Quantcast
Няма мое, няма твое, но има бъдеще за "Берое" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Няма мое, няма твое, но има бъдеще за "Берое"

Вариантите пред клуба, а и сплотяването на феновете сочат едно – този отбор отново ще оцелее
3 332
 Dsport
Момент от протеста на фенове на "Берое" в центъра на Стара Загора на 28 декември.

Когато на 21 декември енергийният министър Александър Николов обяви, че финансирането за "Берое" от страна на ТЕЦ "Марица-изток 2" ще спре, това бе разтръбено на доста места като внезапна смърт за клуба. Случилото се в следващите дни - обединението на феновете и появата на различните варианти за бъдещето на отбора, показа, че "Берое" продължава да е кауза за Стара Загора. Което ще рече - мрачните сценарии засега ще изчакат. 

 

Нищо ново под слънцето

Всъщност това сътресение изобщо не е първото в историята на клуба. "Берое" успя да се съвземе след партийното решение за изваждане на отбора от А група през 1970 г. заради безредиците на мача с "Левски" (1:1) и дързостта на феновете да се опълчат на намиращия се на трибуните тогавашен вътрешен министър Ангел Солаков. Имаше и митарстване в Б и В група в края на ХХ век. Оцеля и след съмнителните обстоятелства през 2008 г., при които служебна победа на "Беласица" над "Марек" остави петричани в елита и хлъзна старозагорци във втора дивизия. Не бе фатално и напускането на собственика Николай Банев. Напротив - тогава старозагорски фирми се обединиха и осигуриха спасяването на отбора, чиито играчи изкарваха основно доходи от премии за спечелени точки. И така във фенския фолклор този тим бе запомнен като "Лудата банда".

 

Решението на правителството и протестите

Предвид споменатите примери изказването на министър Николов не се прие като края на света. Остана обаче неприятният привкус, че кранчето за отбора бе спряно така показно бързо - от днес за утре. Което създава неизвестност пред клуба дали ще може да разчита на играчите си до края на сезона, особено на чужденците, защото те ще са в правото си да разтрогнат договорите, ако им бъдат забавени заплатите. 

Действително даваните от ТЕЦ "Марица-изток 2" 5 млн. лв. за "Берое" са капка в морето на фона на стотиците милиони, за които има съмнения и тепърва ще се установява дали са източени от енергетиката ни. И можеше да бъде даден малък толеранс за "Берое" от 5 месеца, през които да бъде завършен нормално сезонът. Затова и бяха протестите в Стара Загора на 28 декември, когато стотици фенове излязоха в центъра и поискаха издръжката да не бъде прекратена незабавно.

Иначе, както на всички непредубедени, така и на феновете на отбора е ясно, че самото решение от 2011 г. за държавна издръжка за "Берое" бе PR ход на тогавашния премиер Бойко Борисов. И точно като ход, противоречащ на нормалните икономически практики, беше обречен на отмяна в даден момент. Още повече че срещу налети в клуба (поне) 60-70 млн. лв. за изминалите 10 години равносметката е скромна - купа и суперкупа на България (2013 г.), второ място (2015 г.) и трето място (2016 г.). И на практика нищо съществено в последните 6 години.

 

Вариантите - илюзорни, реални и песимистични

След момента, в който "Берое" се оказа със спряно финансиране по средата на първенството, се започна трескаво търсене на изход от ситуацията. До момента е ясно - акциите на клуба са предложени за продан от ТЕЦ "Марица-изток 2". Срокът е 9 януари, а обявената цена - 5,8 млн. лв. (по неофициална информация).

Би било чудо, ако се намери инвеститор, който да плати толкова, независимо от информациите за италианска компания, която се е заинтересувала от клуба. Затова по-вероятно ще се стигне до следващата стъпка - джиросване на дяловете срещу символична сума на кандидат за собственик. Интерес действително има от няколко места, включително и от чужбина. Но за всички подобно голямо плащане се струва излишен разход.

Ако не се намери подходящ нов собственик, ще се стигне до вариант В. По него в момента действа старозагорският кмет Живко Тодоров - осигуряване на средства (около 2 млн. лв.) най-вече от фирми в града, за да се доиграе сезонът. Тук стои въпросът дали тези компании ще са съгласни да продължат да дават пари за "Берое" и от лятото нататък, още повече че няма да имат реална възвръщаемост. Евентуална спирачка е и фактът, че средствата ще се управляват от ръководството на клуба, което в последните 5-6 сезона не показва особена успеваемост (като резултати, игра и предизвикан от тях зрителски интерес), въпреки че управляваше немалко държавни пари.

Затова не е изключен и вариант С - още по-рязко свиване на бюджета и приходи най-вече от основния рекламодател (букмейкъра "Ефбет"), тв права и продажба на основни играчи, залагане на юноши и играчи от региона. Един от титулярите - Умар Сако, вече бе трансфериран в австрийския ЛАСК. По непотвърдени данни за 300 000 евро. Но в момента най-малко вероятен е именно вариант С. Предвид цялата впрегната енергия на феновете, а и усилията на кмета. Търсят се възможности за издръжка - сред бизнеса, дори сред някои политически партии. Неволя все пак...

 

За начало...

Подготовката ще започне по план - на 10 януари, ще се ходи на лагер в Турция, но не е ясно с колко и кои играчи...

Търсят се 400 000 лв., с които да се платят заплати до 20 януари. Но пък има и светлина в тунела - не само живителни средства от трансфера на Сако, но и уверение от голмайстора Мартин Камбуров, че ще остане в "Берое" до лятото, каквото и да се случи. А има и нематериална гаранция, че този клуб ще преодолее и това сътресение - прочутият припев "Няма мое, няма твое, всичко е "Берое".

Още

ПЪРВА ЛИГА, VI КРЪГ - РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ (видео репортажи)

14.08.2022

Обновена

774
"Аякс" забрани на феновете да молят за фланелки

14.08.2022

343
"Левски" поиска официално от УЕФА реваншът с "Хамрун" да се преиграе

13.08.2022

4529