Quantcast
Норвегия спечели убедително олимпийската надпревара по нации | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Норвегия спечели убедително олимпийската надпревара по нации

Церемонията по закриването на игрите в Пекин премина без български спортисти
Обновена
2 556
 ЕПА/БГНЕС
Българският трикольор бе внесен от представител на делегацията ни по време на церемонията по закриването на игрите, въпреки че на нея липсваха наши спортисти.

За втори пореден път Норвегия спечели по убедителен начин надпреварата по нации на зимна олимпиада. Скандинавската държава завърши на първо място в класирането по медали на XXIV игри в Пекин `22 както по брой титли, така и по общ брой спечелени отличия.

В китайската столица норвежките спортисти извоюваха общо 37 медала - 16 златни, 8 сребърни и 13 бронзови. Това представлява повече от 10% от всички 327 отличия, разпределени в 109 комплекта.

На второ място в подреждането завърши Германия, чиито състезатели взеха 12 златни, 10 сребърни и 5 бронзови медала (общо 27). Челната тройка допълни домакинът Китай със своите 9 олимпийски титли, 4 втори и 2 трети места (общо 15 медала).

Прави впечатление отстъплението на традиционна сила в зимните спортове като Канада. "Кленовите листа", които бяха победители по нации на домакинските си игри във Ванкувър `10 и неизменно влизаха в Топ 3 на олимпиадите в Сочи `14 и ПьонгЧанг `18, сега завършиха едва на 11-а позиция с 4 златни, 8 сребърни и 14 бронзови отличия (общо 26).

По абсолютен брой медали на второ място в Пекин `22 след Норвегия е отборът на Руския олимпийски комитет с общо 32 отличия - 6 златни, 12 сребърни и 14 бронзови. Те отреждат на "сборная" 9-а позиция в стандартното подреждане.

На предишната зимна олимпиада в Южна Корея норвежците също оглавиха крайното класиране, изпреварвайки германците. Тогава обаче двете нации имаха равен брой титли (по 14), а предимство на скандинавците донесоха останалите призови постижения (14 сребърни и 11 бронзови срещу съответно 10 и 7 за "маншафта").

В Китай медали спечелиха общо 29 държави, като последното 27-о място в таблицата поделиха Естония, Латвия и Полша с по един бронз.

На четвърта поредна "бяла" олимпиада България не успя да спечели медал. Последният български спортист, извоювал олимпийско отличие, е Евгения Раданова със своя бронз на 500 м шорттрек от игрите в Торино `06. В Пекин `22 най-доброто постижение на наш състезател беше 9-ото място на скиора Алберт Попов в алпийския слалом.

 

ЦЕРЕМОНИЯТА ПО ЗАКРИВАНЕТО МИНА БЕЗ НАШИ СПОРТИСТИ

Без български състезатели премина церемонията по закриването на зимните олимпийски игри в Пекин. Причината е в строгите правила срещу разпространение на COVID-19, наложени от домакините. Изискванията са всеки олимпиец да напусне Китай най-късно 85 часа след последното си състезание.

Така вчера в България се прибра фигуристката Александра Фейгин, чието състезание бе в четвъртък. Биатлонистите Милена Тодорова и Владимир Илиев бяха резерви за масовите стартове в петък, но така и не получиха възможност да участват. Затова вчера те отпътуваха за следващите си състезания за Световната купа.

Впечатляващата церемония приключи с традиционното предаване на олимпийския флаг от кмета на Пекин през президента на МОК Томас Бах на кметовете на Милано и Кортина д`Ампецо, където през 2026 г. ще се проведат XXV зимни олимпийски игри.

Още

Норвежката принцеса се отказва от кралските си задължения

10.11.2022

1200
Норвегия повишава военната си готовност

31.10.2022

866
Норвежец бе изваден от националния тим, защото се връща в Русия

09.09.2022

779