Quantcast
Шампионската лига се преобразява за юбилейния 70-и сезон на КЕШ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Шампионската лига се преобразява за юбилейния 70-и сезон на КЕШ

България е частично облагодетелствана от фундаменталните промени, приети от УЕФА
1 854
 ЕПА/БГНЕС

Шампионската лига по футбол във вида, в който феновете познават от три десетилетия, отива в историята. Груповата фаза на най-престижния клубен турнир в света ще бъде премахната и ще бъде заменена от континентално първенство на Европа по модел, близък до националните шампионати.

Това стана ясно, след като европейската футболна централа УЕФА обяви изцяло новия формат на своите турнири от сезон 2024/2025 г. Тогава ще се проведе юбилейното 70-о издание на надпреварата за КЕШ, организирана за първи път през 1955/1956 г. За първи път групите в турнира на шампионите бяха въведени през 1991/1992 г., а през следващия сезон надпреварата беше ребрандирана и оттогава няколко пъти беше разширявана, за да достигне настоящия си вид през 1999/2000 г.

Главната новост е, че в същинската фаза на Шампионската лига от 2024 г. нататък вече ще участват 36 вместо 32 отбора. Те няма да бъдат разделяни в групи, а ще играят помежду си на принципа на "швейцарската система" в шахмата (жребий за I кръг, след което всеки следващ съперник се определя според постигнатите резултати, така че винаги да се срещат равностойни противници).

Всеки отбор ще трябва да изиграе по 8 мача срещу 8 различни съперника (4 домакинства и 4 гостувания) в рамките на 10 седмици. Ще се изготвя общо класиране, в което първите осем тима накрая ще се класират директно за 1/8-финалите, а заелите от 9-о до 24-то място ще играят плейофи помежду си за попълване на Топ 16.

Аналогичен ще е форматът и в другите два клубни турнира на УЕФА - Лига Европа (от 32 на 36 участника, по 8 мача за 10 седмици) и Лигата на конференцията (от 32 на 36 участника, по 6 мача за 10 седмици).

"УЕФА показа ясно, че сме напълно отдадени да уважаваме фундаменталните ценности на спорта и да защитаваме ключовия принцип на отворена конкуренция - коментира президентът на европейския футбол Александър Чеферин. - Убедени сме, че избраният формат гарантира правилния баланс и ще генерира солидни приходи, които ще бъдат разпределени за клубовете, лигите и юношеския футбол по целия континент. Същевременно квалификациите ще останат изцяло базирани на спортното представяне и всички отбори ще съхранят мечтата си за участие."

 

ЕФЕКТЪТ ЗА БЪЛГАРИЯ

Частично облагодетелстван от предстоящите промени ще бъде и българският шампион. Причината е, че по новата схема едно от допълнителните четири места в Шампионската лига ще бъде попълнено от т. нар. шампионски поток на пресявките, в който именно попада първенецът на Първа лига.

В плейофния IV кръг на квалификациите вече ще участват 10 вместо 8 отбора и за същинския турнир ще се класират 5 вместо 4. Петте загубили тима пък ще отиват директно в основната надпревара на Лига Европа.

Другите три допълнителни места ще бъдат попълнени както следва: една допълнителна квота ще получи страната, заемаща 5-о място в ранглистата на УЕФА (тя ще класира директно три вместо два свои отбора), а другите две квоти ще отиват при двете страни, чиито клубове са постигнали най-добро колективно представяне в евротурнирите в предходния сезон (общият брой спечелени точки, разделен на броя участници от съответната държава).

"Тези две национални асоциации ще получават по едно място за клуба, класирал се във вътрешното първенство непосредствено зад позициите за Шампионската лига - обясниха от УЕФА. - Например, в края на настоящия сезон по един свой отбор за следващото издание на Шампионската лига биха добавили Англия и Нидерландия заради колективното представяне на техните клубове през изминалата кампания."

Още

Спортният министър парадоксално отрича за нов стадион на "Армията"
Трансферно лято 2022

25.06.2022

Обновена

2277
Футболен шеф наследи Дафовска начело на биатлона

23.06.2022

1963