Quantcast
Републиканци зоват САЩ да бойкотират зимната олимпиада в Пекин `22 | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Републиканци зоват САЩ да бойкотират зимната олимпиада в Пекин `22

Тече кампания "Кажете на президента Байдън да застане срещу комунистически Китай"
1 854
 ЕПА/БГНЕС
Ники Хейли

Все по-силни гласове от Републиканската партия призовават новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън да обяви бойкот на зимните олимпийски игри в Пекин `22 заради многобройните сигнали за нарушаване на човешките права в Китай. Пръв темата повдигна конгресменът от Ню Йорк Джон Катко в средата на миналия месец, а сега към него се присъедини бившата губернаторка на Южна Каролина и бивш посланик на Съединените щати в ООН Ники Хейли.

"Трябва да бойкотираме зимната олимпиада в Китай през 2022 г. Загубата за нашите спортисти ще бъде ужасна, но тя трябва да бъде съпоставена с геноцида в Китай и перспективата овластяването на Китай да доведе до още по-страховити ужаси по пътя напред", написа в "Туитър" спряганата за следващия кандидат-президент на републиканците основателка на инициативния комитет "Защити Америка" (Stand for America), рекламирайки онлайн петицията "Кажете на президента Байдън да застане срещу комунистически Китай".

Както Китай, така и международният олимпийски комитет (МОК) са обект на глобална критика от правозащитници. В началото на февруари над 180 организации разпратиха открито писмо до правителствата по цял свят с призив за бойкот на XXIV зимни игри. Акцентът беше върху действията на властите в Пекин срещу уйгурите в автономния регион Синдзян, където се смята, че над 1 млн. мюсюлмани са затворени в лагери. Посочени бяха също силовото потушаване на протестите в Хонконг и политиката спрямо Тибет и Тайван.

И Китай, и МОК обаче са категорични, че олимпийските и параолимпийските "бели" игри догодина ще се проведат по план - съответно от 4 до 20 февруари и от 4 до 13 март 2022 г. От централата на олимпийското движение в Лозана подчертават, че трябва да пазят "политически неутралитет", докато от Пекин просто отхвърлят международната критика.

"Определянето на даден национален олимпийски комитет за домакин на олимпийските игри не означава, че МОК одобрява политическата структура, социалната среда или стандартите за човешки права в съответната държава - заяви говорител на олимпийското движение. - С оглед на разнообразието от участници в олимпиадата МОК трябва да запази неутралитет по глобалните политически въпроси."

Още

Г-7: Санкциите ще паднат, когато Русия признае провала си в Украйна

28.06.2022

2048
Телата на 46 мексиканци са открити в ремарке край Сан Антонио

28.06.2022

751
Путин рязко втвърди тона към САЩ заради абортите