Quantcast
(Поне) 49% против Борислав Михайлов - това е тежка присъда | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

(Поне) 49% против Борислав Михайлов - това е тежка присъда

Президентът на БФС се поздрави с преизбирането, но цената са обжалвания, още по-негативен имидж и капсулиране
3 875
 БГНЕС
Борислав Михайлов остава на върха, но подкрепата към него е най-малка от всякога.

Петият мандат на Борислав Михайлов се очертава да започне по начина, по който завърши четвъртият - със скандали и съдебни дела. И въпросителни дали бившият национал ще бъде вписан в Търговския регистър като президент на БФС.

Че жалби срещу решенията на конгреса ще има, а изборът е засега "на трупчета", стана ясно още докато течеше самият форум. Обещаха ги кандидатът за президент Ивайло Дражев и недопуснатият до залата представител на "Балкан" (Варвара) Георги Градев, самият той специалист по спортно право. А веднага след обявяването на изборните резултати към тях се присъедини и Димитър Бербатов. Той държи, че е трябвало да бъде допуснат до балотаж, тъй като за победа на Михайлов на първи тур са били нужни 242 гласа (а новият стар президентът получи 241). "Не сме се отказали, има си съд", потвърди Бербатов.

Дали трябва да се броят 483 делегати (регистрирани в началото) или 480 (намиращи се в залата при гласуването)... Дали правомерно не са допуснати поне 10-15 клуба заради съмнения по редовността на избора на делегати (б.р. в залата липсваха представители на общо 25 клуба от имащите право на глас)... Все въпроси, с които ще се занимае съдът.

 

Прости сметки

Но и преди съдебните решения е ясно - изборът на Михайлов този път не е безусловен. И посочените основания за жалбите са най-малкото. Показателно е гласуването - 238 клуба (231 за Бербатов и 8 за Порточанов) не искат повече този президент. А това са 49.58% от участвалите във вота. Ами като се прибавят липсващите по неясни още причини или просто спрени 25 клуба, то вероятно стават над 50% от отборите у нас, които желаят промяна във футбола, но не с Михайлов начело.

Около 80-90 делегати като че се опасяваха да изразят публично това желание при явните гласувания на конгреса и се вписваха в графата "въздържал се". Но при пускането на бюлетината при тайния вот ясно показваха своето мнение, което не бе в полза на президента. Да не говорим за отношението на футболната общественост - показаха го анкетите, които категорично сочеха антипатия към Михайлов, показаха го протестиращите фенове из цялата страна (скандирания срещу президента е имало и преди, но в последните месеци се засилиха още повече). Показа го, ако щете и президентът Румен Радев, който не пожела да седне в ложите до преизбрания Михайлов, а гледа мача със Северна Ирландия сред обикновените зрители.

А ако се вгледаме в резултатите от предишния конгрес - през февруари 2018 г., то шамарът за Борислав Михайлов е още по-звучен. Тогава за него гласуваха 463 клуба. Което значи, че три и половина години по-късно 222 клуба са се разочаровали от него и не го искат на поста.

 

Арогантно отношение

На фона на тази инфарктна и тъжна победа звучат необяснимо и направо арогантно изказванията на членове на изпълкома в навечерието на конгреса. "Не, Бербатов категорично няма да спечели. Не! Убеден съм. Знам настройката на хората... Михайлов ще спечели с много на малко", каза Лечков.

А Емил Костадинов додаде в този тон: "Промяна се прави с програма, не видях такава от другите кандидати" (б.р. - на сайтовете на Димитър Бербатов и Георги Захариев си ги имаше черно на бяло от месеци).

 

Промени на върха? Забравете!

След преизбирането си Михайлов обеща щедро промени. Такива обаче явно ще има някъде по долните нива. Специално в изпълкома те са козметични - отпадат опозиционерът Петър Величков, бившият кмет на Созопол Панайот Рейзи, Валентин Михов (не получи достатъчно гласове на конгреса) и Венцеслав Стефанов (заради възрастта си). Останаха 10 стари членове. Новите са кметът на Велико Търново Даниел Панов, Веселин Балевски (бизнесмен и член на изпълкома при Димитър Ларгов, Иван Славков и в първия мандат на Михайлов), Иван Василев (президент на "Локомотив 1929" (Сф), който пръв издигна кандидатурата на Михайлов за пети мандат) и Пламен Манолов (изп. директор на "Национална спортна база"). Професионалната футболна лига за кой ли път е извън борда - нейният изп. директор Атанас Караиванов бе предложен, но не бе избран в изпълкома.

 

Обещанията

"След тежък преходен период и смяна на поколенията мъжкият национален отбор следва стратегия за подмладяване и изграждане на състав, който да се бори за голям форум. Ще въведем програма за стимулиране на клубовете за развитие на млади български играчи. Всеки клуб, който участва във формирането на таланта, получава отчисления за всяка минута, която записва в професионалния футбол. Поемаме транспортните разходи за аматьорския футбол, като дигитализираме процеса по картотека на футболистите. При първа възможност ще предложим на държавата програма за развитието на детско-юношеския футбол, както и изграждането на нов национален стадион. Ще изпращаме треньори на специализация в чужбина и ще намалим цената на лиценз УЕФА C", каза Михайлов пред делегатите.

По-паметливите веднага ще се сетят, че и през първия мандат бе обещано националният отбор да се бори за голям форум, да се налагат млади футболисти в клубовете, да има програма за развитие на детско-юношеския футбол, да се работи за нов национален стадион... Вече пети мандат, а нещата още са на етап "добри намерения". 

Още

КУПА НА БЪЛГАРИЯ, 1/8-ФИНАЛИ - РЕЗУЛТАТИ (видео репортажи)

27.10.2021

Обновена

597
"ЦСКА-София": Борислав Михайлов да не ни прави повече услуги

27.10.2021

1948
"Левски" вкара 7 гола и е на 1/4-финал за купата

26.10.2021

1021