Quantcast
Китай цензурира призива за мир на паралимпийския шеф в Пекин 2022 | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Войната

Китай цензурира призива за мир на паралимпийския шеф в Пекин 2022

На церемонията по откриване Андрю Парсънс призова за спазване на олимпийското примирие, но никой не го чу
2 112
 ЕПА/БГНЕС

Китайската национална телевизия CCTV цензурира речта на президента на паралимпийския комитет Андрю Парсънс по време на церемонията по откриване на игрите в Пекин, съобщава Би Би Си.

"Тази вечер искам да започна с послание за мир", обърна се на английски Парсънс към зрителити на олимпийския стадион, сред които бе президентът на Китай Си Дзинпин. Но в предаването на CCTV гласът му бе приглушен и съответно неразбираем, а жестомимичният преводач спря да превежда думите му на екрана.

По подобен начин, пише Би Би Си, бе цензуриран и следният пасаж от речта на Парсънс:

"Като лидер на организация, чията философия е приобщаването, където разнообразието се празнува, а различията биват прегръщани, съм ужасен от това, което се случва в света в момента. XXI век е време за диалог и дипломация, не за война и омраза. Олимпийското примирие по време на олимпийските и паралимпийските игри е резолюция на ООН, одобрена с консенсус от 193 страни членки на 76-ата генерална асамблея на ООН. Тя трябва да бъде зачитана и спазвана, а не нарушавана".

Ден преди откриването на игрите международният паралимпийски комитет забрани на спортисти с увреждания от Русия и Беларус да участват в Пекин 2022, като се присъедини към апела на МОК за всеобщо наказание за руския и беларуския спорт, в отговор на войната, която започна Русия в Украйна.

Състезанията на XIII зимни паралимпийски игри се провеждат от днес до 13 март. В тях ще участват общо 564 спортисти от 46 страни, като България няма свои състезатели в Пекин. 

 

Още

Путин ще отиде на срещата на Г-20 в Бали и може да я провали

19.08.2022

Обновена

6202
Износът на зърно от Украйна падна с над 50%

19.08.2022

61
САЩ подаряват 8 военни хеликоптера на Чехия заради помощта за Украйна

19.08.2022

267