Quantcast
Съдът отхвърли последния опит на БФС да отсрочи конгреса | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Съдът отхвърли последния опит на БФС да отсрочи конгреса

Футболният съюз се принуди да обяви официално, че свиква форума на 12 октомври
Обновена
3 996
 БГНЕС
Ще, не ще, Борислав Михайлов ще трябва да организира конгрес на БФС на 12 октомври

Софийският градски съд (СГС) отхвърли иска на БФС, заведен срещу 189-те футболни клуба, които се подписаха в подписката за свикване на извънреден конгрес. В свое определение (№625) от 13 септември СГС връща исковата молба на БФС, заведена на 10 септември.

Тази молба е подадена само два дни след като съдът определи окончателно, че извънреден конгрес трябва да се проведе на 12 октомври от 10:00 часа в зала 1 на НДК. На форума ще бъде спазен упоменатият в подписката дневен ред, който включва и избор на нов президент на БФС с 4-годишен мандат.

Въпреки окончателното решение на съда обаче БФС направи последен опит да осуети конгреса, като заведе иск, че "ответниците – 189 бр. футболни клуба нямат право да искат свикване и провеждане на Конгрес /общо събрание/ на БФС". 

Само че в своето определение от 13 септември СГС решава, че за футболния съюз "не съществува право да атакува като несъществуващо правото на отделни негови членове да искат свикване на общо събрание, тъй като БФС представлява сдружение, в което са обединени лица за осъществяване на дейност с нестопанска цел, в което, не се спори, че членуват и посочените като ответници – футболни клубове, срещу които е предявен искът".

Затова искът на БФС, че клубовете от подписката нямат право да свикват събрание, се оставя без уважение и производството се прекратява.

Това решение е поредната юридическа победа на екипа на кандидата за президент на БФС Димитър Бербатов, който именно организира над 1/3 от клубовете да внесат подписка с искане за извънреден конгрес. БФС, чийто шеф Борислав Михайлов е на поста вече 4 мандата, настояваше, че такъв не трябва да се провежда, а ще има редовен на 18 март 2022 г. Дори днес в Търговския регистър беше вписано, че се свиква конгрес за тази дата догодина.

Но малко по-късно от БФС се принудиха да обявят, че ще се съобразят със съда и ще свикат конгрес за 12 октомври.

"Въпреки безпрецедентната ситуация в българския футбол, породена от опитите той да бъде дестабилизиран и употребен заради нечии лични интереси, Българският футболен съюз уведомява своите членове, че ще проведе насрочения от Софийски градски съд конгрес на 12.10.2021 г., от 10:00 часа в Зала 1 на НДК, в съответствие със своите правомощия и според Устава на БФС, УЕФА и ФИФА.

Всички членове на БФС с право на глас ще бъдат информирани в срок за процедурите по излъчване на делегати. Легитимното ръководство на БФС призовава всички футболни клубове да проведат събранията си за определяне на делегати свободно и без да се поддават на външни влияния и намеси, в това число – и политически такива.

Изразяваме категоричната си готовност да съдействаме на всеки клуб при установяване на директен натиск или вмешателство от лица и комитети с нездрави управленски амбиции.

С тези си действия Българският футболен съюз отново подчертава намерението си да осигури спокойствие във футбола ни и да го предпази от опасна безтегловност от позицията си на единствен легитимен и компетентен орган с правомощията да го направи."

Един от членовете на екипа на Димитър Бербатов - членът на Изпълкома Петър Величков, коментира днешния развой пред "Дарик радио", като индиректно отвърна на заканите на друг от членовете - Йордан Лечков, че тази седмица се очаква бомба (явно бившият кмет на Сливен се е надявал съда да отмени конгреса на 12 октомври). "Бомбата, която Лечков толкова гордо обявяваше и трябваше да избухне в началото на тази седмица, избухна и избухна на правилното място, а не там, където той очакваше. Избухна в офисите на футболния съюз. Поредният опит на ръководството на централата да тръгне срещу голяма част от своите членове и да блокира провеждането на Конгреса чрез налагането на една обезпечителна мярка, а именно забрана за провеждането на Конгреса, явно е неуспешна. Съдът направи определение и по този начин Конгресът остава и може да се проведе на 12 октомври тази година. Много се надявам да няма повече опити за саботирането на провеждането на Извънредния Конгрес. Изморихме се вече от неща, които пряко не са свързани с футбола. Ние дойдохме да се занимаваме с футбол, а не с подобни схеми, в каквито въжеиграчите от централата се опитват да ни вкарат", обяви Величков. 

 

 

 

Още

"ЦСКА-София": Борислав Михайлов да не ни прави повече услуги

27.10.2021

1864
"Левски" вкара 7 гола и е на 1/4-финал за купата

26.10.2021

1021
КУПА НА БЪЛГАРИЯ, 1/8-ФИНАЛИ - РЕЗУЛТАТИ (видео репортажи)

26.10.2021

Обновена

593