятелствата от страна на клубния лекар, футболистите сами би следвало да вземат решение дали да участват в тренировки и мачове", пише в концепцията на ММС.

Макар спортното министерство да няма пряко влияние върху трудовите взаимоотношения между клубовете и футболистите, форсмажорната обстановка сама по себе си би трябвало да обезсилва определени клаузи в договорите на играчите. Като например те да не може да бъдат принуждавани да извършват трудовата си дейност в условия на прекомерен риск - което е намекнато и в конкретната препоръка.

Частично разочаровани пък ще останат феновете, по чийто адрес има специално разписана мярка. Освен че няма да могат да гледат любимите си отбори на стадиона, запалянковците на първо време ще бъдат лишени и от удоволствието да се събират в големи компании пред телевизионния екран, поне на публични места. "Допълнителен казус в настоящата ситуация е тенденцията за събиране на едно място на различни лица с цел наблюдаване на мач по телевизията. Подобни действия би следвало да бъдат ограничени от властите", настоява Кралев.

 

МАЧОВЕ

Най-голямото предизвикателство пред отборите в следващите месец и половина е свързано с провеждането на самите мачове. Понятието "при закрити врата" е твърде условно, защото де факто касае само зрителите. А организирането на професионален футболен мач изисква присъствието на стадиона на стотици хора в един и същи момент. В българския случай по-точно 300 души.

Тази бройка е записана от ММС като максимално допустима за едновременно събрани хора на стадиона по време на футболен двубой. Тя включва абсолютно всички замесени в играта на елитно ниво - от играчите, треньорите и съдиите, през подавачите на топки, до охраната, допинг ченгетата и телевизионния екип.

Всеки стадион от Ефбет лига трябва да бъде разделен на три основни зони, във всяка от които трябва да има не повече от 100 души в един и същи момент. Изрично е уточнено, че общата бройка от 300 души не може да бъде преразпределяна между отделните зони. "Категорично се забраняват всички опити за нарушаване на правилото и прехвърляне (например - 150 души в Зона 1 и 50 души в Зона 2)", пише в концепцията на спортното министерство.

Условното разделение на зоните е следното:

Зона 1 (вътрешност на стадиона) - включва терен, периметър около терена, техническа зона, тунел, съблекални;

Зона 2 (трибуни) - включва седалки за зрители, ВИП-ложа, медийна зона, контролна стая, служебни помещения;

Зона 3 (външна част) - включва паркинг, екстериор на стадиона.

Пристигането на отборите за мач ще представлява същинско приключение за играчите и отговорните лица, съблюдаващи спазването на ограничителните мерки. В препоръките на Кралев е записано, че:

- отборите трябва да пристигат "в повече транспортни средства с минимална дистанция от 1,5 м между различните лица";

- играчите трябва "да носят предпазни маски при пристигането";

- автобусите следва "да бъдат дезинфекцирани преди влизането на отборите на стадиона";

- двата отбора не бива да се засичат при пристигане на стадиона;

- препоръчва се отборите да използват различни маршрути към съблекалните си;

Самото пребиваване на стадиона и участието в мача също ще изправи футболистите пред трудноизпълними задачи. Сред изискванията е записано играчите да излизат към полето "един по един, на шахматен принцип и без струпвания". Церемониалната част преди началото на мача отпада напълно, като се забраняват отборни снимки, ръкостискания и поздрави и т. н.

В концепцията на ММС обаче няма включена нито една конкретна препоръка към футболистите по време на самата игра, когато те неизбежно ще бъдат в близък и често директен контакт едни с други. Няма специални предписания, да речем, как е редно да се поздравяват съотборниците при отбелязан гол.

Същевременно е подчертано, че всички изготвени мерки "са съобразени с изискванията на държавните здравни власти към настоящия момент и могат да се променят и актуализират във всеки един момент".

Все още няма коментари

Още

Три държави в Европа отчетоха рекорди по заразени с коронавирус

26.10.2020

275
14,5% са положителните тестове за COVID-19 у нас

26.10.2020

834 7
Лекари от ВМА: Гаденето вещае тежко протичане на COVID-19

25.10.2020

2964 7

Влез или се регистрирай за да коментираш