Quantcast
Ръководената от руснак FIDE изхвърли поддръжник на войната от шахмата | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Ръководената от руснак FIDE изхвърли поддръжник на войната от шахмата

Сергей Карякин е дисквалифициран за 6 месеца и няма да играе в Турнира на кандидатите
3 697
 ЕПА/БГНЕС архив
През 2016 г. Сергей Карякин стигна до мач за световната титла срещу Магнус Карлсен, загубен след тайбрек в Ню Йорк.

Руският гросмайстор Сергей Карякин е дисквалифициран за шест месеца от всички състезания под егидата на международната федерация по шахмат (FIDE) заради публично изразена подкрепа за военната инвазия на Русия в Украйна. Санкцията му е наложена от 3-членен състав на етичната и дисциплинарната комисия към FIDE с единодушно решение на Йоландер Персауд (Гвиана), Равиндра Донгре (Индия) и Йохан Сигеман (Швеция).

Наказанието влиза в сила от 21 март 2022 г., което означава, че 32-годишният бивш претендент за световната титла автоматично отпада от тазгодишния Турнир на кандидатите, който трябва да излъчи следващия противник на норвежкия хегемон Магнус Карлсен. Надпреварата е насрочена за периода от 16 юни до 7 юли в испанската столица Мадрид, като Карякин беше един от шестимата сигурни участници от общо осем потенциални претенденти за шахматната корона.

Роденият в кримския град Симферопол шахматист се състезаваше за Украйна до 2009 г., когато премина под флага на Русия. През последните седмици Карякин нееднократно използва социалните мрежи, за да засвидетелства подкрепата си към руския президент Владимир Путин и ръководената от него война на украинска територия. Конкретно родното си място той нарече "изцяло руска земя за тези, които не са наясно".

Тази сутрин той коментира и дисквалификацията си, използвайки социалните мрежи:

"Очаквано е, но това не го прави по-малко срамно. Базовият принцип на спорта е да няма политика в него, но FIDE изглежда забрави това. Естествено, че обичам страната си и съм патриот. Едва на второ място съм състезател в спорта, който практикувам. Не се отказвам от думите си и мнението си, че подкрепям своята страна."

Карякин разполага с 21 дни за евентуално обжалване на решението на FIDE пред Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана (Швейцария). Макар самият той да не дава индикации, че ще се възползва от това свое право, президентът на руската шахматна федерация Андрей Филатов даде да се разбере, че ще бъде подготвена жалба до CAS.

 

"РУСКАТА" FIDE СРЕЩУ РУСИЯ

Най-любопитното в целия казус е, че начело на световния шахмат всъщност стои руснак, при това считан за един от най-приближените до Кремъл - Аркадий Дворкович. 50-годишният икономист беше избран за президент на FIDE през 2018 г., наследявайки на поста друг руски политик - бившия президент на автономната република Калмикия Кирсан Илюмжинов.

Дотогава Дворкович беше вицепремиер на Русия (2012-2018) в кабинета на министър-председателя Дмитрий Медведев, а преди това беше и негов президентски съветник (2008-2012). От 2015 г. Дворкович е несменяем председател на Борда на директорите на Руските държавни железници (РЖД). От 2017 до 2021 г. бе и председател на надзорния съвет на руската селскостопанска банка Росселхозбанк. Шефът на международната шахматна федерация и до днес е смятан за един от най-близките хора на Медведев, който понастоящем е зам.-председател на Съвета за безопасност на Русия (СБРФ), ръководен от Путин.

Потърсен от руските медии след наказанието на Сергей Карякин, президентът на FIDE отказа коментар. "Няма да коментирам нищо", лаконично заяви Дворкович пред шахматния кореспондент на спортния сайт Чемпионат.com Микеле Антонов.

От началото на руската инвазия в Украйна FIDE няколко пъти и по различен начин осъди агресията на Москва спрямо Киев. В края на февруари беше публикувана първата категорична позиция:

"FIDE изразява дълбоката си тревога от военните действия, започнати от Русия в Украйна. FIDE застава обединена срещу войните и се противопоставя срещу каквато и да употреба на военни средства за разрешаване на политически конфликти. FIDE ще предприеме всички необходими действия да гарантира сигурността на шахматистите и останалите членове на шахматната общност. Никакви състезания и събития на FIDE няма да се провеждат в Русия и Беларус."

В резултат домакинството на 44-тата шахматна олимпиада, насрочена за периода от 26 юли до 8 август 2022 г., беше отнето от руската столица Москва и бе дадено на индийския град Ченай.

Също така международната федерация замрази статута на руската шахматна легенда Анатолий Карпов като "пожизнен посланик на FIDE".

Още

Веселин Топалов направи реми срещу световния шампион

11.06.2022

2071
Наша шахматистка покри първа норма за гросмайстор при мъжете

10.01.2022

632
Стефанова завърши 11-а на световното по блиц шахмат

31.12.2021

224