Quantcast
Кандидатът за "Левски" се изплъзна от всякаква конкретика | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Кандидатът за "Левски" се изплъзна от всякаква конкретика

Не съм тук за 5 минути, бе сред малкото ясни уверения от страна на Джоузеф Диксън
2 871
 СПОРТАЛ
Джоузеф Диксън обяснява бъдещите си намерения за "Левски" пред медиите.

Очакваната с огромен интерес пресконференция на кандидат-купувача на "Левски" Джоузеф Диксън и настоящия собственик на клуба Наско Сираков не оправда очакванията и внесе още повече въпроси и съмнения относно водените преговори. Още повече, че Сираков не спази думата си и не се появи да обясни какво се случва с клуба с оправданието, че вниманието сега било изцяло насочено към Диксън. Последният обаче видимо не желаеше да влиза в подробности по сделката, още по-малко за своя бизнес и партньори, с които смята да финансира клуба. Мимоходом призна, че действително е бил на проби в ЦСКА през 2012 г., като определи себе си като "неуспешен футболист".

 

Бизнесът на Диксън

Британският бизнесмен повтори неколкократно, че възнамерява да вложи 250 млн. долара в "Левски" за 3 години, но не пожела да спомене кои са финансовите институции, които ще подкрепят начинанието му. Той изобщо не коментира дали е свързан с кувейтското кралско семейство, а партньорите си в Щатите ги спести, с обяснение, че трябва са се спазва конфиденциалност, за да не рискува тази и бъдещи сделки. "Не представлявам никого! Имал съм успешни проекти с недвижими имоти във Великобритания, а след това и в САЩ. Имам успешни партньори зад Океана и те са готови да ме подкрепят. Работя с голяма плеада от хора. Никоя финансова институция няма да отпусне току така 250 млн. долара, ако няма доверие на някого", каза Джоузеф Диксън и неколкократно заяви, че в "Левски" са получили всички необходими доказателства за финансова обезпеченост. Той заминава утре от България, за да преговаря в САЩ финално по финансирането на клуба.

 

Преговорите за "Левски"

От думите на Диксън стана ясно само, че сделката е "общо взето готова" след период на 6-месечни преговори. "Адвокатите ме увериха, че остава да се оформи само документацията, за да минем на следващ етап", добави той. Но не уточни нито какъв годишен бюджет е предвидил за клуба, нито в какъв срок смята да погаси огромните задължения (поне 27 млн. лв.), нито дори каква първоначална сума ще инвестира. Само посочи, че ще преведе пари единствено щом влезе във владение. "Клубът ще се управлява от българско дружество, което ще бъде контролирано от дружество в САЩ, което е контролирано от мен", обясни той.

Спестени бяха също имената на институциите и държавните служители, с които се е срещал в България. "Диксън изрази и изненада, че значителна част от задълженията са към фирми на бившия собственик на клуба Васил Божков, който пък бе сред засегнатите от финансови санкции от САЩ по закона "Магнитски". "Мисля, че това може да го разгледаме на по-нататъшен етап. Доколкото знам, той (б.ред. - Божков) не е собственик на клуба в момента", каза англичанинът и с това изрази липсата си на притеснение по темата.

 

Плановете за клуба

Диксън повтори нещата, които вече бяха споменати от Наско Сираков на 24 май - че смята да построи чисто нов стадион и да развие клуба. Сега англичанинът добави, че действително има намерение да издигне голям търговски център край стадиона, за да има възвръщаемост от тази дългосрочна инвестиция. "Идеята ни е този клуб в един момент да започне да се издържа. Тогава вече бих бил готов да го продам, ако има интерес. Но не съм тук за 5 минути. Приели сме риск, защото влагането на 250 млн. в България е рисково. Всичко това не е шега. Възнамеряваме да имаме доходи. Но трябва да имаме инвестиции, за да стигнем до печалби", коментира кандидат-купувачът. Той не сподели и концепцията си за първия отбор - дали ще се прави силна селекция или ще се залага на кадри от школата плюс български футболисти. За сметка на това неколкократно отвръща на зададените въпроси с въпроси, създавайки усещане, че се измъква от конкретика.

 

Познати фигури ще водят клуба

Джоузеф Диксън потвърди, че Наско Сираков ще остане в ръководството на клуба, но няма да получи пари от сделката. Желанието на англичанина е и да задържи изпълнителния директор Павел Колев, към когото ще бъде отправена оферта. Намерението на бизнесмена е да назначи Станимир Стоилов като треньор, но и това не е сигурно, че ще стане. Идеята е чрез Стоилов, който е обичан и уважаван от феновете, Диксън да спечели и публиката. А и да осигури спокойствие за първия отбор, защото знаел, че много играчи искали да работят с този треньор. Също така се разбра, че ключова фигура в управата на "Левски" ще бъде бившият национал Благой Георгиев, който бил убедил Диксън да преговаря. Англичанинът коментира за Благой така: "Познавам го от доста време. Той ми каза, че "Левски" е най-големият клуб в страната, че има най-великите фенове. Показа колко е важна историята на отбора. Той е истински родолюбец и се грижи за имиджа и образа на България. Дори ядохме баница, той ми представи това ястие. Той ще играе важна роля в бъдещето на "Левски".

 

За финал Диксън си бе подготвил специално няколко думи и държеше да завърши с тях: "Тук съм, за да остана. Действията ми ще говорят повече от думите ми." Засега обаче фенове и футболни общественици продължават да гадаят и да се съмняват, в очакване на обявяване на сделката за смяна на собствеността и първите стъпки на Диксън. А докато това стане цари пълно неведение какво се случва с подготовката и селекцията на "Левски" за следващия сезон.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Още

Немощният "Левски" претърпя втора поредна загуба

31.07.2021

Обновена

1767
"Левски" ще се мъчи (и) този сезон
"Левски" ще подпише с Футболист №1 на България за 2012 г.

28.07.2021

554