Quantcast
Съдът върна Борислав Михайлов като президент на БФС | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Съдът върна Борислав Михайлов като президент на БФС

Предния ден футболният съюз отново "назначи" Михаил Касабов за изпълняващ длъжността
Обновена
3 609
 БФС
Довчерашният и. д. президент на БФС Михаил Касабов (вляво) разговаря със 75-годишния Франц Бекенбауер при посещението на двукратния световен шампион в хотела на българския национален отбор в Рийд.

Софийският градски съд отмени отказа на Агенцията по вписвания да впише отново Борислав Михайлов като президент на БФС и на практика върна оттеглилия оставката си бивш вратар на поста. Решението е взето на закрито заседание днес от съдия Владимир Вълков. То не е окончателно и може да се обжалва пред апелативния съд.

"Съдът приема за доказано, че представителните функции на Б. Б. М. като президент на БФС са възстановени, а произтичащите от вписаното по партидата на сдружението за М. Т. К. (б. р. - бившият вицепрезидент Михаил Касабов, вписан като и. д. президент след оставката на Михайлов през октомври 2019 г.) са прекратени. Ето защо налице са предпоставките за вписване на така заявените обстоятелства", се казва в мотивите.

Михайлов внезапно реши да оттегли оставката си в края на април, след като стана ясно, че правителството на ГЕРБ повече няма има бъде власт. Именно бившият премиер Бойко Борисов и спортният министър в неговия трети кабинет Красен Кралев де факто принудиха някогашния капитан на националния отбор да напусне поста, като обявиха, че държавата повече няма да работи с БФС. Формален повод за ултимативните им изказвания стана расисткият скандал, разиграл се по време на евроквалификацията България - Англия (0:6) на 14 октомври 2019 г.

След като така и не бе проведен конгрес за избор на ново ръководство на футболния съюз, Михайлов прецени, че може да оттегли оставката си след проведените на 4 април т. г. парламентарни избори. Първоначално обаче от Агенцията по вписвания отказаха да го регистрират отново като президент, поради което беше подадена и жалбата в СГС.

Парадоксалното е, че вчера самата футболна централа спря да представя бившия вратар като свой шеф. В новинарския поток на официалния сайт на футболния съюз BFUnion.bg като такъв отново се появи Касабов.

Именно той в момента води делегацията на националния отбор в австрийския град Рийд, където днес "лъвовете" ще изиграят първата от серията от три контроли с финалисти на Евро 2020 - срещу Словакия (1 юни), Русия (в Москва на 5 юни) и Франция (в Париж на 8 юни). По покана на Касабов лагерът на тима ни беше посетен вчера от легендата на германския и световния футбол Франц Бекенбауер.

"Кайзера пристигна в базата на "лъвовете" по покана на и. д. президент на БФС Михаил Касабов и пожела успех на българския отбор в предстоящите приятелски двубои", съобщи по този повод официалният сайт на БФС.

В последните две публикации, касаещи ръководството на съюза, беше акцентирано върху оттеглилия оставката си Михайлов. На 18 май беше представена информация, че "президентът на БФС Борислав Михайлов взе участие в днешното онлайн заседание на Футболния комитет на УЕФА", а на 25 май се появи новина за изплащането на компенсаторни суми във Втора лига, в която се казваше, че "след активната намеса на президента на БФС Борислав Михайлов клубовете от втория ни ешелон вече получават средствата по сметките си".

Новата промяна в курса създаде впечатлението, че съдът няма да уважи жалбата на Михайлов срещу отказа на Агенцията по вписвания отново да го регистрира като президент на БФС.

Още

Новото попълнение на "Милан" - строител, куриер, шофьор

26.09.2021

130
ПЪРВА ЛИГА, IХ КРЪГ - РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ (видео репортажи)

25.09.2021

Обновена

517
Босът на "Локо" (Пд) обвини съдията за 1:1 с "Ботев"

25.09.2021

125