Quantcast
И като монополист тотализаторът не постига финансовите си цели | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Спорт

И като монополист тотализаторът не постига финансовите си цели

Въпреки това спортният министър Кралев се похвали, че за първи път от 2013 г. БСТ щял да е на печалба
1 860
 ММС

Българският спортен тотализатор (БСТ) ще остане далеч от целите за годината, които през август обяви спортният министър Красен Кралев. Това стана ясно от отговор на самия Кралев на въпрос на народния представител Румен Гечев (БСП) за състоянието на тотото.

Повод за питането на Гечев бяха заключенията в доклада на Сметната палата, според които БСТ харчи нецелесъобразно суми, въпреки, че отчита отрицателен финансов резултат; че не изпълнява задължението си по закон да дава пари за обновяване или изграждане на спортни съоръжения в училища; че отпуска автомобили на спортното министерство, без да защитава "в достатъчна степен интересите си" и др.

"Влошаващите се резултати на тотализатора до 2020 г. не са тайна", каза Кралев и посочи, че тази година, въпреки извънредното положение, БСТ отчита ръст. Което се дължало най-вече на това, че тотото след закриването на частните моментни лотарии навлезе и в този сектор.

"От началото на 2020 г. до 24 септември приходите от моментни лотарийни игри са 59.2 млн. лева, което е 141% ръст, а постъпленията от числовите игри са близо 104 млн. лева, или с 24% (повече) от същия период на миналата година", заяви Кралев, като добави, че "приходите онлайн са 4.3 млн. лева, или с 68% повече".

Това контрастира с негово изказване пред "Дневник" в средата на август, че задачата е приходите на тотото да достигнат 300 млн. лв. през 2020 г.

Сега той каза в парламента: "Прогнозата на БСТ за 2020 г. е да достигне приходи от 235 милиона, което означава, че предприятието ще излезе на печалба за пръв път от 2013 г. насам. А прогнозата за приходите за 2021 г. е 400 млн. лева, при общи приходи за 2019 г. в размер на 175.6 млн. лева".

Кралев каза още, че е назначена работна група, която да предложи мерки за изпълнение на препоръките от одита на Сметната палата. Той добави, че след последните промени в Закона за хазарта 10% от отчисленията от тотото към спортното министерство ще отиват за спортна инфраструктура за училищата, а други 10% ще са за фонд "Култура".

Спортният министър изтъкна, че в миналото тотото е работело в условия на нелоялната конкуренция на частните фирми, а сега маркетинговите решения на новото ръководство, назначено от него през февруари, вече давали резултат.

"Отговорихте на 5% от въпросите и ни занимавате какво е предприело вашето правителство, след като цъфнахте със 700 млн. лева, откраднати от българската хазна - по ваши изчисления. Трагедията е, че през цялото това време поверената ви фирма е оказвала пълен съпорт на грабежа - отгвърна му Гечев. - Като сте направили три одита (през годините), кой е правил тези одити, кои са тези експерти - да не са физкултурници? Те не видяха ли, че държавната фирма плаща почти два пъти повече на хазната от частните хазартни фирми".

Гечев каза още, че и преди, и сега много интересни лица са назначаване в ръководството на тотото. "Хората са свързани с един футболен клуб, към който премиерът има слабост", посочи Гечев, имайки предвид включването през февруари в УС на БСТ на бившите футболисти на "Левски" Христо Йовов и Гошо Гинчев (личен съветник на Кралев), което спортният министър не коментира.

 

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ММС дава допълнително 1.9 млн. лв за 1/3 от спортните клубове

08.10.2020

74
Строят автомивка в национална спортна база

24.09.2020

1208 3
Красен Кралев: Изкарах 12 дни в интензивното заради Ковид 19

07.09.2020

2917 14

Коментари

Hristo

Тепърва предстои да бъдат написани книги и научни трудове, да бъдат заснети фими, за таланта наш български за това как можем да направим петролна рафинерия, хазартна игра  и още един куп други дейности губещи. Дон Корлеоне е некъкъв си нещастен аматьор. Няма такава държава няма такива факири

Billy-Joe Winchester

Когато и да съберат 2 и 2, ГЕРБ винаги получават 3. Имат някаква лоша карма.

John Slow

Вижте снимката. Спортният министър се е докарал като келнер. 😂

paragraph39

/:/ И като монополист тотализаторът не постига финансовите си цели

........................................................................................................................

Това преди идването на Демокрацията ли или след идването на Демокрацията?!

А?!

Влез или се регистрирай за да коментираш