Quantcast
МОК осъди политическата намеса срещу руснаците на "Уимбълдън" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

МОК осъди политическата намеса срещу руснаците на "Уимбълдън"

Днес са Русия и Беларус, утре може да е вашата страна, заяви президентът Томас Бах
2 246
 ЕПА/БГНЕС

Президентът на международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах се изказа остро срещу политическата намеса в спорта. Говорейки пред генералната асамблея на асоциацията на летните олимпийски спортове (ASOIF) в Лозана, германецът даде като конкретен пример повлияното от британското правителство решение на тазгодишния "Уимбълдън" да не бъдат допускани тенисисти от Русия и Беларус като мярка срещу войната в Украйна.

68-годишният Бах посъветва представителите на международните федерации да поемат собствена отговорност по отношение на реакциите спрямо руската инвазия. В противен случай, по думите му, съществува риск "да се превърнем в политически инструмент".

"Правителствата трябва да уважават нашата роля. Вижте нашите приятели от тениса. На "Ролан Гарос" в Париж руските тенисисти можеха да играят само като неутрални състезатели. На "Уимбълдън" в Лондон правителството каза "няма начин". Ако позволим това, ако се предадем пред това, ние сме загубени. Как после ще може да гарантирате, че във вашия спорт има справедлива международна надпревара, ако правителствата решават според собствените си политически интереси кой може да участва и кой не? Ако отворим тази врата, днес ще са Русия и Беларус, утре ще е вашата страна. На света няма държава, която да е харесвана от всички останали правителства", заяви шефът на МОК.

Той добави, че наложената от самото олимпийско движение забрана на руски и беларуски отбори да участват в международни състезания е наложена единствено заради нарушаването на Олимпийското примирие, договорено от ООН преди зимната олимпиада в Пекин `22. А изключването на отделни спортисти от Русия и Беларус според него е защитна мярка.

"Всеки, който подкрепя войната, може и трябва да бъде санкциониран. Но всеки, който не я подкрепя, има своите права и те трябва да бъдат спазвани. По нашите собствени правила и по тези на международното право няма причина някой да бъде наказван само защото притежава определен паспорт - заяви Бах. - В много страни имаше и има агресивни настроения срещу руснаците и беларусите и безопасността на техните спортисти не може да бъде гарантирана навсякъде."

Президентът на МОК прогнозира, че след края на войната политическият свят ще бъде още по-разединен:

"Това ще бъде свят, където политиците ще търсят разделение вместо естествено обединение по общи каузи. Нашата задача е да запазим спорта извън тази политическа тенденция. При всички спорове и конфронтации винаги е важно за целия свят да има поне един мост и поне едно нещо, с което всички да са съгласни. И най-естественото свързващо звено е спортът, защото той е обичан от всички. Той може да бъде практикуван без политически интереси и без каквато и да дискриминация."

Още

От Бекер и Едберг до Голямата тройка
Военният министър: Аз съм против да даваме тежко оръжие на Украйна

11.08.2022

1805
Естония премахна шенгенските визи за руснаци

11.08.2022

3508