Quantcast
Съдът отмени избора на Бербатов за президент на БФС | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Съдът отмени избора на Бербатов за президент на БФС

Бутафорният конгрес на 18 март не бе признат от СГС - и заради футболния съюз, но и заради начина на провеждане
2 066
 СПОРТАЛ
Конгресът на 18 март се проведе в запазената от БФС зала 3 на НДК, независимо, че самият БФС след това го отмени.

Софийски градски съд реши, че конгресът на БФС от 18 март 2022 г. е бил незаконно обявен за отменен от БФС. Същевременно обаче СГС постановява, че решенията на този конгрес са незаконосъобразни и ги отменя. 

Накратко - СГС решава, че Димитър Бербатов не е избран редовно за президент на БФС на форума, проведен на 18 март.

Всичко това съобщи на официалната страница на "Р-Еволюцията е тук" самият Бербатов, като публикува и факсимилета от решението на СГС.

От тях личи, че съдът решава, че Общото събрание на 18 март 2022 г. е било свикано от Изпълкома на БФС (на президента Борислав Михайлов) при спазена процедура по устав. Същевременно обаче БФС е опорочил изначално възможността да се проведе конгрес на тази дата, като с неяснотата относно това дали ще има форум е провалил процедурата по определяне на делегати.

Затова и СГС отменя взетите от конгреса решения, най-популярното от които бе изборът на Бербатов за президент на БФС. Самият Бербатов обяви, че това съдебно постановление ще бъде обжалвано в законовия двуседмичен срок.

От цялата тази юридиеска каша става ясно само, че решенията, взети от шепата делегати на 18 март 2022 г. не са законни - освобождаване на Борислав Михайлов като президент на БФС, избирането на Бербатов на поста му, приемане на нов състав на Изпълкома 

До въпросния конгрес се стигна след доста перипетии. Първоначално БФС го насрочи за 18 март. След това обаче Изпълкомът на БФС реши да го отмени, макар до последно да го подготвяше. Обяснението бе, че щяло да се получи сложен юридически казус, предвид други дела в съда.

Въпреки това Бербатов, неговият екип и клубовете, които го подкрепят, отидоха в НДК (там се оказа, че има запазена вече от БФС зала) и проведоха конгрес без участието на ръководството на БФС и без делегати, подкрепящи настоящия президент Борислав Михайлов. Накрая Бербатов бе избран от присъстващите за президент със 100% "да" на вота.

Няколко дни по-късно пък БФС извади от своите редици 62 клуба, присъствали на този форум. Затова и днес Бербатов написа: "С оглед на направените констатации от съда в решението, считаме, че Изпълнителният комитет на БФС трябва незабавно да възстанови членските права на неправомерно изключените 62 клуба за участието им в напълно законно свикания и неотменен Конгрес на БФС на 18 март 2022 г."

С решението на СГС юридическият батак около БФС става пълен, тъй като на 17 юни отново Софийски градски съд отмени решенията от конгреса на 12 октомври м.г. (б.ред. - тогава Михайлов бе преизбран за пети мандат), тъй като 90 от делегатите не били регистрирани по устав. Срещу това решение тече обжалване, този път от страна на футболния съюз.

 

Ето и кратка хронология на събитията:

 

Още

И на Мондиал `22 Аржентина се бори с "Проклятието от Тилкара"
"Ботев" (Пд) смени втори треньор за 4 месеца

07.12.2022

66
Хитрата испанска сврака - с двата крака

07.12.2022

1242